Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile İzmir Ticaret Borsası işbirliğiyle "Dünya ve Türkiye'de Coğrafi İşaretler'de Son Gelişmeler" konulu bir seminer düzenlendi. Seminerde konuşan İzmir Ticaret Borsası Başkanı Işınsu Kestelli, Türkiye'de tescil edilmiş coğrafi işaretli ürünlerin yüzde 70'ini tarım ve gıda ürünlerinin oluşturduğunu belirterek, "Toplam 210 adet coğrafi işaret başvurusunun işlemleri ise devam ediyor. Tescil bekleyen başvurular arasında İzmir'in boyozu, gevreği, kumru ekmeği, lokması, tulum peyniri ve şambalisi de var" dedi. Coğrafi işaret konusunun Türkiye için milli bir konu olduğunu söyleyen Kestelli, "Türkiye'nin coğrafi işaretli ürünlerde büyümesi için üç temel ihtiyaç; güçlü yasal altyapı, gıda güvenliği ve modern üretim" dedi.
İzmir ürünleri sıra bekliyor
Dünya coğrafi işaretler pazarının büyüklüğünün 200 milyar dolar olduğunu kaydeden Kestelli, "Sadece Avrupa Birliği'nde bu pazarın büyüklüğünün 55 milyar Euro'yu aştığı tahmin ediliyor. Avrupa Birliği, coğrafi işaretler konusunda en hassas ülkeler topluluğunu oluşturuyor. Fransa, İtalya ve İspanya bu konuda başı çeken ilk üç ülke. İtalya, sadece Parmesan peynirinden 1.5 milyar Euro ciro elde ediyor. Bu açıdan bakınca ülkemiz cennet olma potansiyeli taşıyan bir coğrafya" diye konuştu.
Katma değer sağlar
Coğrafi işaretle tescillenmiş ürünlerin bugün dünyada benzerlerine göre ortalama yüzde 10 daha pahalı satıldığını belirteren Kestelli, "Biz İzmir Ticaret Borsası olarak bu fırsat ve tehdidin farkındayız. Bu nedenle 2000'li yıllarda Ege Sultani Üzüm, Ege Pamuğu ve Ege İnciri için coğrafi işaret tescillerini yaptırdık. Borsamız, bu konudaki çalışmaları ve yarattığı farkındalık nedeniyle Türk Patent Enstitüsü tarafından ödüle layık görüldü" diye konuştu. Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı (YÜCİTA) Başkanı Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu ise, Türkiye'de coğrafi işaret konusunda bir kırılmanın olduğunu ve 9 Nisan'da Cumhurbaşkanlığı düzeyinde sahip çıkıldığını söyledi. Tekelioğlu, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'Bu sayı ile yetinemeyiz. Bu değerlerimize uluslararası bir hız vermek durumundayız' diyerek sahip çıktı. Bu bir milat ve kırılma noktasıdır. Oda ve borsalara bu konuda büyük rol düşüyor" açıklamasını yaptı.
KADİR KEMALOĞLU
Coğrafi İşaret nedir?
Belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri itibariyle kökenin bulunduğu bir yöre, alan, bölge veya ülke ile özdeşleşmiş bir ürünü gösteren ad veya işaretlere "coğrafi işaret" denir. Coğrafi işaretler, ayırt edici özelliği ile ön plana çıkan ve bulunduğu bölge ile özdeşleşen doğal ürünler, tarım, maden ve el sanatları ile sanayi ürünlerine verilen işaretlerdir. Bu işaretler, ürünün kalitesi, geleneksel üretim metodu ve coğrafi kaynağı arasında kurulan sıkı bağı simgeleyen bir güvencedir.
