Orhan Kılıç, Ege'nin yetiştirdiği en büyük girişimcilerden biri. Bodrum'da 30 ton üretim yapan küçük bir balıkçılık tesisini 20 yılda 45 ülkeye ihracat yapan dev bir holding yapan Kılıç, kızları Ayşen Kılıç Bozan ve Ersin Kılıç Kızıltan ile birlikte Bodrum'daki şirket merkezinde sorularımızı yanıtladı. Yoğun iş temposunda fotoğraf ricamızı kırmayan Orhan Kılıç'la birlikte daha sonra yaşamını sürdürdüğü Salih Adası kıyılarına açıldık. Uçsuz bucaksız denizin ortasında hem sohbet edip hem bol bol fotoğraf çektik. Balık hasat ederken gözlerinde gördüğümüz kıvılcım, bu işi ne kadar çok sevdiğinin canlı ispatıydı bizim için.
İŞ HAYATI STRESLİ - İşlerinizi Bodrum'dan yönetmek zor olmuyor mu?
- Türkiye'de iş hayatı stresli. İş için harcadığınız enerjiyi bir yerden almanız lazım. Bodrum'da bu enerji var. Benim evim Salih Adası'nda. İşten çıkınca adaya gidiyorum. 60 dönüm tapulu mülküm var orada. Çiftliğimde organik bahçem, hayvanlar var. Balık tesisleri de orada. Doğayı orada yaşıyorum. Çok mutlu oluyorum. Adada aldığım o oksijen nedeniyle sabah işime büyük özlemle geliyorum. Cumartesi, pazar sıkılıyorum bile. Tatil olsun istemiyorum. Oysa İstanbul'a gidince günümün yarısı trafikte geçiyor.
- Holding yönetimi nasıl?
Yönetimde kızlarım Ayşen Kılıç Bozan ile Ersin Kılıç Kızıltan var. Damatlarım icrada görev yapıyor. Bir de profesyoneller yer alıyor. Kılıç Deniz'in yüzde 20'si Kuveytli National Bank'ın. Kuveytliler ile de iyi anlaşıyoruz.
TEKNEYLE DOLAŞIYOR -İş dışında ilgi alanlarınız var mı?
- Tekneyle dolaşmayı seviyorum. Teknemle hem tesisleri geziyorum hem Yunan adalarına gidiyorum. Kos, Simini ve Laros'u seviyorum. Adalarda çok katlı binalar yok. Rumlar bizi sevmez ama ben onları seviyorum. İyi dostlar var. Adadakiler Türkler'e karşı sıcaklar. Buse (17), Gürhan (6) ve Serhan (4) adlı 3 torunum var. Hepsi buradalar. Onlarla vakit geçirmeyi seviyorum. Ne yapacağım parayı? Çalışıyorsam onlar için çalışıyorum.
"Favorim ada mutfağı"
"Balığı seviyorum. Bir Japon kadar balık tüketiyorum. Adada bahçemde organik ürünler var. Meyvelerimiz, tavuklarımız var. Bu nedenle en çok adada yemek yemeyi tercih ediyorum. Ayrıca Bodrum'da Memedof'u tercih ediyorum, Türkgölbükünde Orkide'yi. İzmir'de Deniz Restoran'ı seviyorum. İzmir'de herkes balık işini güzel yapıyor. Özellikle Kordon'da yemek yemeyi seviyorum."
"Deniz sanki kurumuş"
Orhan Kılıç'ı en çok denizlerde balıkların tükenmesi üzüyor. Kılıç, "Geçenlerde balık tutmaya çıktım. 3.5 saat sırtı çektim. O kadar uğraştım, bir tane bile balık tutamadım.. Çocukluğumda bir saatte bir kasa balık tutardım. Çok üzüldüm. Adeta deniz kurumuş. 'Bu kadar mı fakirleşti deniz ?' dedim. Bir yandan da 'Kültür balıkçılığı olmazsa demek ki balık tüketemeyeceğiz' diye düşünerek teselli buldum" diyor.
SİNAN DOĞAN
YARIN: İŞ YAŞAMINDAKİ PLANLARI VE HEDEFLERİ
