• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Beyinleri de devşirdik SİNAN GENÇ

Beyinleri de devşirdik

sinan.genc@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 13.04.2017, 00:00

Geçenlerde gazetelerde boy boy fotoğrafları çıktı hem de manşetlerden...
"Uganda'da yapılan Karışık Takım Bayrak Dünya Kros Şampiyonası'nda Türkiye Atletizm Kros Milli Takımı ikinci oldu" diye... Haberde Aras Kaya'nın (doğum adı Amos Kibitok), Meryem Akdağ'ın (doğum adı Mirriam Jepchirchir Maiyo), Ali Kaya'nın (Doğum adı Stanley Kiprotich Mukcheve) ve Yasemin Can'ın (doğum adı Vivian Jemutai) isimleri yazılıydı.
İşi bilmeyen okuyucuların önce kafası karıştı. Çünkü isimler Türktü, ama resimdekiler siyahi ve işin aslı hepsi Kenya asıllıydı. Ülke sıralamasında Türkiye'nin şampiyonayı 4. olarak tamamladığı vurgulandı o haberlerde ama en trajikomik olanı ise "60 ülke arasında şampiyonaya katılan Amerika, Asya, Avustralya ve Avrupa ülkelerinden hiçbirisinin madalya kazanamadığı şampiyonada Afrika dışından madalya çıkaran tek ülkenin sadece Türkiye olduğu vurgulanmıştı, altı çizile çizile. İşin tuhafı Türk Milli Takımı forması giyen atletlerin hepsi Kenyalıydı ve Kenya da Afrika kıtasında bir ülkesiydi.
Bir sonraki gün Elvan Abeylegesse'nin 2007 Dünya Şampiyonası'nda 10 bin, 2008 Pekin Olimpiyatları'nda 5 bin ve 10 metrelerde kazandığı 3 gümüş madalyanın geri alındığı ilan edildi Uluslararası Atletizm Federasyonu (IAAF) tarafından. Tabii Gamze Bulut ile Songül Konak'ın da dopingli çıktıkları... Ama konumuz devşirme, kıssadan hisse...

BUNLAR SİZCE BAŞARI MI ?

Son 2016 Olimpiyatları'na katılan ülkemizin Rio Organizasyon Komitesi'ne ilettiği listedeki 103 ismin 25'i devşirme... Madalya mücadelesi verdiğimiz 21 branşın 8'inde Türkiye dışında doğan sporcular yok.
Atletizmde 31 atletin 15'i devşirmelerden oluştu. Atletizmi 2'şer sporcu ile masatenisi, judo ve yüzme izledi. Basketbol, kadınlar güreş, halter ve kanoda birer devşirme ile yarıştık. Kenya, 8 sporcu ile en çok katkı veren ülke oldu ülkemiz adına! Jamaika, Çin ve Etiyopya'dan 2, Küba, Azerbaycan, Güney Afrika, Rusya, Türkmenistan, Fransa, Gürcistan, Letonya, Ukrayna ve Bulgaristan'dan birer sporcumuz vardı Rio'da.

YARARLANIRSAK NE ALA

Yabancı sporcuların bize tek yararı olabilir, o da onların özelliklerinden yararlanarak Türk gençlerini zirveye taşımak. Sadece Halterde devşirmelerin itici gücünden yararlandık.
Naim Süleymanoğlu ile Halil Mutlu bu spor dalında onlara özenen gençleri teşvik etti, dolayısiyle onlardan sonra da madalyalar gelmeye başladı.

EVRENSEL BİR SORUN

Devşirme sporcu konusu sadece ülkemize ait değil, evrensel bir sorun...
Kimilerine göre doğduğu değil, doyduğu ülkeye gidip para için yarışan sporculara verilen isimdir devşirme, kimilerine göre ise bunlar başarılı olursa "Türk"tür, başarısız olursa, "Nereden bulmuşlar, bunu bile beceremiyoruz" tezinin tartışma konusudur... Kimileri bu sporcuların bir bayrak altında yarışmasının yanlış olduğundan dem vursa da, kimileri ülkelerin madalyaları satın almak için yaptığı stratejik bir oyun olduğunu vurgulayıp duruyor.
Ama işin özü şu... Bu işi sesli olarak dillendirmemiz, tartışmamız ve ona göre kararı bir kez daha gözden geçirmemizden yanayım. Bu durum 11 milyon genç nüfusa sahip olan Türkiye'de sporu ileri mi iter, geriye mi teper yoksa altyapıları maziye mi gömer? Herkes yapıyor, biz niye yapmayalım düşüncesi, bana göre kandırmaca, aldatmaca., kolaya kaçmaca... Bir sporcu şampiyon oluyor kürsüye çıkıyor İstiklal Marşı'nı bile okuyamıyorsa ve bu durum da kimseyi heyecanlandırmıyorsa, kısacası için için yüreğimizi yakıyorsa o halde ne aldığımız madalyanın, ne de başarının bir anlamı vardır. Biz devşirmeleri zengin etmekten, onların yerine yarıştıramadığımız kendi çocuklarımızı kenara itmekten başka bir şey yapmamış oluruz.

POTAYA DA SIÇRADI

A Milli Kadın Basketbol Takımımızda Quanitra Hollingsworth ve Lara Sanders, Erkek Milli Takımımızda da Bobby Dixon ay-yıldızlı formayla ülkemizi temsil ediyor. Daha önce de Jordan Farmar (Darüşşafaka Doğuş) ve Andrew Goudelock'un (Fenerbahçe) Milli Takım'a alınmaları gündeme gelmişti. Bellona AGÜ'den Lara Sanders, sakatlığını gerekçe görerek milli takım kampına katılmadığı için 4 maç ceza almıştı.

GERÇEKTEN DE TARİH Mİ YAZIYORUZ?

Türkiye'nin tarihinin en büyük başarısını gösterdiği Avrupa Atletizm Şampiyonası'nda kazandığı 12 madalyanın 10'unun devşirme sporculardan gelmesi de tartışmalar yaratmıştı.
Türkiye'nin 4 altın, 5 gümüş ve 3 bronzla tamamlayıp tarihi başarı (!) elde ettiği şampiyonanın ardından atletizm otoritelerinin yorumu ilginçti:
"Türkiye'nin şampiyonada 7 Kenyalı, 2 Jamaikalı ve 1 Kübalı sporcuyla mücadele etmesi utanç verici..."

İŞTE ÜLKEMİZ ADINA YARIŞAN BAZI DEVŞİRME SPORCULARIMIZ

ATLETİZM

Kenya: Ali Kaya, Polat Kembol Arıkan, İlham Tanui Özbilen, Aras Kaya, Yasemin Can, Kaan Kigen Özbilen, Meryem Akda, Tarık Langat Akdağ Jamaika: Emre Zafer Barnes, Jak Ali Harvey
Azerbaycan: Ramil Guliyev
Küba: Yasmani Copello Escobar
Etyopya: Sultan Haydar, Meryem Erdoğan Güney Afrika:
Karen Melis Mey Karin Melis Mey (Güney Afrika),
Ukrayna: Şeref Osmanoğlu

BASKETBOL

ABD: Lara Sanders, Quanitra Hollingsworth, Kristen Newlin Vatansever, Michelle Campbell, Barbara Turner, Cori Enghusen, Amachree Mactebene) Bobby Dixon

GÜREŞ

Rusya: Elif Jale Yeşilırmak,

HALTER

Türkmenistan: Daniyar İsmayilov

JUDO

Fransa: Kayra Sayit Gürcistan: Bekir Özlü

FUTBOL

Mehmet Aurélio (Brezilya)

KANO

Letonya: Lamsa Liepa

MASA TENİSİ

Çin: Melek Hu, Ahmet Li, Bora Vang, Cem Zenk, Şirin He

YÜZME

Ukrayna: Viktoria Zeynep Güneş, Sergiy Sergeyev (Serkan Atasay), Volodymyr Nikolaychuk (Volkan Atakan), Dmytro Nazarenko (Deniz Nazar), Dmytro Cherkasov (Demir Atasoy)
Bulgaristan: Ekaterina Avramova

ESKRİM

İtalya: Martino Minuto
Macaristan: Szabolcs Böjte

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA