Kurban etini C vitamini zengini salatalarla tüketin

Kurban Bayramı’nda kırmızı et tüketiminin artmasından dolayı özellikle hipertansiyon, kalp ve diyabet hastalarının dikkat etmesi gerektiğini belirten Dr. Öğretim Üyesi Eylem Ezgi Fadıloğlu, “Demir emilimi için etin yanında C vitamininden zengin salatalar tüketilmeli” dedi

Hayvansal protein bakımından zengin olan kırmızı et, bireylerin sağlıklı bir yaşam sürdürebilmesi için gerekli olan esansiyel amino asitlerin hepsini yapısında bulunduruyor. Kırmızı et, magnezyum, kalsiyum, çinko, A vitamini, biotin, B6, B12, pantotenik asit gibi B grubu vitaminler açısından da zengin bir gıda olarak tanımlanıyor. Bayram gününe hafif bir kahvaltı ile başlamak, sindirim problemlerini en aza indirmek için oldukça faydalı oluyor.
İLAVE YAĞ EKLEMENİZE GEREK YOK
Etin içinde, C ve E vitaminlerinin bulunmaması nedeniyle yanında C vitamininden zengin sebze veya salataların tüketilmesini öneren Yaşar Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Eylem Ezgi Fadıloğlu, "Bu şekilde farklı besin gruplarından faydalanıldığı gibi sebzelerde bulunan C vitamini sayesinde etteki demirin emilimi de artmış olur. Et yemeklerinde ilave yağ kullanımından kaçınılmalı ve etin kendi yağı ile kısık ateşte, uzun süre pişmesi sağlanmalı. Bu şekilde pişirmek sağlık açısından daha faydalı" dedi.

BiTKiLERiN GÜCÜ
Sağlıklı beslenme önerilerinde bulunan Fadıloğlu, "Sindirim sisteminizi rahatlatmak, bozulan bağırsak hareketlerinizi düzenlemek adına bağırsaklarda su tutulumuna neden olan aşırı çay, kahve tüketimi yerine, rezene, papatya ve ıhlamur çayları gibi bitki çaylarına yer verin. Gün içinde en az yarım saat yürüyüş yapmaya çalışın. Ev içindeki hareketliliğinizi artırarak aldığınız fazla enerjiyi devücudunuzdan atmaya çalışın" diye konuştu.
GÜNDE 10 BARDAK SU
Bayram günlerinde porsiyon kontrolüne önem verilmesi gerektiğini belirten Fadıloğlu, su tüketimine de dikkat çekti. Fadıloğlu, "Günde 10 bardak su içmeye özen gösterin. Bayram ziyaretlerinde ikram amaçlı sunulan çikolata, şeker ve şerbetli tatlılar yerine hafif olan sütlü veya meyveli tatlıları tercih etmeye çalışın. Ayrıca tatlıyı yedikten sonra bir bardak ayran ya da süt içerek ya da 2 adet ceviz tüketerek şekerin kanda aniden yükselmesini engelleyebilirsiniz" dedi.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.