• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Ölümle savaşan birinin hayatını HÜROL DAĞDELEN

Ölümle savaşan birinin hayatını

hurol.dagdelen@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 07.03.2017, 00:00

Bir insanın hayatını kurtarmak...
Bu sözcüğü yazarken bile insanın yüreğini kabarıyor, içi içine sığmıyor. Bir insanın hayatı boyunca yaşayabileceği en keyifli an... Kaza geçirmiş, düşmüş ya da yaralanmış bir insanı hayata döndürebilmek, ne yüce bir duygudur.
Ama bilmiyoruz. Bu konuda ya eksiğiz ya da cesur değiliz.
Ambulans çağırmayı bilen biri, ilk yardım da yapabilmeli... Her insan bu konuda bilinçli olmalı, cesur davranmalı...
Çünkü hayatı saniyelerle sınırlı bir hastaya ilk müdahaleyi yoğun trafikte boğuşan ambulans değil, önce biz yapabiliriz.
Bunun için de en doğru şekilde ilkyardım eğitimi almamız gerekiyor. Aslında her insanın bunu bilmesi, yeri geldiğine de uygulaması gerekiyor.
Yemek yemek gibi, su içmek gibi...

ÖZEL BİR PROJE

Yıllardır İzmir'de acil yardım, ilkyardım denildiğinde akla gelen ilk isim olan, Dr. Ülkümen Rodoplu, bu hayati ihtiyacı toplumun geneline yaymak için ekip arkadaşlarıyla birlikte bir projeyi hayata geçirmenin heyecanı içinde...
Düzenledikleri toplantıya katıldım ve edindiğim ilk izlenim, doğru bir tespitti...
Herkes İçin Acil Sağlık Derneği Başkanı Dr. Ülkümen Rodoplu, ilkyardım eğitimini halkın geneline yaymak için "Acil Komşum" projesini hayata geçirdiklerini söyledi ve ekledi:
"Bundan böyle her apartmanda bir gönüllü belirleyip onlara ilkyardım eğitimi vereceğiz. Böylelikle bir apartmandan başlayarak mahallede bilinçli ilkyardım uzmanları yetiştireceğiz. İlk etapta pilot bölge olarak belirlediğimiz Bayraklı'da iki mahallede çalışmalara başlayacağız."

İLKYARDIM NEDİR?

Peki ilkyardım nedir ve hangi amaç için vardır?
İlkyardım, herhangi bir hastalık ya da kazadan sonra, olay yerine sağlık personeli gelene kadar ya da hastanın kendi olanaklarıyla sağlık kuruluşuna varmasına kadar geçen sürede yapılan girişimin adı.
"Acil Komşum" projesi de her apartmanda, mahallede, sokakta, sitede ilkyardım bilen gönüllüleri artırmayı amaçlıyor.
Acil Komşum, kaza veya acil hastalık sonrasında ilk önce 112 Ambulansı arar; olay yerine sağlık görevlisi gelene kadar geçen sürede yaşam kurtarmak için gereken uygulamaları yapar.
Amacı, öncelikle hayat kurtarmaktır; yaralının sakat kalmasını önlemek ve hastanın daha kötüleşmemesini sağlamaktır.
İşte kutsal sözcük bu, bir hastayı hayatta tutmak...
Ancak bunun için bilinçli ve eğitimli olmak gerekiyor.

Sözün özü ben bu projeyi çok sevdim ve destekliyorum. Bu ülke insanının magazin haberlerini izleyip dedikodu yapmaktan daha önemli işleri var.
Yardıma ihtiyacı olana koşmak ve bir nefes vermek gibi...
Öyle yüce bir davranış ki bu...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA