Bilgi almak, kabul edilen ortak esaslara uyumu ve çalışmaları yerinde görmek amacıyla Uluslararası Slow Food Hareketi'nin ikinci ismi dumumundaki Slow Food Biyoçeşitlilik Vakfı Başkanı Piero Sadro, yönetim kurulu üyesi Michelle Rumiz ile birlikte Foça'ya geldi. Konuklara ve alışverişe gelen müşterilere Gerenköy fasulyesinden yapılmış kuru fasulye yemeği ve pilav ile Foça yoğurdu ikram edildi. Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, Slow Food İzmir Bardacık Grubu lideri Nedim Atila ile üyelerin kadıldığı etkinliğe vatandaşlar da büyük ilgi gösterdi. Yerel pazardaki incelemeler sonrası heyet, Volkan Sucukçu'nun bağına gitti.
TÜRKİYE'DE İLK
Burada çardak altında bir araya gelen konuklara Sucukçu tarafından fotoğraf ve şemalarla Foça, ilçeden gidenlerin kurduğu kentler, fidesi götürülerek üretilen üzümler ve bunlardan yapılan ünlü şaraplar anlatıldı, evde yapılmış ekmek, peynir, Sultaniye ve Foça Karası üzümlerinden şaraplar ikram edildi.
Slow Food Foça Zeytindalı lideri Gül Girişmen, "Yeryüzü Pazarları bir zincir. Dünyadaki yerel gıda meraklıları bu pazarları geziyorlar. Bugünkü incelemelerden sonra Foça 'Yeryüzü Pazarı' olarak ilan edilecek, örgütün duyuruları ve programlarıyla dünyanın her yerinden insanlar buraya gelecek" dedi. Modern üretim yöntemlerini kullananların bu pazarlara karşı çıktığını belirten Piero Sadro, "Yeryüzü Pazarı olarak İtalya'da 20, Lübnan'da 2, İsrail'de, Romanya'da, Avusturya'da, ABD'de ve Bulgaristan da birer pazar var. Foça'daki pazar da artık bir 'Yeryüzü Pazarı' haline gelmiş" dedi.
