• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
İzmir’de kukla günleri heyecanı başlıyor BÜLENT GÜRLÜK

İzmir’de kukla günleri heyecanı başlıyor

bulent.gurluk@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 28.02.2017, 00:00
İzmir Uluslararası Kukla Günleri perşembe günü 11’inci kez perdelerini açıyor. Festival Direktörü Selçuk Dinçer, “Batı medyasında Türkiye hakkındaki olumsuz haberler yabancı sanatçılarda çekince yaratmıştı. Ama tek tek konuşarak İzmir’in barış kenti olduğuna ikna ettik. 20 ülkeden gelecek 40 topluluk bu festival sayesinde kültür elçimiz olacak” dedi

11'incisi düzenlenecek İzmir Uluslararası Kukla Günleri, 2 ve 19 Mart tarihleri arasında dünyanın dört bir yanından kuklaları İzmirlilerle buluşturacak. Kentin en önemli kültürel markalarından biri olan festivalin bu seneki sloganı ise 'Kukla Köprüler Kurar'. Toplumlar arasında barış ve dayanışmaya ihtiyaç duyulan bir süreçte 20 ülkenin sanatçılarını bir araya getirerek dostluk köprüleri kuracak festival, Türkiye'nin ve İzmir'in dünyaya doğru tanıtılmasında da önemli görev üstleniyor.

TEK TEK İKNA ETTİ

Festivale hazırlık sürecinde, davet ettikleri yabancı grupların Türkiye'deki güvenlik sorunuyla ilgili büyük kuşkuları olduğunu ve ilk planda İzmir'e gelmekten çekindiklerini dile getiren İzmir Uluslararası Kukla Günleri Direktörü Selçuk Dinçer, "Batılı ülkelerde Türkiye hakkında büyük karalama kanpanyaları yürütülüyor ve birçok yabancı medya ülkemizin durumunu olduğundan çok farklı gösteriyor. Bu durum festivalimize katılacak sanatçılarda da çekinceler yarattı ve bu yanlış algıyı değiştirmek için çok uğraştık" dedi. Dinçer, bazı sanatçıların, sanki Türkiye'nin her yerinde patlamalar yaşanıyormuş gibi bir yaklaşım sergilediklerini ve kendisine 'terör tehlikesi altında nasıl festival düzenliyorsunuz?' diye sorduklarını söyledi. Dinçer, "İzmir ve Türkiye'nin güvenlik durumunun, kendi ülkelerindekinden farklı olmadığını çekinceleri olan yabancı sanatçılara tek tek anlattım. Örneğin Berlin'den gelecek grubun direktörü 'İzmir'de patlama oldu' dedi. Ben de kendisine İzmir'de iki kişinin hayatını yitirdiğini ama Berlin'de pazaryerine bombalı araçla yapılan saldırıda çok daha fazla insanın öldüğünü hatırlattım. Aynı şekilde terörü bahane eden İsrailli gruba ise kendilerinin yıllardır savaşla iç içe yaşadıklarını, İzmir'in ise Akdeniz'in barış ve huzur kenti olduğunu söyledim" dedi. Dinçer, bu yüzden perşembe akşamı açılışını yapacakları festivalin kentin sanat yaşamına katkısı kadar, İzmir ve Türkiye'nin doğru tanıtımı ve hakkındaki yanlış algıların ortadan kalkmasında büyük rol oynayacağını söyledi.

40 TOPLULUK GELİYOR

Mart Perşembe günü başlayacak ve19 Mart'a kadar sürecek festivale 20 ülkeden 40 kukla tiyatrosu topluluğu katılacak. Toplam 42 gösteri, 45 kapalı ve açık gösteri mekanında 176 kez sahnelenecek. İzmir'i görkemli bir renk cümbüşüne çevirecek festivalde sergi ve atölye çalışmaları da yer alacak.

KATILIMCI ÜLKELER

ABD'den Margarita Blush, Almanya'dan Dirty Granny Tales ve The Fifth Wheel Marionettes, Arjantin'den Roberto White, Belçika'dan Compagnie le Petit Delices ve Figurentheater Vlinders & C, Bulgaristan'dan Burgas State Puppet Theatre, "Georgi Mitev" Yambol State Puppet Theatre, Theatre Trio ve Varna State Puppet Theatre, Çek Cumhuriyeti'nden Alfa Theatre ve The Trick Brothers, Fransa'dan Compagnie Areski ve Compagnie Theatres de Marionettes, Güney Kore'den Art Stage SAN ve Puleunhae, Hindistan'dan Dolls Theatre, İngiltere'den Finger and Thumb Theatre ve Men in Coats, İran'dan Mica Art Group, İspanya'dan Justo Thaus, Los Claveles Teatro, Toni Zafra ve Ymedio Teatro, İsrail'den Davai Group, İtalya'dan Laura Kibel Company ve Teodor Borisov, Romanya'dan Ciufulici Puppet Theater Ploiesti ve Gulliver Puppet Theatre, Rusya'dan House of Funny Bell, Mr. Pejo's Wandering Dolls ve The- atre at Narva Gates, Slovenya'dan Brane Solce, Türkiye'den İstanbul & Sakarya Karagöz Evi, İzmir Kukla Tiyatrosu, Ramiz Balakin, Tiyatro Gülgeç, TOBAV İzmir Şubesi Çocuk Tiyatrosu ve Vol:5 Çocuk ve Yunanistan'dan Baruti Teatro

BÜLENT GÜRLÜK

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA