ATATÜRK STADI YIKILIYOR

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile Futbol Federasyonu Başkanı Mahmut Özgener 2 stat için el sıkıştı

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile Futbol Federasyonu Başkanı Mahmut Özgener 2 stat için el sıkıştı
İzmir'in olimpik dev stadı 2020 Avrupa Futbol Şampiyonası alınırsa yıkılıp yerine 50 bin kişilik yeni stat yapılacak

Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aziz Kocaoğlu ile Futbol Federasyonu Başkanı Mahmut Özgener'in dün İzmir'deki zirvesinden iki stat müjdesi çıktı. İki başkanın ortaklaşa düzenlediği basın toplantısında, Örnekköy'e 20 bin kişilik yeni stat için onay çıkarken, Türkiye'nin 2020 Avrupa Şampiyonası'nı organize etmesi halinde Atatürk Stadı yıkılıp yerine en az 40 bin kişilik yeni bir stadyumun yapılacağı ifade edildi. Federasyon Başkanı Özgener, "Atatürk Stadı'nı revize etmek imkansız. 2020 Avrupa Şampiyonası'nı organize edersek işimiz daha da kolaylaşır. O zaman çok büyük bir alan kaplayan Atatürk Stadı'nı yıkıp yerine 40 veya 50 bin kişilik stat yapacağız. Üstelik bu sayede yer kazancı da sağlanacak" dedi.
ÖZAK SICAK BAKIYOR
UEFA'nın 2020 Avrupa Şampiyonası'nın organizasyonu ile karar verme sürecinin 2 yıl süreceğini belirten Futbol Federasyonu Başkanı Mahmut Özgener, "Şimdi İzmir'in önünü açtık. Hedefi koyduk, doğru adımlar attık. İzmir'de kulüp sayısı fazla, statlar yetmiyordu. Fikstürler hazırlanırken bunun zorluklarını bizler çekiyorduk. Atatürk Stadı'nın olimpik olup olmaması konusunda Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Faruk Özak ve Gençlik ve Spor Genel Müdürü Yunus Akgül ile görüştük. Fikir birliğine vardık. Ortada hiç bir sorun yok" diye konuştu.

ÇOK İŞİMİZE YARAR

Atatürk Stadı'nın İzmir'in merkez noktasında olduğunu söyleyen Kocaoğlu ise "Oraya yapılacak stat 2020 Avrupa Şampiyonası ve sürecinde İzmir ve Türkiye'nin işine yarayacaktır. İzmir'e eser kazandırmak için kolları sıvadık. Hepimiz iyi niyetliyiz. Belediye ve hükümet el ele bu işi çözeceğiz. Daha zamanımız var ama biz şimdiden neler yapabaliceğimizi projelendireceğiz" diye konuştu. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, iki yeni statın hayata geçirilmesiyle çok önemli sorunun giderileceğini dile getirdi.
MURAT ARABACI
Üniversiade 2005 burada yapıldı
Dünya Üniversite Oyunlarının 23.cüsü, Temmuz 2005'te İzmir'de düzenlenmiş, Atatürk Stadı oyunlar için trilyonlar harcanarak modernize edilmiştir. Dev statta açılış ve kapanış törenlerinin yanısıra, futbol ve atletizm branşları ağırlıklı olarak yapılmıştır. Olimpiyatlardan sonraki en büyük organizasyon olarak bilinen Universiade oyunlarına 16 ülkeye mensip 8 bin sporcu ve görevli katıldı. İzmir Universiade Oyunları FISU tarafından o yıla kadar yapılan en iyi organizasyon seçilmişti.
Milli maçlara hasret kaldık
Türkiye'nin en büyük spor organizasyonu olarak bilinen Akdeniz Oyunları için yapılan stat birçok milli maça ev sahipliği de yaptı. İzmir Atatürk Stadı'nda hizmete girdiği 1971 yılından bu yana 34 milli karşılaşma yapıldı. Bunlar arasında Rusya'yı ve Polonya'yı yenmemiz nedeniyle bir ara "Milli maçlar stadı" olarak anıldı. Ege'den koşan futbolseverler Milli Takıma büyük destek verdi. Ancak stat UEFA standartlarına uymadığı için uzun yıllar Atatürk Stadı'na Milli maç verilmedi. Özgener başkan olduktan sonra İzmirliler bu statta özel maç izledi. 16 Şubat 2009'daki maçta Milliler Fildişi Sahili ile karşılaşmış, maç 1-1 berabere tamamlanmıştı.
Birçok rekora tanık olmuştu
Fenerbahçe ile Galatasaray arasında bundan önceki maçlardaki seyirci rekoru ise İzmir'de kırılmıştı. 21 Ocak 1973'te İzmir Atatürk Stadı'nda yapılan Gazeteci Hasan Tahsin Kupası maçını ise 66 bin 701 seyirci izlerken, bu rakam İstanbunbul Olimpiyat Stadı'ndaki 70 bin 233 seyircili maça dek, ezeli rakipler arasındaki bir maçı izleyen seyirci sayısındaki rekor olarak tarihe geçmişti. Ayrıca 1988-89 sezonunda 30 Ocak'ta Atatürk Stadı'nda oynanan Altay-Fenerbahçe arasındaki maçı 62 bin 200 futbolsever izlemişti. Dev stat Cumhurbaşkanlığı kupası, Türkiye Kupası gibi bir çok final maçlarına da evsahipliği yaptı.
Guinnes Rekorlar Kitabı'na girdi
Günlerden 16 mayıs 1981... İzmir'in iki köklü takımı ezeli rakip ebedi dost Göztepe ile Karşıyaka'nın İzmir Atatürk Stadı'ndaki mücadelesini 80 bin kişi izlemişti. Yeni Asır'ın arşivlerine göre karşılaşmayı 61 bin 060 biletli taraftar izlemişti. Bu rakam bile 2. Lig'de Dünya futbol tarihine en fazla seyirciye oynanan maç olarak geçti. Guinnes Rekor Kitabı da İzmir'in iki takımının maçını 'dünya rekoru' olarak ilan etti. Hiç bir olayın yaşanmadığı maç ise 0-0 beraberlikle sona ermişti. O sezon Göztepe averajla 1. Lig'e yükselmişti. Göztepe'nin 2001-2002 sezonunda Galatasaray ile oynadığı maçı ise 55 bin futbolsever izlemiş ve bu rakam o sezonun seyirci rekoru olarak kayıtlara geçmişti.
GÜRKAN ERTAÇ
Anılarla vedalaşmak

1971 Akdeniz Oyunlarıyla hizmete giren İzmir Atatürk Stadı, 1980-81 sezonunda 80 bin seyirciyle 2.Ligde bir Dünya Rekoru sayılan KSK-Göztepe maçına sahne oldu. 2005 Universiad Oyunları da burada yapıldı. Bir zamanlar "Milli maçlar stadı" olarak da anımsıyoruz. Ama zaman, bu dev emektarı öğüttü, çağdışı hale getirdi. Dilatasyonlardan akan yağmur, altındaki salonları sürekli perişan etti, trilyonlar gitti. Stat, öyle kötü durumda ki, gazeteci Şerafettin Çıracı ve diğer meslekdaşlarımız, basın toplantısında yıkılan çatıdan az kalsın ölüyorlardı. Ayrıca futbol işlevi olarak da tribünler uzak olduğu için, ne seyirci zevk alıyor, ne de sporcular ateşlenebiliyordu. Takımlarımız sadece zemini düzgün diye Atatürk Stadı'nda oynama zorunluluğundan kalıyor. Gelen takımlar için izmir bir deplasman cehenmemi olmaktan ziyade bir cennet haline geliyor. Üstelik artık statlarda FIFA ve UEFA'nın seyirciyi en iyi koşullarda barındırma zorunlluğu var. Atatürk Stadı'nda Şeref ve Basın Tribünleri bile yağışa karşı açık. Açık ve kale arkaları ise seyirciler için bir kabus durumunda. Artık bizim de bir "Atatürk Arena"mız olacak. Dört bir yanı kapalı, Santiago Bernabeu ve Nou Camp statlarında olduğu gibi tribünler zeminin hemen yanından yükselecek, İzmir yeniden, 'Milli maçlar kenti' hüvviyetine bürünecek, İzmir takımları da lig ve kupalarda taraftarlarının destiği ile kente yaraşır sonuçlar alacaklardır. Girişimleri nedeniyle kutluyorum. Bence bu muhteşem adım, Avrupa Şampiyonanısı alma şartına bağlanmamalı, İzmir'in bu heyecanı kısa zamanda gerceği dönüştürülmelidir. Kocaoğlu ve Özgener'i bu muhteşem girişim için ayakta alkışlıyorum.

ÖCAL ULUÇ
İzmir, stadını "şarts" bekliyor!..

"Futbol Stadı" olarak ihmal edilmiş bir kenttir, Sözüm ona, "Avrupa'ya açılan kapısıdır" Anadolu'nun ve de İzmir'i yönetenler bildim bileli "İzmir'in bir Dünya kenti olacağını" söylerler; ama, Türkiye'de futbolun öncülerinden olan bu büyük kentte, yıllardan beri "doğru dürüst zemini - tribünü - tuvaleti - soyunma odası olan bir stat" mevcut değildir; durum tek kelime ile yürekler acısıdır!..
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun "dar bir çevrede konuşup karara ba" İzmir için "yeni statlar projesi" de İzmir'in "ana stat sorununu çözecek" bir formül olamamıştır!..
Karşıyaka Stadı, "Karşve çevresinin işini görür" o kadar; İzmir için hortada bir ümit görünmüyor; "küçük" Buca Arena ile "eskimiş" Alsancak Stadı, "bu kadar profesyonel takımı olan" İzmir'in "uluslararası ve büyük maçlar" ihtiyacını karşılayamıyor ve de karşılayamaz!..
"Bir olimpiyat stadı olarak yapılan" Atatürk Stadı ise, tek kelime ile bitmiştir; yıkılıp, yerine "yepyeni - modern - çağdaş bir stat" yapılmalıdır!..
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile Futbol Federasyonu Başkanı Mahmut Özgener arasında dün yapılan "önemli" görüşmeden çsonuç, ilk bakşta "çarpıcı görünüyor" ama, işte o "ama" olmasa!..
Bu "ama" şu; "Eğer Türkiye 2020 Avrupa Şampiyonası Finalleri'nin organizasyonunu alabilirse, Atatürk stadı yıkılacak ve yerine 50 bin kişilik bir modern stat yapılacak!.."
"Alırsa" şart'e yakışır ve yapılması "şart olan" 50 bin kişilik modern bir stat özlemimizi, 8 - 9 yıl daha rüyası görülecek "bir hayal olarak" önümüze koyuyor; yazık!..
"Alamazsak" ne olacak; ülkenin üçüncü büyük kenti, "ilçe statları dışında", doğru dürüst ve "kendine yakışır" bir stadı olmamanın acısını ve sorunlarını yaşamaya devam edecek!..
İzmir Futbolu'nun "maktalihini değiştirecek bir projedir, Atatürk Stadı'nın yıkılarak "50 bin kişilik yepyeni bir stat yap"; böyle bir büyük proje "şarta ba"; İzmir bu projeyi "şarts" gerçekleştirmelidir!..
Yerel yöneticileriyle, siyasetçileriyle, meslek kuruluşlarspor kulüpleriyle, federasyonlarbu projenin en kzamanda hayata geçirilmesi için el ele verilmelidir!..
bu stadhak ediyor ve bekliyor; "şarts" olarak!..

Örnekköy Stadı için onay çıktı
Faruk Özak'ın projesini hediye ettiği 20 bin kişilik yeni stadın kapasitesi istenildiğinde büyütülebilecek

Örnekköy'e yapılacak statla ilgili hazine arazisinin Gençlik Spor Genel Müdürlüğü'ne devrinin yapıldığı ve 1 ay içinde projelendirme için daha önce TFF'nın çalıştığı Alman firmanın yetkililerinin İzmir'e geleceği öğrenildi. İzmir'de takım sayısının fazla, stat sayısının ise az olduğunu söyleyen Futbol Federasyonu Başkanı Mahmut Özgener, bu buluşmayla İzmir'in önünü açtıklarını söyledi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise iki yeni statın hayata geçirilmesiyle çok önemli sorunun giderileceğini dile getirdi. Kocaoğlu, Buca Arena'nın yapılmasıyla İzmir'in güney bölgesindeki stat sorununun çözüldüğünü belirterek, "Örnekköy Stadı için hükümet çok, biz az vererek işe başlayacağız. Bu şekilde kuzeydeki stat sorunu da bitecek. Atatürk Stadı'nın yerine yeni stat projesi gerçekten güzel. Alsancak Stadı'nı da düşünürsek, 4 stadyumla İzmir'deki sorunlar biter" yorumunu yaptı.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.