Açken ekmek alma tasarruf yap

Türkiye'de yılda 1.8 milyarlık ekmeğin çöpe atıldığını söyleyen Dr. Eylem Ezgi Fadıloğlu, "Ekmek israfını önlemek için gereğinden fazla ekmek satın almaktan kaçının" dedi

Türkiye yılda 1.8 milyar liralık ekmeği çöpe atıyor. Bu parayla 128 bin asgari ücretli, 1 yıl boyunca geçinebilir ya da 387 bin öğrenciye 12 ay boyunca ayda 280 TL burs verilebilir. Tasarrufun şart olduğunu söyleyen Yaşar Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Gıda Teknolojisi Program Sorumlusu Dr. Eylem Ezgi Fadıloğlu, "Ekmeği fırından alırken aç karnınıza almayın. Kokusuna ve açlığınıza yenik düşerek gereğinden fazla alabilirsiniz" dedi.
Poşette saklayın
Yaşar Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Gıda Teknolojisi Program Sorumlusu Dr. Eylem Ezgi Fadıloğlu, ekmek israfını önleyecek öneriler ve tarifler sundu. Ekmeğin evlerde çöpe atılmasındaki en önemli etmenler arasında gereğinden fazla alınması, uygun koşullarda saklanmaması ve kalitesinin düşük olmasının yer aldığını belirten Dr. Eylem Ezgi Fadıloğlu, "Her gün aynı miktarda ekmek satın almak yerine yapacağınız yemek çeşidini göz önünde bulundurarak alın. Ekmeği fırından alırken aç karnınıza almayın. Kokusuna ve açlığınıza yenik düşerek gereğinden fazla alabilirsiniz. Ekmeği açıkta değil, poşet içerisinde saklayın. Ekmeği dilimleyerek tüketin. Toplu yemek tüketim yerlerindeki ekmek israfını önlemek için ekmek dilimlenmiş olarak veya küçük ekmek olarak verilmeli, self servis tezgahlarında yemeklerden sonra yer almalı" dedi. İzmir Fırıncılar Odası Başkanı Fikri Sırtı, günlük 2.5 milyon ekmek üretilen İzmir'de, fırınlara yüzde 3-5 arasında iade geldiğini söyledi.
Ekmek tasarrufu sağlayacak tarifler
Dr. Fadıloğlu, bayat ekmekleri değerlendirecek tarifler sundu:
* Bayatlamış ekmekleri fırında hafif nemlendirip ısıtarak ya da kaynayan suyun buharıyla yumuşatabilirsiniz.
* Fazla ekmeği derin dondurucuda saklayabilir, ihtiyaç duyulduğu takdirde tost makinesinde ısıtarak yemeklerinizin yanında sıcak olarak da tüketebilirsiniz.
* Bayat ekmekten galeta unu yapabilirsiniz.
* Bayat ekmeğin içinden çıkardığımız kısımları kurutarak, köfte yapımında kullanabilirsiniz.
* Kruton yapabilir ve çorbaların üzerine koyabilirsiniz. Bunun için bayatlamış ekmekleri küp küp kesip fırında kızardıktan sonra cam kavanozda 1 hafta saklayabilirsiniz.
* Bayatlamış ekmekleri dilimleyerek fırın tepsisine dizip, üzerine tereyağı, beyaz peynir, yumurta, doğranmış domates, yeşil biber karışımını sürdükten sonra fırında kızartırsanız, kahvaltılarda afiyetle yiyebilirsiniz.
* Bayatlamış ekmekten ekmek dolması yapabilirsiniz.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.