• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
OPEC kararı petrolü nasıl etkiler BİLAL DOĞAN

OPEC kararı petrolü nasıl etkiler

bilaldoganodak@hotmail.com Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 05.12.2016, 00:00

Aylardır merakla beklenen OPEC toplantısı geçtiğimiz çarşamba günü sona erdi. Petrol ihraç eden ülkelerin, üretim miktarı üzerinde halen anlaşamamış olması petrol fiyatını tarihi düşük seviyede tutmaya devam ediyor. Uzun süredir uygulanan ambargo sebebiyle petrol ihracı kısıtlı olan ve ambargonun kalkmasıyla petrol ihraç etmeye başlayan İran ise üretimini kısmak istemiyor. Irak, bölgede yaşananlardan ötürü üretimini kısmak istemediğini belirtiyor. Üretimi kısmak istemeyen ülkeler karşısında Suudiler de sessiz kalmış değil. Suudi Arabistan toplu karar alınmazsa üretimi kısma konusunda istekli olmadığını gösterdi. Enerji konusunda söz sahibi olan diğer bir ülke ise Rusya, o da soğukkanlı tavrını koruyarak çekimser gözükmeye devam ediyor.
OPEC'in bundan önce yaptığı gayri resmi toplantılardan birinde az da olsa üretimin dondurulması yönünde bir görüş çıkmıştı ama bağlayıcılığı yoktu. Geçtiğimiz toplantı ise yine sonuçsuz kalmıştı. Mevcut gelişmelere baktığımızda bu toplantıdan sürpriz bir karar çıkmasının beklenmediğini söyleyebiliriz.
Yalnız son dönemde yaşanan ve küresel çapta yankı bulan Brexıt, ABD başkanlık seçimi gibi makro gelişmelerin piyasa beklentilerine ve anketlere tamamen zıt sonlandığını belirtmek gerekiyor. Bundan dolayı üretimi kısma kararına karşı da tedbiri elden bırakmamak gerekiyor.
2014 yılı Haziran ayından sonra serbest düşüşe geçen petrol fiyatı, küresel büyüme endişeleri öncülüğünde gerilemeye başlamıştı.
Dünyanın içinde bulunduğu ekonomik yavaşlama ve ülkelerin ekonomik büyüme oranlarının azalıyor olması, ilerleyen süreçte petrol talebinin bir süre daha düşük kalmaya devam edebileceğini gösteriyor. Nitekim uluslararası finans kuruluşları da küresel ve ülkesel olarak büyüme beklentilerini aşağıda tutmaya devam ediyor. Bu durumda ister istemez petrol fiyatları üzerinde negatif etki yaratıyor.
Bu kapsamda ABD ham petrol fiyatı teknik olarak analiz edildiğinde 26 usd seviyesinden başlayan yükseliş trendi kırılmış ve kırılan trende geri dönüş hareketinin tamamlanmış olduğu görülmekte. Teknik açıdan fiyatın gerilemeye devam edebileceğini gösteren bu hareket yükseliş ihtimalinin zayıf olduğunu işaret eden ilk neden Ağustos ayından sonra ham petrol fiyatının izlediği seyir ise daha çok yatay bir alanda oluşmuş durumda.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA