• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
İzmir Macar Dostluk Derneği kapılarını açtı NEŞEM YAŞAR

İzmir Macar Dostluk Derneği kapılarını açtı

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 30.01.2018, 00:00

İzmir Macar Dostluk Derneği, Türkiye ve Macaristan arasında yüzyıllar öncesine dayanan dostluğa İzmir'de yeni bir soluk kazandırmak için derneğin kapılarını İzmirlilere ve Macar dostlarına açtı. Dernek, sosyal, kültürel ve eğitimsel alanda yurt içinde ve yurt dışında faaliyet gösterecek.
Türk ve Macar ulusları arasındaki geleneksel dostluğu geliştirmek ve bu kapsamda bilimsel, sosyal, kültürel ve ekonomik ilişkilerin ilerlemesine katkıda bulunmak amacı ile kurulan derneğin başkanı Mehmet Bener ile derneğin faaliyetleri hakkında görüştüğümüzde derneğin faaliyet ve kuruluş amaçları ile ilgili konuştuk.

DEĞİŞİM PROGRAMI

Dernek faaliyetlerinin Befun Sanat Galerisi'nde yürütüleceğini söyleyen Mehmet Bener, Macar İzmir Dostluk Derneği'nin hem İzmir için hem de ülkemiz için oldukça yararlı olacağına inancının tam olduğunu dile getirdi.
Dernek özellikle iki ülkenin sanatçıları, bilim ve kültür insanları, akademisyenleri, öğrencileri için değişim programları hazırlayıp uygulamak istiyor.
Bunun yanı sıra çalışmaların etkinleştirilmesi ve geliştirilmesi için Türk ve Macar uluslarının tarihi, kültürel ve sanatsal araştırmalar yapmak, yaptırmak ve yapılanları desteklemek, basın yayın alanında işbirliği yapmak, seminer, konferans, panel, kültür gibi eğitim çalışmaları düzenlemek, amacın gerçekleştirilmesi için gerekli olan her türlü bilgi, belge, doküman ve yayınları temin etmek, dokümantasyon merkezi oluşturmak, çalışmalarını duyurmak için amaçları doğrultusunda gazete, dergi, kitap ve bülten gibi yayınlar çıkarmak istiyor.

ORTAK GİRİŞİMLER

Yılda en az bir defa İzmir Macar Günü düzenlemek istediklerini belirten Mehmet Bener iki ülkenin ekonomik alanda daha da yakınlaşabilmesi için işadamları ve yatırımcıların bir araya gelmesini sağlayacak ortamlar yaratmak, ortak girişimler için destek sağlamak, bu doğrultuda programların oluşmasına katkıda bulunmak istediklerini ve bu yönde de çalışmalara başladıklarını da dile getirdi.
Derneğin iki ülkenin kültürünü çeşitli düzeylerde ödüllü yarışmalar düzenleyecek olduğunu da söyleyen Mehmet Bener üyeler arasında beşeri münasebetlerin geliştirilmesi ve devam ettirilmesi için yemekli toplantılar, konser, balo, tiyatro, sergi, spor, gezi ve eğlenceli etkinlikler vb. düzenlemek veya üyelerinin bu tür etkinliklerden yararlanmalarını sağlamayı da hedeflediklerini söyledi.
19 Ocak 2018'de resmi resepsiyonunda bulunduğum derneğin açılışına Macaristan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Kiss Gabor, Dışişleri Bakanlığı İzmir Şubesi Büyükelçisi Zeynep Sibel Algan, Macaristan Kültür Merkezi Müdürü Gabor Fodor, Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar, çok sayıda İzmirli iş adamı katıldı. Macaristan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Kiss Gabor ile yaptığımız sanat sohbetinde Sayın Büyükelçi Gabor, Türk ve Macar Kültürlerinin aslında pek çok benzeşen yanı bulunduğunu dile getirdi ve Türk Macar dostluğu için atılmış olan bu adımın sonuna kadar destekçisi olacağını söyledi.

BURS DESTEĞİ

Bu arada buradan gençlere duyurmak isterim. 2018/2019 Akademik yılı Macar Devlet Bursları açıklandı. Macar Devlet Bursları lisans, lisansüstü, doktora ve uzmanlık (specialisation) kursları için dünyanın birçok ülkesinden gelen öğrenci adayları için bursları kapsıyor. Başvurular sadece elektronik ortamda yapılıyor.
Son tarihi 16 Şubat 2018 olarak belirlenmiş. Burs, ücretsiz yüksek eğitim bedeli, aylık burs, konaklama desteği ve sağlık sigortası içeriyor.
Net meblağları burs başvuru detaylarında bulabilmek mümkün. Ben mutlaka bir göz atın derim.
Ayrıca İzmir Macar Dostluk Derneği'nin etkinlikleri Instagram ve Facebook üzerinden izmirmacardostlukdernegi adreslerinden takip edilebilir.
Derneği yerinde ziyaret etmek isteyenler için adres: İzmir Macar Dostluk Derneği Tersane Mah. 1675 Sok. No:111 Karşıyaka/ İZMİR e-mail: medya@izmdd.com Bir ziyaret etmekte fayda var derim...
Sanatla kalın.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA