• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
KUTLU DAYIOĞLU

Sigara tüm canlılara zararlıdır

kutlu.dayioglu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 23.10.2015, 00:00
Her gün basında ve televizyonlarda sigaranın zararları konusunda haberler ve makaleler okuruz. Sigara içmek ve içilen ortamlarda bulunmak sigara dumanına maruz kalmak insanlar için başta akciğer kanseri olmak üzere bir çok hastalığa neden olabilir. Ama evcil hayvanlarımızın da aynı bizim organlarımıza benzer organları olduğunu, onların da akciğerleriyle solunum yaptıklarını ve bulundukları ortamda sigara içildiğinde en az çocukların etkilendikleri kadar etkilenebileceklerini hiç düşündünüz mü? Gün geçmiyor ki kliniğime solunum sistemi hastalığına yakalanmış veya astım olmuş bir muhabbet kuşu veya kanarya gelmesin. Bu kuşların çoğunun sahiplerine sorduğumda hayvanların bulunduğu ortamda sigara içildiğini ve kuşun zarar göreceğinin hiç akıllarına gelmediğini söylüyorlar. Aynı sorun sadece kuşlar için değil, köpekler, kediler, iguana, hamster veya guinea pigler ve tüm hayvanlar için geçerlidir. Birçok hayvan sigara dumanının etkisi sonucu akciğer veya diğer solunum sistemi hastalıklarına yakalanır.

BALIKLAR BİLE ETKİLENİR

Hatta fazla sigara içilen ortamlarda bulunan akvaryumlardaki havalandırma ile suya karışan duman balıkların da zarar görmesine neden olabilir. Çok sigara içilen bir ortamda bulunan akvaryumda balıklarınız hastalanıyorsa veya ölüyorsa hiç şaşırmayın. Artık herkes sigaranın zararlı olduğunu biliyor. Sigara içenlerin sağlıksız olacaklarını da biliyor. Sigara içilen ortamlarda bulunan yetişkin, çocuk ve hayvanların da dumana maruz kalarak zarar görebileceklerini de biliyor. Lütfen bencil olmayın; Ya sigarayı bırakın ya da sadece kendinize zarar verebilecek şekilde içmeye devam edin.

KANARYALAR KURTULDU

Yıllar önce tüm hayvanlara olan merakımın sonucu arada kanarya derneklerinin yarışmalarına da katılırdım. O zamanlar bu yarışmalar kahve benzeri insanların toplanıp bol bol çay sigara içtikleri yerlerdi. Tavana yükseğe özel bir düzeneğe asılmış yüzlerce yavru veya yetişkin kanarya yoğun sigara dumanı içinde şakımaya devam ederlerdi. Sonra o kuşların çoğu hastalanır ve sahipleri o kadar güzel ve ihtimamlı bakıyoruz, vitaminlerini, yemlerini hatta ilaçlarını düzenli veriyoruz, neden kuşumuz hastalanıyor diye düşünüp dururlardı.Bu kuşlar ancak sigara yasağı ile sigara dumanından kurtuldu.

Hayvanların kendilerine ait alanları

Bazı hayvanlar birlikte yaşadıkları ortamlarda birbirlerine belli mesafede yaşamak veya durmak isteyebilirler. Belgesellerde izlemişsinizdir: Binlerce penguen veya fok balığı dip dibe ama belli mesafede yaşam alanlarına belli bir düzende yayılırlar. Aynı durum şehirde yaşayan hayvanlarda da gözlemlenir. Örneğin güvercinler şehir yaşamında dinlenme sırasında bir alana tünediklerinde mümkün olduğunca o alanı uygun aralıklarla işgal ederek dururlar. Güvercin, serçe vb tüm şehirde yaşayan kuşlar örneğin tellere tünediklerinde hep aralarında benzer mesafeler bırakırlar. Martılarda da benzer durum gözlenir. Denizde yüzerken veya deniz kıyısında tünediklerinde belli mesafelerde dururlar. Bu mesafeler ihlal edildiğinde, kendilerine ait alana başka bir kuş girdiğinde bazen basit bir gaga darbesi ile bazen de çok ciddi saldırılarla diğer kuşu kovalarlar. Bu kuralı sadece dişi ve erkekten oluşan çiftler ve fazla büyümemiş yavru kuşlar bozabilir. Nadiren bazı kuşlarda özellikle soğuk havalarda dip dibe yatma söz konusu olabilir.

KAVGALAR AZALIR

Bu düzeni sokakta yaşayan kedi ve köpeklerde bazen gözlemleyebiliriz. Küçük boyda yavrular söz konusu değilse veya bazen ciddi iyi anlaşan arkadaşlar söz konusu değilse aralarına belli mesafe koyarak düzenli yatarak dinlenirler. Evlerde yaşayan köpek ve kediler bir arada uyuyabilecekleri gibi yalnız kalmak istediklerinde kendilerine ait bir ev köşesini seçerler. Balık sürüleri akvaryumda veya denizde bir arada sürü halinde yüzerken birbirlerine değmeden yine aralarında senkronize eşit mesafe bırakırlar. Böylece hayvan topluluklarında kavgalar ve anlaşmazlıklar azalır. Bir arada daha sorunsuz ve belli düzende yaşayabilirler.

ÖNÜM ARKAM SAĞIM SOLUM SOBE!

KEDİLER evdeki yaşamlarında evin her yerini keşfetmeyi severler. Evde girmedikleri dolap, çekmece, açmadıkları kapı çıkmadıkları balkon kalmamalıdır. Ayrıca sizin başınızı koyduğunuz yastıkların üstünde yatmaları, mutfak tezgahına çıkmaları, çiçek saksılarını kazmaları da gayet normaldir. Tüm bu evin sahibi gibi olan davranışlarının yanında bir de evde onu bulamayacağınız gizli köşeler bulmakta çok hünerlidirler. Hemen her kedinin yalnız kalmayı sevdiği köşeler vardır. Bu bazen yemek masasının etrafındaki bir sandalye, bazen çekyatın altındaki daracık dolap, bazen de temiz çamaşırlarınızı koyduğunuz dolaplardır. Kedinizin tüm bu gizli köşelerini bildiğinizi zannetseniz bile bir gün evin içinde kedinizin kaybolduğunu ve tüm çağırmalara rağmen ortaya çıkmadığını farkedersiniz. O gün her zaman koşarak geldiği mama sesine gelmez, pisi pisi dersiniz ortalıkta görünmez, oyuncaklarını sallarsınız ses yoktur. Endişe içinde evin içinde aramaya başlarsınız. İlk önce normal ortalıktaki yerlere sonra saklandığı biraz daha gizli ve daha önce keşfettiğiniz köşelere bakarsınız. Gittikçe endişe içinde evin altını üstüne getirirsiniz ve kedinizi hala bulamazsınız. Girebileceği en dar, en ücra köşeleri aradıktan sonra yan komşunun balkonu, apartman boşluğu, merdivenler diğer komşuların evlerinin kapılarını çalmaya kadar varır bu panik içindeki aramalarınız! Tabii arada basit yöntemlerinizi de denersiniz. Mamasını takırdatma ve pisi pisi seslenme gibi!

İnsan oyuncakları köpekler için zararlı

Köpekler petshoplarda bulabileceğiniz bazı oyuncakları aşırı severler. Bu tip oyuncaklar, yılların tecrübesi ile köpeklerin en çok hoşuna gidecek özelliklerde dizayn edilmiştir. Örneğin bir sert lastik topla köpeğinizin sizi daha çok sevmesini sağlayabilirsiniz. Aynı zamanda bu oyuncakları elinize aldığınızda köpeğiniz oyun vakti geldiğini anlamış olur. Yalnız dikkat etmeniz gereken önemli bir nokta köpekler için yapılmamış bir oyuncağı asla köpeğinize kısa süre bile vermemenizdir. Özellikle çocuk oyuncaklarını çok kolay parçalayarak içindeki elyaf, pamuk vb dolgu maddelerini veya plastik bazı parçalarını yutabilirler. Bu tür maddeler ise köpeklerde ciddi sağlık problemlerine neden olabilir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA