• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Ne zevk alıyorsunuz bu ligden? SİNAN GENÇ

Ne zevk alıyorsunuz bu ligden?

sinan.genc@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 30.03.2017, 00:00

Yıllardır hep pompaladılar beynimize, "üç büyükler" diye... Hakemler hep onlara çalıştı, gazeteler hep onları manşet yaptı, televizyonlar sabahlara kadar onları tartıştı, federasyonlar hep aslan payını onlara verdi, sponsorların gözdesi onlar oldu, bürokrasi hep onlara tolerans tanıdı ve doğal olarak Van'daki ağabeyim de, Giresun'daki kardeşim de, Mersin'deki biladerim de kısacası Türkiyemin her köşesinde herkes üç büyüklü oldu... Gazetede onları okuyan, televizyonda onları izleyen, radyolarda onları dinleyen ve onlardan başka bir şey bilmeyen babalarımız, dedelerimiz hep konuşmaya yeni başlamış çocuklarına, "Hangisini tutuyorsun" deyip sadece üç seçenek sundu, yaşadığı kentin takımını bile es geçerek. Oysa hiç birisinin İstanbul 'la alakası yoktu, Vanlıydı, Ankaralıydı, Konyalıydı, Antalyalıylı, Muğlalıydı, Trabzonluydu, Karslıydı ama her biri üç büyük taraftarıydı... Nitekim bu sağlıksız yapı atalarımızdan bizlere kadar büyüdü, büyüdü bugünlere gelindi... İnsanlar kendi kentinin takımları sürünürken üç büyük kuşatmanın esiri oldu.
Şimdi kucağımız da üç büyük ama çok büyük problemler ve sağlıksız bir Süper ligimiz var..

BAŞAKŞEHİR ŞAMPİYON OLUR MU ?

1959'da kurulan ligimiz bırakın yani Spor Toto Süper Lig, Avrupa'nın en az "şampiyon" çıkaran ligleri arasında yer alıyor.
Daha önce Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş ve Trabzonspor'un şampiyon olduğu Süper Lig'de, 2009-2010 sezonunda Bursaspor'un da (kimileri tesadüfen diyor) şampiyon olmasıyla, bu başarıya ulaşan takım sayısı 5 olmuştu. Ligde, Galatasaray'ın 20, Fenerbahçe'nin 19, Beşiktaş'ın 14, Trabzonspor'un 6 ve Bursaspor'un 1 şampiyonluğu bulunuyor. Yani anlayacağınız şampiyonluk yarışı genelde bu üç kulüp arasında gelip geçiyor. Bazen Trabzonspor yarışa girer gibi oluyor, bazen başka bir Anadolu takımı havaya giriyor ama son genelde hep kaçınılmaz oluyor.
Yanlış hatırlamıyorsam bir ara G.Birliği'ni, Gaziantepspor'u ve Manisaspor'u Vestel sponsorken konuşmuştuk "şampiyon olur mu?" diye....Şimdi ise Başakşehir'i... Ama genel kanı, "yapmazlar...." Yani işin özeti şu; Büyük ihtimalle üç büyüklerden birisinin şampiyon olacağı, diğer 15 takımın 3-5 tanesinin Avrupa kupalarına katılmak, diğerlerinin ise düşmemek için mücadele edeceği Süper Lig bu federasyon, bu anlayışla geleneği sürdürecek ve yıllarca bu düzen böyle gelmiş deyip böyle gidecek.

PARAMIZ ÇOK ŞAMPİYONUMUZ AZ

UEFA klasmanında yer alan 17 ülke arasında Türkiye en az şampiyon üreten takımlar arasında yer alıyor. İngiltere, İspanya, Almanya, İtalya, Portekiz, Fransa, Rusya, Hollanda, Yunanistan ve Ukrayna arasında sadece 20 yıllık geçmişi olan Ukrayna ve Hırvatistan'ı geçiyoruz şampiyonluk sayısında. Almanya 1. Futbol Ligi'nde bugüne kadar 29 farklı takım şampiyon oldu.
Almanya'yı 23 farklı takımın ipi göğüslediği İngiltere ligi izliyor. Fransa ligi 19 takımla üçüncü, İtalya ligi 16 takımla dördüncü, İspanya 9 takımla beşinci sırada. 5 şampiyonu olan Türkiye 3 şampiyonu olan Hırvatistan ve Ukrayna'yı geçerek Portekiz ve Yunanistan ile eşit. Rusya ise 6 şampiyonla bizim bir üzerimizde.

Ne yapılmalı?

Kimse Türk futbol ekonomisinin küçük, tesislerinin eksik, insan kaynağının kıt, devletin ilgisiz olduğunu söylemesin. Daha yeni açıklandı. Türkiye Süper Lig piyasa değeri açısından İngiltere, İspanya, İtalya, Almanya ve Fransa'nın ardından Avrupa'nın en değerli 6. ligi... Türkiye'nin en ücra köşesine kadar her yere statlar yapılıyor. 1.5 milyar euroluk bir ekonomiden bahsediyoruz. Çok büyük paralar el değiştiriyor ama bu değişim kime hizmet ediyor. Her şeyden önce TFF önce bunu kendisine sormalı ve felç olan kulüplerin yapısını kontrol altına almalı.
Gelir kaynakları büyük-küçük demeden eşit dağıtılmalı, altyapılar özendirilmeli, 11 milyon genci olan bir ülke olarak yabancı futbolcu stratejisinden biran önce vazgeçilmeli, Kulüpler eşit şartlarda yarıştırılmalı, kulüplerin gereksiz yere borçlandırılmasının, kötü niyetli kişiler tarafından yönetilmesinin önüne geçilecek formüller üretilmeli. TFF akademisyenler, futbol adamları, ekonomistler ve hukukçuların da içinde olduğu kısa, orta ve uzun vadeli stratejiler belirleyip gerekirse 5-10 yılı feda edip Türk futbolunu şaha kaldırılmalı.

HER ŞEY EKONOMİDEN BAŞLAR....

Türkiye Süper Ligi 888 milyon 550 bin Euro piyasa değeriyle Avrupa'nın en zengin 6. ligi ama;
Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş ve Trabzonspor'un toplam borcu 4.6 milyar lira. Önceki yıla göre yaklaşık 500 milyon lira artış var.
Süper Lig'de borcu en yüksek olan kulüp 1.5 milyar lirayla Galatasaray.
Fenerbahçe ve Beşiktaş'ın da borçları 1 milyar liranın üzerinde. Trabzonspor'un borcu ise 500 milyon lira dolayında.
Fenerbahçe geçen sezon 116.5 milyon lirayla en fazla zarar eden kulüp oldu.
Galatasaray'ın yıllık zararı 79.7 milyon lira, şampiyon Beşiktaş sezonu 58.7 milyon lira zararla kapattı.
Ama kulüpler har vurup harman savurmaya devam ediyor.
Adları büyük olan kulüplerin tüm bu imkanlara rağmen borçları da büyük, daha da büyüyor.
Daha az imkanlarla mücadele veren Anadolu kulüplerinin durumunu siz tahmin edin.
Dediğimiz gibi her şey otokontrol sistemiyle Türk futbolunu kontrol altına almakla başlar....
Yani öyle marka değerimiz büyük deyip böbürlenmekle olmuyor...
Son söz; eşit imkanlarla adaletli ve daha kaliteli bir lig istiyoruz.

ENLER

En çok şampiyon olan takım: Galatasaray (20)
En çok lig ikincisi olan takım: Fenerbahçe (21)
En çok lider olan takım: Fenerbahçe (550 lig haftası)
En çok maç oynayan takımlar: Fenerbahçe ve Galatasaray (1886)
En çok galibiyet alan takım: Fenerbahçe (1085)
En uzun süre yenilmeyen takım: Beşiktaş (48 maç)
En çok "Gol Kralı" çıkaran takım: Fenerbahçe ve Galatasaray (15)
Üst üste en çok kazanan takım: Beşiktaş (13 maç)

TÜRKİYE'NİN ŞAMPİYONLARI

KULÜP - KAÇ KEZ

Galatasaray - 20
Fenerbahçe - 19
Beşiktaş - 14
Trabzonspor - 6
Bursaspor - 1

HİÇ KÜME DÜŞMEYEN TAKIMLAR

İSPANYA: Real Madrid, Barcelona, Atletic Bilbao
İTALYA: Inter
HOLLANDA: Ajax, Feyenoord, PSV ve FC Utrecht
PORTEKİZ: Benfica, FC Porto ve Sporting Lisbon
FRANSA: Paris Saint-Germain
RUSYA: Spartak Moscow, Lokomotiv Moscow ve CSKA Moscow
YUNANİSTAN: Olympiakos, Panathinaikos ve PAOK
İSKOÇYA: Celtic, Aberdeen
TÜRKİYE: Trabzonspor, Beşiktaş, Galatasaray, Fenerbahçe
İNGİLTERE: Arsenal, Liverpool, Aston Villa, Manchester United, Everton, Tottenham Hotspur ve Chelsea

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA