İzmir insanının girişimci ruhu beni her zaman etkilemiştir.
Bunda geçmişte kentin uluslararası bir ticaret merkezi olması etkin olabilir... Ya da yaratıcı insanların bu bölgede toplanması etkilidir, kimbilir...
Benim bildiğim, Ege toprakları bu açıdan zengin bir kaynak sunuyor.
Girişimci insan ruhu, İzmir sınırları dışına taşsa da, yani İzmirli yatırımını, İstanbul'da, Kayseri'de, Ankara'da yapsa da bu gerçek değişmez.
İzmir insanı girişimcidir... Ve bu ruh, kentin tarihinden geliyor.
GİRİŞİMCİ RUH
Ancak İzmir'de yaşayıp da girişimci ruhunu bu kente yansıtan isimler de var aramızda... Bu isimlerden biri İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş...
İzmir için elini taşın altına sokmayı bilen bir başkan Demirtaş, aynı zamanda da işadamı... Şöyle bir geçmişe dönüp baktığınızda İzmir'le ilgili projelerin çoğunda Ekrem Demirtaş'ın imzasını görmek mümkün...
Örneğin İzmir'in turizmine katma değer katan kruvaziyer girişimini başlatan ve dev gemilerin İzmir limanına gelmesini sağlayan projenin mimarıdır Demirtaş...
Bu iş için çok emek verdi, ısrarcıydı.
Yerel yönetimi de harekete geçirdi, başardı. Yıllarca dev gemiler limana geldi, döviz bıraktı.
Son yıllarda terör nedeniyle bu girişim sekteye uğrasa da, artık uluslararası gemi turizminde İzmir, "uğranılacak bir limandır."
EKONOMİ ÜNİVERSİTESİ
Bugün, adı yurt çapında ün kazanmış bir üniversitenin, İzmir Ekonomi Üniversitesi'nin, başkanlığını yaptığı İTO ile birlikte kurucuları arasındadır Ekrem Demirtaş... İzmir'e ve iş dünyasına özel üniversite kazandırma rüyasını böylece gerçekleştirmiştir...
Onun girişimci ruhu bununla da kalmamış, Yeni Rakı'dan sonra, içki piyasasına kazandırdığı Efe Rakı, zirve yapmıştır... Hala öyledir...
Bunlar benim bildiklerim...
Daha kimbilir, neleri var. Ancak onun son projesi, dünya çapında örnek bir çalışma...
ÖZEL BİR RÖPORTAJ
Sevgili gazeteci arkadaşım Nihan Yarkent İnce'nin, Pazar ekimizde yayımlanan Ekrem Demirtaş ile yaptığı röportajı çok önemsiyorum ben...
Çünkü yine bir Ekrem Demirtaş projesi olan Aegean Restoranları, bölgemi dünyayı tanıtmak adına bana umut verdi, güç verdi.
İTO Başkanı Demirtaş, Ege yemeklerini tarihsel bir süreçten geçirip dünyaya tanıtma projesini anlatıyor. Şu sözleri örneğin çok önemli ve vizyoner proje olduğunu gösteriyor bu sürecin:
YEMEK TARİFLERİ
- Ege mutfağıyla özellikle de kıyı Ege mutfağıyla ilgili çalışmalar yapıyoruz. Aegean Restoran'ı kurduk. Turizm Bakanlığı da destek veriyor. Masa örtüsünden servis görevlilerinin kıyafetlerine, yemeklerin pişirilme biçimlerine kadar, kış-yaz menüleri ayrı olacak.
- Önümüzdeki Ekim ayı gibi konsept çalışması bitecek ve Aegean Restoran ilk Paris'te açılacak.
2018 yılına yetiştirmeyi planlıyoruz. Sonra dünyanın büyük şehirlerinde Agean restoranları olacak. Paris, Londra, New York, Tokyo gibi dünyanın en önemli şehirlerinde mutlaka olacağız.
- Ekibimiz Ege'de köyleri, kasabaları dolaşarak yemek tarifleri topladı. Bilimsel bir çalışma yürütüyoruz.
Bu tariflerden eleyerek menüyü oluşturuyor. Öyle el yordamıyla oluşturulan bir menü değil.
Tarhana çorbası olacak, çipurası olacak, roka salatası olacak.
Benim çok hoşuma gitti bu proje... Düşünsenize dünyanın herhangi bir köşesinde Ege yemekleri ve İzmir'in adı geçecek.
Bu yeni bir marka demek...