TANSU EDİP GÖKBUDAK
İzmir Kantinciler ve Büfeciler Odası Başkanı Habip Sak, okul yakınlarına kurulan fast food büfeleri ve tekel bayilerinin kaldırılması önerisinde bulundu. Sak, "Okulların 100 metre yakınında alkol ve tekel ürünlerinin satılması yasak. Aynı yasak, okulların dibinde fast food satan büfe ve sigara satan bakkallar için de geçerli olmalı. Çünkü ne yazık ki bakkallar öğrencilere sigara satışına devam ediyor" dedi.
Milli Eğitim Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı'nın obeziteye ve zararlı alışkanlıklara karşı yürüttüğü ortak çalışmaların meyvesini vermeye başladığını söyleyen Habip Sak, "Biz kantinlerde ne kadar sağlıklı gıda satarsak satalım, okulların yakınlarında faaliyet gösteren fast food büfeler ile bakkallar olduğu sürece bu sorunun önüne geçemeyiz" diye konuştu. Sak bu doğrultuda okulların kapılarının kesinlikle kapalı olması gerektiğini savunarak, "Okulların kapısı kantinden alışveriş yapılması için değil, öğrencilerin güvenliği için kapatılmalı. Eğitim öğretim saatlerinde çocukların dışarıdan müdahaleye tamamen kapalı olmaları gerekiyor. Çocuk, derslerine ne kadar odaklanırsa o kadar başarılı olur" diye konuştu.
Veliye açık mutfak
İzmir'deki okul kantinlerinin 2016-2017 eğitim öğretim yılına eksiksiz başladığını söyleyen Sak, "Kantinlerimizin hepsi denetlendi ve kriterlere uygun, tamamen steril bir şekilde hizmet veriyor. Bizim bu konuda hiçbir sıkıntımız yok. Velilerimiz istedikleri an kantinlerin mutfağına girip gözlem yapabilir. Kantin mutfaklarımız her zaman velilerimize, öğretmenlerimize açıktır. O nedenle velilerimiz gıda konusunda tereddüte düştüğü an kantinlerin mutfağına girebilir. Zaten her şey gözönünde yapılıyor. O nedenle hiçbir sorun yok" diye konuştu.
Çocuklara özel aburcubur
İzmir Kantinciler ve Büfeciler Odası Başkanı Habip Sak, kantinlerde aburcubur satışının yasaklanmasına karşın bu ürünlerin çocuklar tarafından tüketilmesinin önüne geçilemediğini söyledi. Sak, "Çocuklar kantinden almasa bile okul dışındaki bakkallardan gazlı içecek ve aburcubur yiyecekler alıyor. Bunun en iyi çözümü firmaların okullara özel kalorili ve asit oranı düşük aburcubur üretmesidir. Böylece çocuklar bu gıdaları kendilerine zarar vermeyecek düzeyde tüketmenin yanı sıra dışarıdan zararlı yiyecekler almaya gerek duymayacak" dedi. Sak, çocukların evde de aburcubur tükettiğine dikkat çekerek, "Önce ailede eğitim başlamalı. Sürekli aburcubur tüketilen bir evde büyüyen çocuk sağlıksız beslenmeye alışıyor ve sağlıksız yetişiyor" diye konuştu.
Sıkı denetim uygulanıyor
Okul kantinlerinde artık zararlı gıdaların satılmadığına değinen Sak, "Sattığımız gıdalar bellidir. Ulusal firmalarla anlaşmalar yaparak o firmaların ürünlerini alırız. Ardından da gıda fiyatlarını kantincilerimize duyururuz. Zaten İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve okullarda bulunan komisyonlar kantinleri sıkı denetimden geçiriyor. Bu nedenle çocuklarımıza sağlıksız hiçbir gıdanın satışını yapmıyoruz" dedi.
'Doğal ürünlerin satışı yapılıyor'
Kantinlerde firmalar tarafından özel üretilen doğal gıdaların satıldığını söyleyen Sak, "Üretici firmalar sağlıklı gıdaları kantinlerimize iletiyor. O nedenle sıkıntı ortadan kalktı. İhtiyaç duyulan tüm gıda ürünlerini ürettiler, onları aldık. Öğrencilere kantinlerde yüzde 100 meyve suyu dağıtıyoruz. Eskiden nektar dediğimiz yüzde 100 olmayan meyve suları satılırdı. Ancak artık tamamen doğal meyve suları dağıtıyoruz. Artık çocuklarımız tamamen sağlıklı ürünlerle besleniyor. Tek isteğimiz çocuklarımızın bu beslenme alışkanlıklarını okul dışında da sürdürmeleridir" dedi.
Mevcut yasak neleri kapsıyor?
4250 Sayılı Kanun'a göre okul, cami, etüt merkezi ve ibadethanelerin giriş kapısı baz alınmak suretiyle, bu yapıların 100 metre yakınında alkollü içki satışı yasaklandı. Yasağa uymayanlar hakkında kapatma işlemi uygulanmaya başlandı.
