Ege'de son dönemde 9 gencin canını alan ve kullanım yaşı 11'e kadar düşen bonzai isimli sentetik uyuşturucu ailelerin en büyük kabusu haline gelirken, büyük mücadeleler vererek bu illetten kurtulan S.Ç. (30) ve M.B (25), yaşadıklarını Yeni Asır'a anlattı. Düştükleri bataklıktan son anda kurtulduklarını anlatan S.Ç. ve M.B., İzmir'in birçok semtinde günün her saatinde uyuşturucu maddeye 5 liraya kolayca ulaşılabildiğini anlattı.
Tehlike göründüğünden büyük
Tehlikenin göründüğünden çok daha büyük olduğunu ve uyuşturucunun kişiyi adım adım ölüme götürdüğünü anlatan S.Ç. ve M.B, gençlere, "Bir kereden bir şey olmaz diyenlere sakın kanmayın. 'Başlamak bitirmenin yarısıdır' diye bir atasözü vardır. Söz konusu uyuşturucu ise 'Başlamak ölmenin yarısı' diyebiliriz. Bu belaya bulaştıysanız, bu haberi okuduktan sonra elinizdeki uyuşturucu maddeyi tuvalete atıp sifonu çekin. Telefon numaranızı, arkadaş çevrenizi ve hatta işinizi değiştirin.Sizi bataklığa götüren çevreden sıyrılın. Sizi bırakmıyorlarsa polise gidin" diye seslendi.
S.Ç. ve M.B., anne ve babalara da "Asla, 'Benim çocuğum yapmaz' diyerek tehlikeyi hafife almayın. Çocuğunuza gerçekten sevgi ve ilgi gösterin. Arkadaş çevresini ve gittiği mekanları onu sıkmadan takibe alın. Çocuğunuzu uçuruma düştükten sonra değil, uçurumun kenarına gitmeden koruyun. Zamanında harekete geçmezseniz bir gün çok geç kaldığınızı görebilirsiniz" uyarısında bulundu.
"Unutmak için başladım unutmadım ama tükendim!"
Bir yiyecek-içecek firmasında paket servis kuryesi olarak çalışan S.Ç, gözleri dolarak şunları anlattı: "29 yaşıma kadar sigara bile içmemiştim. Eşimle evlendikten sonra kızımız dünyaya geldi. Geceleri çalıştığım için evliliğimde sorunlar çıkmaya başladı. Eşim dava açtı ve ilk celsede boşandık.
Çok üzgündüm. Bu dönemde bir gün arkadaş ortamında "şeker" diye isimlendirdikleri uyuşturucu hapı kullandım. "At bi tane, unutursun" dediler. Hakikaten içtikten sonra 5-6 saat hiçbir şey hatırlamadım. Sonrasında tekrar tekrar içtim. Bir tane kesmemeye başladı. İkişer ikişer içmeye ve üstüne de esrar içmeye başladım. Aldığım günlük paranın tamamını bu illete veiyordum. Zaman zaman para yetmiyordu, borç alıyordum.
Eve haciz geldi
Hap kesmediğinde başka maddelere yöneldim. Uyuşturucu beni günden güne bitiriyordu. Bu illet yüzünden bir yakın arkadaşım komaya girdi.
Yine de içmeye devam ettim.
Annem ve kardeşlerimi dinlemiyordum. Hep içmek, uçmak istiyordum. Borçlar nedeniyle ard arda eve hacizler gelmeye başladı. Çünkü evlenirken, hep taksitle eşya almıştık. Paralar uyuşturucuya gidince taksitleri ödeyemez hale geldim.
"Kurtulmak istiyorum"
3 ay önce bir gün sabah uyandığımda içimden bir ses beni Yeşilyurt'taki Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi içindeki AMATEM'e götürdü. Orada beni çok iyi karşıladılar. Bana adeta evimdeyim duygusunu hissettirdiler. Doktorlara kurtulmak ve yaşamak istiyorum diye haykırdım. Onlar da bana inandılar. Tedaviye başladık, kendime güvenim geldi. Tedaviyi bir dakika olsun aksatmadım, ilaçlarımı düzenli içtim, eşim de bu zehire başladığımı duymuş, yıkılmış. Tedavi olmama o da çok sevindi ve bana dastek oldu. İstanbul'dan kalkıp geldi, "Biraz zaman geçtikten sonra yeniden deneyebiliriz" dedi. Eşime ve kızıma kavuşmak için çalışıyorum.
"Stres ve kötü arkadaş bu illete başlattı!"
Bir restoranda kuryelik yapan M.B. şunları anlattı:
Evdeki ve işyerindeki stres beni buralara getirdi. Bir gün kız arkadaşlarımla bir kafeye gittik, ortam çok kalabalıktı. Herkes "şeker" diye bir şeyden bahsediyor, "Hadi patlayalım" diyordu. İlk başta çekindim, ancak ortamda kullanmayan bir tek ben kaldığım için sonunda pes ettim ve bir kereden bir şey olmaz diyerek içtim. O an hayatımın 4 yılına maloldu. Askerde bile bırakamadım.
Başta her şey güzeldi, partiler, eğlenceler... Ama giderek bir kabusun içine düştüm. Girdiğim tüm işlerde uyuşturucu bağımlısı olduğum ortaya çıkınca atıldım. Param kalmayınca annemin cüzdanından para çalmaya başladım. Tekrar tekrar içtim. Etrafımdaki birçok kız arkadaşımın uyuşturucu parası bulmak için fuhuş yaptığına bile tanık oldum.
Arkadaşım öldüğü gün bonzai içtim!
Yeşilyurt'ta bir arkadaşım bonzaiden öldü. Onun öldüğü günün akşamında bile bu illeti içtim. Bir yıl önce bir sabah uyandığımda bu illeti bir daha kullanmamaya kendi kendime söz verdim. O gün Hisar Camii'ne gittim. Orada el açıp Allah'a yalvardım, sonra dua edip namazı cemaatle kıldım. O gün benim için milat oldu. İnancıma sığınıp, sürekli kitap okuyup bu illetten kurtuldum.Ama hiç kolay olmadı...
Yakın arkadaş en büyük tuzak
"Sizi madde bağımlısı yapma konusunda en tehlikeli insan, yanınızda oturan insandır. Hiç tanımadığınız biri kolunuzdan tutup 'uyuşturucu kullan' dediğinde dikkate almazsınız bile.
Ama en yakın arkadaşınız bu teklifi yaptığında kafanız karışabilir.
Bu nedenle sizi bu batağa çekmek isteyenler önce sizinle arkadaş olur ve zaaflarınızı kullanır. Cebinize para koyar, iltifatlarda bulunur, 'Ben de kullanıyorum. Bir kere dene, beğenmezsen bir daha kullanmazsın. Bir şey olsa bize olurdu' der.
Ama bu sözler asla gerçeği yansıtmaz"
Bir kereden bir şey olur!
Madde krizini anlatan uzmanlar "Madde krizi ağrıyan bir yer, kanayan bir yara gibi canınızı yakar. Bir kere denemekle bile kişinin gen şifresi bozulur. Maddenin kimyasal formülü daha ilk kullanımda beyinde bomba etkisi yaratır.
Bu etki, uyuşturucuyu bıraktıktan uzun seneler sonra bile düzelmez. 'Ben bağımlı olmam' demek doğru değil. Madde deneyip bağımlı olmama şansınız, paraşütsüz atlayan birinin yere sağlam inme olasılığı kadar zayıf" diyor.
İpuçlarını takip edin
Aileler için madde kullanımının ipuçlarını veren Prof. Dr. Zeki Yüncü, "Okula giden çocuk üzerinden örnek verirsek; okul başarısı düşmeye başlar. Görünümüne aşırı önem verme veya tam tersi hijyene dikkat etmeme olabilir.
Normalde her akşam aile ile yemek yerken, odasına kapanmaya başlayabilir. Fazla para harcayabilir. Arkadaş ortamında, giyim kuşamında, kişilik yapısında meydana gelebilecek her şey çocuğun madde kullanmış olabileceğini veya risk altında olduğunu gösterir" diyor.
Kimler risk altında?
Ailede madde kullanımı, boşanmış aile, aile içinde fertlerin birbirinden uzak olması, aile içinde yalancı ilgi, babanın veya annenin hayatta olmasına rağmen çocuk için yok olması, kontrolsüz ortam, aile içi şiddet riski artırıyor.
"Benim çocuğum asla yapmaz" demeyin!
Uzmanlar, bağımlı anne babası olmak istemeyenler için önerilerini şöyle sıralıyor:
Benim çocuğum asla yapmaz demeyin!
Çocuğunuzu koşulsuz sevin ve hissettirin. Tembel ve yaramaz da olsa o sizin çocuğunuz, unutmayın!
Özel eşyalarını karıştırmayın. Bunu yapıyorsanız iletişimsiz bir ebeveynsiniz demektir!
Cep telefonunu karıştırmayın ama kimlerle konuştuğunu bilin. Faturanız ayrıntılı gelsin.
Çocuğunuza sarılın. Hem sevginizi gösterirsiniz hem de üzerine sinecek kokulardan haberiniz olur!
Çocuğunuzun okulunu düzenli ziyaret edin ve bu ziyaretlerde sadece notlara takılıp kalmayın.
Okulların önünde uyuşturucu satan şehir efsanelerinden çok, okul içindeki bağımlı öğrencilerin varlığına inanın. Çocuğunuzun arkadaşlıklarını bilin!
Boşanacaksanız, eşinizden boşanın. Anne ve babalıktan boşanmayın.
Son günlerde Ege'de 9 gencin canını aldı
İZMİR: Çınarlı Endüstri Meslek Lisesi Harita Bölümü 11'inci sınıf öğrencisi Mevlüt Nazım Kantaş bonzaiden yaşamını yitirdi. Kantaş'ın cansız bedeni okulunun yakınındaki bir arazide bulundu. Konak Gürçeşme'de metruk bir binada uyuşturucu alan Muhammet Karaaslan (20) yaşamını yitirdi.
AYDIN: Askere gitme hazırlığı yapan Salih Yılmaz (20) toprağa gömülmüş olarak bulundu. Bonzai içerek öldüğü ve ardından da paniğe kapılan arkadaşları tarafından gömüldüğü tespit edildi.
UŞAK: Bir gazinoda garson olarak çalışan Kaancan Arısoy (19), birlikte çalıştığı arkadaşının evinde bonzai içti ve ertesi sabah uyanamadı.
BALIKESİR: İlk kurban 18 yaşındaki Gaye Hançe'ydi. Arkadaşlarıyla birlikte kaldığı evde uyuşturucu alan genç kız, hayatını kaybetti. Önceki gün de 22 yaşındaki Hulusi Sözer bonzai nedeniyle yaşamını yitirdi.
MANİSA: Soma'da metruk bir evde ölü bulunan 33 yaşındaki Olcay Alçoban'ın kullandığı bonzaiden yaşamını yitirdiği kesinleşti. Alçoban, geride 2 yaşındaki kızı ile acılı annesini bıraktı. Turgutlu ilçesinde de Nazmi Kılınç isimli genç de bonzai kullanımından öldü.
MUĞLA: Bodrum'da bonzai kullandıktan sonra komaya giren 20 yaşındaki Eyigün Ulaşbiri hayatını kaybetti.
Yılda 22 bin kişi tedavi oluyor
Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Alkol Madde Bağımlılıkları Tedavi Merkezi'nin (AMATEM) rakamları İzmir'de gençler arasında uyuşturucu kullanım yaygınlığıyla ilgili çarpıcı verileri ortaya koydu. Buna göre merkeze geçtiğimiz yıl 21 bin 900 kişi başvurdu.
Hastaların büyük çoğunluğunu genç yetişkin denilen 15 ile 30 yaş arasını oluşturdu.
FATİH ŞENDİL
