Alanya helvası nam-ı diğer öküz helvası nasıl yapılır? İsminin çıkış hikayesi nedir?

Alanya'nın meşhur tatlısı, Alanya helvası olarak ta bilinen öküz helvası en değerli yerel tatlardan biridir. Peki bu helva nasıl yapılır, malzemeleri nelerdir, ilginç isminin çıkış hikayesi nedir? İşte Alanya helvasının, nam-ı diğer öküz helvasının bilinmeyenleri...

Antalya'nın Alanya ilçesiyle özdeşleşmiş bir lezzet olan Öküz (Öksüz) Helvası, farklı yörelerde, aynı malzeme ve benzer pişirme yöntemleriyle yapılabilen bir helva olmakla birlikte; anlatılan hikayesi, servis biçimi ve yeme tarzıyla farklılık gösterir.

ÖKÜZ HELVASININ MALZEMELERİ
2 su bardağı üzüm pekmezi
2 bardak su
4 yemek kaşığı tereyağı
3 su bardağı un
Üzeri için 150-200 gr. terayağı

ÖKÜZ HELVASININ HAZIRLANIŞI
Pekmezi ve 3 su bardağı suyu helva tenceresine koyunuz. Orta ateşte kaynatıp ocağın altını kısınız.
Kaynamış pekmeze elenmiş unu ve 2 yemek kaşığı tereyağını ekleyiniz. Tahta kaşıkla devamlı karıştırarak kıvam tutturunuz.
Helvayı devamlı karıştırarak pişirirken kalan 2 bardak suyu azar azar ekleyip helvaya yediriniz.
Un iyice pişip kokusu gidinceye kadar karıştırarak kısık ateşte pişirme işlemini en az 30 – 40 dakika sürdürünüz.
Helva koyu bir kıvam tutunca pişirmeyi durdurup soğumaya bırakınız.
Soğumuş helvayı servis tepsisine aktarınız. Nemli elle, görselde görüldüğü gibi biçimlendiriniz. Helvanın tepsi kenarındaki kısımlarını da tahta kaşıkla izler yaparak süsleyiniz.
Kızgın tereyağını da tepsinin ortasındaki tümseğin havuzcuğuna boca ediniz. Havuz taşacak, tümseğin yamacındaki yalağa akacaktır. Tereyağını soğutmadan servis ediniz.

ALANYA HELVASININ HİKAYESİ

Alanya helvası, halk arasında kulaktan kulağa yayılan bir anlatıma göre; yoksul ana-oğulun yaşadıkları ile gelişivermiş. Ana-oğul neredeyse her gün komşu ailenin mutfağından gelen helva kokularını duyarmış. O dönemlerde şeker pahalı olduğundan zenginlik simgesi olarak görülürmüş. Yoksul ailelerin evinde şeker olmadığı için de helva yeme şansı her evde olmazmış. Bir süre sonra kokulardan etkilenen oğul, annesinden helva istemeye başlamış. Oğlunu kırmak istemeyen anne ise evde kalan son malzemelerle hazırlamış öksüz (öküz) helvasını. Pekmezi sulandırarak unla karıştırıp helva haline getirmiş. Lezzeti yerinde olsa da görüntüsünün koyu olduğunu fark eden oğul, helvanın rengini sormuş. "Komşunun helvası beyaz, bizimki neden kara" diye soran oğluna annenin cevabı da "Bu öksüz helvası da ondan" olmuş. O günden sonra pekmezle yapılan bu helva Alanya'da öksüz helvası olarak anılmaya başlanmış. Günümüzde ise bu helvaya öküz helvası denmeye başlanmıştır.

Öküz helvasının yeme biçimiyse bir oyuna çevrilmiştir. Oyundaki öncelikli amaç, helvanın ortasında yer alan havuzun içerisindeki tereyağının dökülmemesidir. Çatal veya kaşıkla kenarlardan alınan helva, ortadaki havuzda bulunan tereyağına batırılır. Havuzu kim bozarsa sıradaki 'Öküz Helvası' onun evinde yenmektedir.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.