• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Bir ’Var’mış gol yok olmuş HALİL FİNCAN

Bir 'Var'mış gol yok olmuş

halil.fincan@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 25.09.2018, 00:00
Spor Toto Süper Lig’de cuma, cumartesi, pazar periyodunda beş maçta önce gol sonra, iptal kararı çıktı. Sistemin iyi yönleri kadar, olumsuz taraftarları da VAR elbet. Hakemlerin zaman zaman tembelleştiği, sırtını VAR odasına dayadığı bir görüntü de mevcut

Yeşil sahalarda olanı biteni anlatmaya başlarken usule göre davranmalı artık. VAR sisteminin hayatımıza dahil olmasıyla dinlediğimiz masallarda olduğu gibi "Bir varmış, gol yokmuş" demeli belki de. Veya tam tersi şekilde. "Bir varmış, gol varmış" VAR'la birlikte artık öyle anlar yaşanıyor ki sevinçler üzüntüye, üzüntüler sevinçlere dönüşüyor birkaç dakika içerisinde. "Hakemi aldatmaya yönelik hareket" kuralının bir hükmü kalmadı son tahlilde. Belki de "Kamerayı aldatmaya yönelik hareket" dense daha mantıklı. Hatta kartları da kameramanlar mı gösterse? Şaka bir yana VAR'ın futbolun adaleti kısmına faydası kaçınılmaz ama alışkanlıklarımızı törpülediği de muhakkak.

ÖNCE GOL, SONRA İPTAL

Bu hafta beş maçta önce gol kararı çıktı. Sonra ekrana bakılıp iptal edildi. Bursa'nın Başakşehir önünde Sakho ile bulduğu golde Sakho'nun elle müdahalesi VAR'la görüldü. Yine Konyaspor'dan Skubic'in Kayseri filelerini sarsmasına da VAR yetişti. Trabzon'un son anda Göztepe önünde Rodallega ile bulduğu golde Burak'ın el yordamı ile pozisyonu hazırlayışını, Kasımpaşa'dan Pavelka'nın golü öncesinde gerçekleşen faulü, Akhisar'dan Regattin'in de Galatasaray filelerini görüşüne yine VAR "Yok" dedi.
Eskiden bu tip pozisyonlarda itiraz eden oyuncular bir de üstüne sarı kart görürlerdi. Meselenin değişen bir kısmı da bu. Neydi haksız yere o kartları görenlerin günahı?
Yine Erzurumlu Kone'nin kırmızısını, Medipol Başakşehirli İrfan Can'a yapılan penaltıyı, Konya'dan Yatabare'nin ve Kasımpaşa'dan Diagne'nin golünü VAR geçerli kıldı.

OLUMSUZ TARAFLARI DA 'VAR'

Peki bu sistemin olumsuz yönleri yok mu? VAR elbet. Bakın onda da VAR dedim. Hakemlerin zaman zaman tembelleştiği, sırtını VAR odasına dayadığı, yan hakemlerin hükümsüzleştiği bir görüntü de mevcut.
Ama tam tersine bu vaziyet belki de futbolcu davranışlarına da çeki düzen getirecek. O alıştığımız abartılı "Ben bir şey yapmadım" mimiklerinin yerine "Hocam boşu boşuna ekrana bakıp vakit kaybetme. Evet yaptığım hareket fauldü" diyenler de çıkacaktır en nihayetinde.
Yani kötü yanı da VAR, iyi yanı da. Tüm bunların yanında sisteme karşı çıkıp futbolun hatalar oyunu olduğunu kabul eden ligler de mevcut. Görünen o ki yaşananlara alışmak için önümüzdeki VAR'lara bakacağız.
İyi haftalar...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA