Kilis mutfağına özgü 'Kübbülmüşviyye' nasıl yapılır?

Kilis yöresine ait lezzetiyle ve şanıyla bilenen meşakkatle hazırlanan 'kübbülmüşviyye' bir diğer adıyla 'kübülmişi', Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin vazgeçilmez tatları arasında. Ne kadar içli köfteyi andırsa da aralarında ince farklar bulunuyor. Peki, Kilis mutfağının gelenekseli olmuş 'kübbülmüşviyye' nasıl yapılır, malzemeleri nelerdir? İşte lezzet harikası 'kübbülmüşviyye' ile ilgili detaylar...

Kilis'in vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan 'kübbülmüşviyye', yapımı meşakkatli olan ama yemesi de bir o kadar keyif veren yöresel bir yemektir. Kübbülmüşviyye'nin malzemeleri nelerdir, hazırlanışı nasıldır ve kendine özgü pişirme şekli nedir?

'KÜBBÜLMÜŞVİYYE'NİN MALZEMELERİ NELERDİR?

3 su bardağı ince bulgur yani simit

300 gram yağsız kıyma

250 gram içyağı

1 kuru soğan

1 çay bardağı ceviz içi

2 çorba kaşığı nane

2 tatlı kaşığı kırmızı biber

1 tatlı kaşığı tarçın

1 çay kaşığı karabiber

2 tatlı kaşığı tuz

'KÜBBÜLMÜŞVİYYE'NİN YAPILIŞI

Simit geniş bir tepsiye alınır. Küçük küçük doğranmış soğan, tuz ve kırmızı biber eklenir ve 2 dakika yoğrulur. Bu karışım yaklaşık 20-25 dakika simit yumuşayıncaya kadar yoğrulur. Yoğururken ara sıra bir avuç soğuk su eklenir. Daha sonra et ilave edilerek biraz daha yoğurma işlemine devam edilir. Sonra bu karışım beklemeye alınarak iç hazırlama işine geçilir.

'KÜBBÜLMÜŞVİYYE'NİN İÇ KARIŞIMIN HAZIRLANIŞI

İçyağı makinede çekilip kıyma haline getirilir. İçerisine ince kıyılmış ceviz içi, tuz, kırmızıbiber, nane, karabiber, tarçın ilave edilerek yoğrulur. Daha sonra bu karışımdan misket şeklinde toplar hazırlanır.

'KÜBBÜLMÜŞVİYYE'NİN SON AŞAMASI

İlk karışımdan ceviz büyüklüğünde bir parça alınır. Elle yuvarlanır ve daha sonra parmakla içi oyulur. İçine içyağı ile yapılan toplardan bir tane konur ve üçgen şeklinde kapatılır. Bütün karışım bu şekilde yapılarak tepsiye yerleştirilir.

'KÜBBÜLMÜŞVİYYE'NİN PİŞİRİLME ŞEKLİ

Kübbülmüşviyye en güzel mangal ateşinde gerçek lezzetine kavuşur. Köfteler dinlenmiş kömür ateşinde her iki tarafı da güzel bir şekilde kızarıncaya kadar pişirilir. İçinde bulunan içyağının erimesi bu yemeğe ayrı bir lezzet katarken, çok fazla pişirmek de iyi değildir. İstenilirse pişen kübbülmüşviyyeler sade yağda tekrar kızartılabilir.

Afiyet olsun...

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.