• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Piyasalarda S&P etkisi BİLAL DOĞAN

Piyasalarda S&P etkisi

bilaldoganodak@hotmail.com Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 07.11.2016, 00:00

BORSA: BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 2.414,21 puan azalırken, toplam işlem hacmi 4,4 milyar lira düzeyinde gerçekleşti.
Bankacılık endeksi yüzde 3,84, holding endeksi ise yüzde 2,97 değer kaybetti.
Sektör endeksleri arasında kazandıran tek endeks yüzde 0,52 ile "Finansal Kiralama Faktoring", en çok gerileyen ise yüzde 6,39 ile "Metal Ana" oldu.
Güne döviz kurlarındaki yükseliş ve dünya borsalarındaki negatif seyrin etkisiyle satış ağırlıklı başlayan Borsa İstanbul'da, BIST 100 endeksi 75.500 desteğinin kırılmasının ardından ivme kazanan düşüşüyle 74.238,81 puana kadar geriledi. Dolar/TL gün içinde 3,1719 ile tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkmasının ardından borsa kapanış saatinde 3,1696 seviyelerinden işlem görüyor.
ABD'de açıklanan tarım dışı istihdam verisinin beklentilerin altında kalmasına karşın dolar endeksinin yatay bir seyir izlediğini ancak doların gelişmekte olan para birimlerine karşı yükseliş eğilimini koruduğunu belirtirken, gelecek hafta yurt içinde sanayi üretimi ve ödemeler dengesi yurt dışında ise 8 Kasım'da gerçekleştirilecek ABD başkanlık seçiminin piyasaların odak noktasında yer alacağını ifade edebilirim.
BIST 100 endeksinin teknik açıdan 74.000 seviyesinin destek konumda olduğunu, 76.500 seviyesinin ise direnç konumuna gelebileceğini ifade ediyorum.
DÖVİZ: ABD'de Trump'ın Başkanlık yarışında önde olduğunu gösteren anketler ve Fed beklentileri piyasalar üzerinde baskıya neden oluyor.
Cuma gününe 3.1180'den başlayan dolar saat: 09:07 itibariyle 3.1178'e kadar yükseldi.
ABD'de özel sektör istihdam verisinin beklentinin altında kaldığını gösteren veri sonrasında da kur 3.1100 'in üzerindeki seyrine devam etti. Kur Fed'in faiz açıklaması öncesi 3.1252 seviyesine kadar yükseldi.
ABD başkanlık seçimlerine odaklanan piyasalarda ABD Merkez Bankası'ndan beklentileri bozacak bir açıklama gelmemesi nedeniyle önemli bir tepki gözlenmezken, yurtdışına paralel seyrin bugün de sürmesi bekleniyor. Dolar/TL enflasyon verisi öncesi 3.1220'ye kadar yükselirken, verinin açıklanmasının ardından 3.1235'e yükseldi.
Bankalararası piyasada dolar 3.1165 seviyesinden işlem gördü.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard&
Poor's (S&P), Türkiye'nin not görünümünü negatiften durağana yükseltti.
BB seviyesindeki kredi notunu teyit etti. S&P'den yapılan açıklamada, görünümün yukarı yönlü revize edilmesinde, hükümetin politikalarının dış kırılganlıkları azaltmaya odaklanmasının etkili olduğu belirtilirken, politika yapıcıların reformları uygulamaya devam edeceği beklentisine yer verildi.
Türkiye ekonomisine yönelik değerlendirmelerin yer aldığı açıklamada, şunlar kaydedildi:
Türkiye şu anda yüksek dış finansman ihtiyacı ve kurumsal sektörün döviz pozisyonundaki büyük açıkla, dış kırılganlıklarla karşılaşmaya devam ediyor. Aynı zamanda, hükümetin kamu borçlarının döviz kurundaki dalgalanmalara yönelik hassasiyetini, yeni borçlanmaların tümünü yerel para biriminden sağlayarak azaltmasını takdir ediyoruz.
Açıklamada Türkiye'nin bu yıl ve gelecek yıl yüzde 3.2 büyümesinin beklendiği de kaydedildi.
Sonuç olarak Türkiye ekonomisinin sağlam temellere oturduğu, dalgalanmaya karşı dayanıklı olduğu, riskleri üstlenebilecek durumda olduğu uluslararası kredi kuruluşları tarafından teyit edildi.
Bu durumda ekonomiye yönelik olarak olumlu beklenti devam edecek.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA