UEFA ATARSA ŞAŞIRMAYIN

Hukukçulara göre futbolun Avrupa'daki patronu, şike olayında Türkiye Futbol Federasyonu kadar sabırlı davranmayabilir

Türkiye Futbol Federasyonu, şike iddilarına ilişkin soruşturma kapmasında, talimatlara göre vereceği kararı, savcılık iddianamesinin hazırlanıp, şüphelilerden savunma alınmasından sonraya ertelerken, hemen akıllara, "UEFA bu işe ne der" sorusu geldi. Hukukçulara göre UEFA bu konuda Türkiye Futbol Federasyonu'nun alacağı kararı beklemeden kendisi karar alabilir. Türkiye Spor Hukuku Enstitüsü Başkanı Kısmet Erkiner, federasyonun kararının usul yönünden doğru olduğunu, ancak şike iddialarına yönelik herhangi bir ilerleme kaydedilmemesinin, rahatsızlık yarattığını söyledi.
Erkiner bu işin UEFA'daki yansımasını, "UEFA bu aşamada herhangi bir müdahalede bulunmaz. Henüz iç hukuk yolları tükenmiş değil, soruşturma devam ediyor. UEFA iç hukuk tükendikten sonra devreye girebilir. Ama karar sezon ortasına kalırsa, bu durumda sıkıntı olur. UEFA şikeye karışan kulübü kendi organizasyonlarından ihraç eder. Tabi bu durumda elemiş olduğu takımlara bir hak talebi doğar. Maddi kayıpların tazmini söz konusu olur. Bir takım şike yapmışsa o ana kadar elediği takımlara tazminat hakkı doğar" dedi. Erkiner, TFF Başkanı Mehmet Ali Aydınlar'ın "Kendinden şüphesi olan Avrupa'ya gitmesin" derken, riskin büyüklüğünü vurguladığını da ifade etti.
UEFA Tahkim Kurulu Üyesi Dr. Levent Bıçakçı da UEFA'nın Türkiye'de şikeye adı karışan kulüpleri disiplin kuruluna gönderebileceğini söyledi. Bıçakçı, "TFF'nin son kararının UEFA'da yansıması nasıl olur?" sorusunu, "UEFA bu kararlara karışmaz. Ama kendisi karar verebilir. Disiplin Kurulu'na gönderebilir. Bu yola giderse de bunu her kulüp için ayrı ayrı yapar. Türkiye'ye ülke olarak bir yaptırım uygulamaz. Yaşanan bunca olay varken, tutuklamalar varken bu tavır şaşırtıcı olmaz.
2-3 yıl men kararı verir. UEFA yaptığı bir değişiklikle 25 Mayıs 2007'den itibaren şüpheye mahal verecek bir durumda kulüplere ceza kesilmesini istiyor. Bunu ülke federasyonu yapmazsa kendisi yapar.
Ortalık toz duman
Türkiye Futbol Federasyonu'nun şike ile ilgili kararını savcılık iddianamesine endekslemesi, kulüpleri ikiye böldü

Türkiye Futbol Federasyonu'nun şike iddialarıyla ilgili kararı, "Deliller gizli, savunma almadan karar veremeyiz" diyerek, savcılık iddianamesinin hazırlanmasından sonraya bırakması, kulüpleri ikiye böldü. Başta Trabzonspor olmak üzere bir çok kulüp, Mehmet Ali Aydınlar Başkanlığı'ndaki Futbol Federasyonu'na tepki gösterdi. Bazı kulüpler ise federasyonun doğru karar verdiğini savundu, bazıları ise sessiz kaldı. Federasyona en büyük tepki Trabzonspor'dan geldi. Karadeniz ekibinin resmi internet sitesinden yapılan açıklamada özetle; "Topladığımız 82 puana rağmen elimizden alınan şampiyonluğun, bize kaybettirdiklerinin bugünkü süreçten sonra her platformda takipçisi olacağımızın bilinmesini isteriz. Devletin yetkili organlarının başlattığı bu temizlik hareketine, en büyük desteği vermesi gereken Türkiye Futbol Federasyonu, maalesef ayak uyduramamıştır. Başkan Mehmet Ali Aydınlar'ın düzenlediği basın toplantısında sergilediği çelişkili tutum, en az bugünkü belirsizlik ortamı kadar Türk Futbolu'nun önünde büyük bir tehlike olarak durmaktadır. Asıl bu oyalama anlayışı, çok sözü edilen futbolun marka değerine vurulan en büyük darbedir" denildi.
Konuya ilişkin en sert açıklamalardan biri de Kasımpaşa Kulübü'nden geldi. Kasımpaşa Futbol Şube Sorumlusu Mehmet Süha Sidal, TFF'nin verdiği kararla Türk Futbolu'nu kaosa sürüklediğini ileri sürerek, "Futbolumuzu zor günler bekliyor. İleride olacaklar, uluslararası alanda Türkiye'yi zor ve rezil bir duruma düşürecektir. Federasyon bunların altından kalkamayacaktır. Futbol Federasyonu özerklik kavramını kavrayamamış gibi görünüyor. Etik Kurulu'nun şike ile ilgili şüphelerini es geçiyor. Bu kararla Kasımpaşa, Konyaspor ve Bucaspor mağdur edildi. Hakkımız olan Süper Lig elimizden alındı. Birileri maalesef Süper Lig'de haksız kazanç elde edecek" dedi.

BEŞİKTAŞ'TAN DESTEK

TFF'nin şike iddialarıyla ilgili kararını ertelemesine G.Saray, Konyaspor ve Bucaspor da tepki gösterirken, Beşiktaş, Gençlerbirliği, Sivasspor desteklerken, Eskişehirspor cephesinden "Şaşırdık" yorumu geldi. Beşiktaş Kulübü'nün yaptığı açıklamada, "Türk futbolunda ortaya çıkan olağanüstü durumu yasalar ve talimatlar çerçevesinde, sürecin başından bu yana Türk futbolunun çıkarlarına uygun olarak ve sağduyu ile yöneten Türkiye Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu'nun bugün aldığı kararı, beklediğimiz ve verilmesi gereken bir karar olarak değerlendiriyoruz" ifadesi yer aldı.

Odyakmaz'dan ikinci ifade

Sivasspor Başkanı Mecnun Odyakmaz, futbolda şike iddialarına yönelik soruşturma kapsamında dün bir kez daha ifade verdi. Tutuklu bulunduğu Metris Cezaevinden Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesine getirilen Odyakmaz, savcılık katına çıkartıldı. Soruşturmayı yürüten özel yetkili İstanbul
Cumhuriyet Savcısı Mehmet Berk tarafından zifadesi alınan Odyakmaz, daha sonra cezaevi ring aracıyla Mertis Cezaevi'ne geri götürüldü. Mecnun Odyakmaz'ın soruşturma kapsamda daha önce başka bir savcıya ifade verdiği, kendi talebi üzerine Savcı Berk tarafından yeniden ifadesinin alındığı
öğrenildi.
Mahkeme kararı beklenebilir
Türkiye Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu, "Delillerde gizlilik kararı var. Savunma almadan karar veremeyiz. İddianameyi bekleyeceğiz" diyerek topu Özel Yetkili Cumhuriyet Savcı Mehmet Berk'e attı. Savcı Berk'in 25 kişiden daha ifade aldıktan sonra soruşturmayı tamamlaması ve iddianameyi yazmaya başlaması bekleniyor. İddianamenin yazımına 3 Eylül'den sonra başlanacağı ve yaklaşık 1 ay sonra tamamlanacağı ifade ediliyor. O zaman TFF Etik Kurulu ve Yönetim Kurulu tüm belgelerini inceleme şansına sahip olacak. TFF, belgelerinin tamamını incelemesinden sonra bir karar verebileceği gibi, yargılamanın sonunu da bekleyebilecek.

Borsada müthiş yükseliş var

Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu'nun, şike iddialarına ilişkin kararını savcılık iddianamesinden sonraya ertelemesi, dört büyüklerin İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'ndaki (İMKB) hisselerini patlattı. 3 Temmuz'da başlayan operasyonun ardından büyük düşüş yaşayan F.Bahçe Sportif A.Ş hisselerinde günlük artış yüzde 20 olurken, Galatasaray Sportif hisseleri yüzde 16,36, Trabzonspor Sportif hisseleri yüzde 14,61 ve Beşiktaş Futbol Yatırımları hisseleri de yüzde 12,24 oranında değer kazandı. Ancak artışlar İMKB'de işlem gören hisselerin kaybını giderilemedi. Artışa rağmen, soruşturmanın başladığı güne göre F.Bahçe hisselerindeki kayıp 24, G.Saray hisselerindeki kayıp yüzde 23,40, Beşiktaş hisselerindeki kayıp yüzde 14,15 ve Trabzonspor Sportif'teki kayıp da yüzde 14,29 olarak görünüyor.
ŞEVKET ÖZÇELİK
Tamamen duygusal ve 'sosyal'

Federasyon kararı vücut kimyamı nasıl etkiledi? Ona bakıyorum önce. Kırıklık ve boşluk hissediyorum...
Yakın çevreme bakıyorum. Özellikle Fenerlilere... "Yaşasın!" diye coşan, hatta küçük bir sevinç belirtisi gösteren bile yok. Örneğin, Yeni Asır İş Hanı'nın kapısındaki gevrekçi Medeni'nin dün sabah önümü kesip "Gördün mü abi, bak bize dokunamadılar!" demesi gerekirdi.
Demedi.
TEPKİLERİ GÖSTEREN KARAR
Federasyon, tarihi şike dosyası için, tamamen futbol ekonomisini ve toplumsal tepkileri gözeten bir karar aldı. Oysa hem UEFA hem TFF yönetmelikleri "şike konusunda kuvvetli şüphe varsa küme düşürme kararı vereceksin" gibi kesin hüküm içeriyor.
Teşvik konusunda da, sadece basına intikal eden belgeler bile, küme duşürme cezasını gerektirecek kadar net ki dahası olduğu duyumlarını alıyoruz.
ZAMANA OYNADILAR
Fakat büyüklerin küme düşürülmesine, hem Süper Lig hem de Bank Asya'nın küçük kulüpleri karşı çıkınca federasyon zamana oynadı. Kendimi bildim bileli futbolumuzdaki büyükler hegomonyasına karşı çıkmışımdır. Başımızın belasıdır çünkü o düzen. Küçükleri yıkar. Milli takımı yetenek törpüleyerek mahveder. Aziz Yıldırım'lar yaratır.

TEBRİKLER ÇAPKIN
Şike kangrenini de o düzen yüzünden kesip atamadık. Türk Futbolu öncelikle bu düzenden kurtulmalı bence.
Şike ya da teşvik konusundaki kuvvetli şüpheyi sadece küçükler verseydi, kelleri çoktan koparılırdı. Nitekim aynı federasyonun örneğin amatörler için alınmış benzer nitelikte pek çok kararı var.
Kararın mağdurları, Buca, Altay ve diğerleri. Tahkim'e gitme hakları var. Yürekleri yetiyorsa giderler.
Hüseyin Çapkın ve ekibi, kararla bir anlamda madara edildi. Ben onlara binlerce kez teşekkür ediyorum. Çünkü temiz futbol için kellelerini koltuğa alıp tarihin en büyük hizmetini verdiler.

HALUK GÜNEY
İKİ YILINIZ DAHA VAR

Şike operasyonunda gözaltılar, tutuklamalar başladı, Futbol Federasyonu Mehmet Ali Aydınlar'a sordular; "Ne olacak şimdi?"
Cevap; "Emniyetten, savcılıktan bilgi alalım, gereğini yaparız?"
Emniyet yetkilileriyle görüştü Aydınlar, ardından soruşturmayı yürüten savcıdan bilgi aldı, tekrar sordular Aydınlar'a, "Ne olacak şimdi?"
Cevap; "Savcılığın delilleri elimize ulaşmadan bir şey yapamayız. Ligleri 9 Eylül'e erteleme kararı aldık... Savcılığa talepte bulunduk... Deliller gelsin, gereğini yaparız?"
Savcılık kanıtları gönderdi federasyona... Kozmik oda kuruldu, gizli evraklar için... Etik Kurulu kapandı odaya, 26 klasör evrak incelenmeye başlandı... Soruldu o zaman Aydınlar'a, "Ne olacak şimdi?"
Cevap; "Etik Kurulu incelemesini yapsın, rapor elimize ulaşsın, gereğini yaparız..."
Etik kurulu rarorunu hazırlayıp, Futbol Federasyonu yönetimine sundu... Üstelik raporda, dosya içeriğiyle sınırlı yapılan inceleme ve değerlendirmeler sonunda, yeterli kanıt bulunan bazı müsabakalarda şike ve teşvik primi kanaatine ulaşıldığı ifade ediliyordu... Aydınlar aldı raporu koltuğunun altına, çıktı televizyonların karşısına;
"Delillerde gizlilik kararı var. Bu nedenle şüphelilerden savunma alamıyoruz. Savunma almadan da karar veremeyiz. Savcılık iddianamesini bekleyeceğiz... Tutuklanan şüphelileri tedbirli, tutuklanmayanları tedbirsiz olarak disiplin kuruluna sevk ettik. İddianame hazırlansın, gizlilik kalksın gereğini yaparız..."
İddianame beklenir, olmadı mahkeme sonucu beklenir, olmadı yargıtay süreci var... Rahat olun arkadaşlar, rahat olun sayın Aydınlar...
Bu işin adli yargılaması en iyimser tahminle iki yıl süreceğine göre, Türkiye Futbol Federasyonu'nun da 2 yıl topu taca atma şansı var...
Şansı var ama bana göre hakkı yok... Çünkü bu süreçte ligler başlayacak, maçlar oynanacak... Süreç sonunda bir takımın şike yaptığı kesinleşirse, talimatı nasıl uygulayacaksınız? O zaman Türkiye'de futbol çorbaya dönmez mi? O zaman UEFA bizi Avrupa'dan silmez mi? O zaman mağdurların isteyeceği tazminata, UEFA'nın keseceği cezalara federasyonun gücü yeter mi? Gün topu taca atmanın değil, şapkayı öne koyup düşünmenin ve gereğini yapmanın günüdür? Aksi halde herşey için çok geç olabilir...
METİN GÖKALP
Damdaki 'delik(!)'

Nefesler tutuldu, önceki gün tüm Türkiye, hep birlikte kilitlendik 17-30'a... Futbolun 'ayıplı' sahnesinde rol alan takımların bir alt ligde oynatılıp, oynatılmamasıydı merakla beklenen konu... Ekranda, Sayın Mehmet Ali Aydınlar, hafif tebessüm ifade eden bir yüzle kürsüye yaklaşırken, arkasında oturan başkan yardımcıları Lütfü Arıboğan ile Göksel Gümüşdağ'a takıldı gözümüz... Hal, hareket, tavır ve beden dillerine baktığımızda, onların da oldukça 'mülayim' bir davranış içinde olduklarını gözlemledik. 'Temiz eller, temiz operasyon' için verilmiş olan kararı, yani liglerin aynen devam etmesini, söyleme dönüşmeden önce öğrenmiş olduk böylece...
Doğrudur, yanlıştır... Yürek meselesidir, çekinmiş, korkmuşlardır belki de... Ne bilelim, bir dayatma söz konusu dahi olabilir! Alınan bu kararlara saygı duymanın dışında, suskun kalmayı yeğleyelim ve asıl gelelim konuya ilişkin, daha farklı bir boyutta 'Fasulyenin zararlarına!'
TFF'nin şikeye ilişkin açıklaması, saat 17.30 olarak bildiriliyor kamuoyuna... O günün sabahı, borsanın açılmasıyla birlikte üç büyük takımlarımızın hisselerinin, inanılmaz bir ivme kazandığına tanık oluyoruz, nasıl oluyorsa(!) Şöyle diyelim; Sonucunu bilemediğiniz, hele ki müthiş 'risk' yaşanan kaotik bir ortamda, hangi aklıevvel parasını gömer borsaya? Borsaya milyon dolarlar yatırarak, hisseleri yüzde yirmilere kadar yükselmesini sağlayan şahıslar 'kamikazelik' mi yapmışlardır, yoksa bir duyum mudur kulaklarına üflenen?
O kadar 'aptal' olamayacaklarına göre, insanın aklına tek şey, federasyonun içinden dışarıya bilgi sızdırdığıdır! Niye, birileri bunu sorgulamıyor? Futbol Federasyonu Başkan'ı şikeye ilişkin açıklamalarda bulunurken, hemen altında yazı olarak geçen, bazı kulüplerin hisselerinin borsada inanılmaz değer kazanmasının ilintilendirmesini, birileri niye yapmıyor? Niye, Niye? Mesela bir kulübümüz; teknik direktörünün ceza kuruluna sevk edileceğini bir hafta öncesinden nasıl bilebildi de, yollarını ayırdı? Yahut şöyle sormalıyız; bunların birer varsayımdan çıkan hareket olduğunu biri çıkıp da, bizim o kalın kafamıza anlatabilir mi? Sayın Federasyon Başkanı, fark etmemeniz mümkün değil! Federasyonun damında başka bir delik açılmıştır, hem de 'koskocamaaan' bir delik(!) Halledemezseniz, 'ıslanmaya' aynen devam...

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.