• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Onları Hiçbir Engel Durduramadı BÜLENT GÜRLÜK

Onları Hiçbir Engel Durduramadı

bulent.gurluk@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 14.01.2018, 00:00

Hayatta mucizeler yaratmak için kusursuz bir bedene ya da zekaya sahip olmak gerekmiyor. Dünya, zihinsel ya da bedensel engeline rağmen yeteneğini keşfedenlerin ve azimle hayallerini gerçekleştirenlerin başarı hikayesiyle dolu. Biz de bu hafta, engeline rağmen sınır tanımayan kahramanların öne çıktığı filmlere yer verdik. Bazıları gerçek yaşam hikayesinden uyarlanan, bazıları ise kurgu olan karakterler, kendileriyle aynı durumdaki birçok kişiye de umut aşıladılar.

Her Şeyin Teorisi (2014)

Ünlü İngiliz fizikçi Stephen Hawking'in hayatını ve eşi Jane ile ilişkisini ekrana taşıyan film, Eddie Redmayne'a Oscar'ı getirdi.
Cambridge Üniversitesi'ndeyken Jane ile tanışan ama 21 yaşında ALS hastalığına yakalanan Hawking'in hayat savaşı ibret vericidir.
Hawking sürekli şiddetlenen rahatsızlığına rağmen evlenir, çocukları olur ve bilim dünyasında çığır açar.

Benim Adım Khan (2010)

Müslüman olan Hintli Rızvan Khan, annesi ölünce Amerika'ya kardeşinin yanına gider. Mandira adında dul ve Hindu bir kadınla evlenir. Khan, Asperger sendromu hastasıdır. Bu, sosyal etkileşimi bozan, tekrarlanan davranışlara yol açan bir rahatsızlıktır.
11 Eylül saldırılarından sonra Mandira'nın oğlu döverek öldürülür.
Sebebi annesinin evlenince Khan soyadını almasıdır.

Gilbert Grape'in Hayalleri (1993)

Bir kasabada obez annesi ve otizmli kardeşiyle ilgilenmek zorunda olan Gilbert, kasabalarına uğrayan Becky ile karşılaşır. Becky onu aşkla tanıştırır ama Gilbert'in omuzlarındaki yük aşkın önünde duvar gibi dikilir.
Dramatik filmde Johnny Depp, Leonardo DiCaprio ve Juliette Lewis izlenmeye değer.

Temple Grandin (2010)

Sığır çiftliklerindeki büyükbaş hayvanlara daha insani müdahale uygulanması için geliştirdiği fikirlerle tarihe geçen otistik kadın Temple Grandin'in hayatını Claire Danes canlandırdı.
Film Altın Küre ve Emmy ödüllerini kazandı.

İçimdeki Deniz (2004

Ötenazi konusunu işleyen ve Javier Bardem'in rol aldığı 'İçimdeki Deniz'de, Ramon Sampedro'nun 30 yıldır yatağa bağlı yaşamı acıklı bir dille anlatılıyor. Gençliğinde geçirdiği kazadan sonra dünyayla tek ilişkisi deniz manzaralı bir pencere olan Sampedro'nun hayatına iki kadın girer. Avukat Julia ve köylü kızı Rosa... Bunlardan biri, boynundan aşağısı felçli adamı ölümden vazgeçirecektir.

Sol Ayağım (1989)

Christy Brown, beyin felciyle dünyaya gelir ve hareketlerini kontrol edemez.
Bir gün sol ayağını oynatabildiğini fark ettiğinde adeta yeniden dünyaya gelir. Sadece sol ayağıyla yazdığı romanlar onu İrlanda edebiyatının saygın isimleri arasına sokar. Film, Christy Brown'ın aynı adlı romandan uyarlanmıştır ve hikayenin kahramanı da kendisidir. Film, Daniel Day-Lewis'e Oscar kazandırdı.

Akıl Oyunları (2001)

John Nash, Princeton Üniversitesi'nde burslu okuyan bir matematik dahisidir. Ama şizofreni yüzünden kendi kurgusal dünyası ile asıl gerçekleri ayırt edemez. Teorilerinden dolayı Nobel alan ünlü matematikçi John Nash'i oynayan Russel Crowe'ın Oscar aldığı Akıl Oyunları filminde eşi Alicia Nash'i ise Jennifer Connelly canlandırıyor.

Bana Göz Kulak Ol (1989)

Biri sağır, diğeri kör olan ve kusurlarını kabullenmeyen iki arkadaşın başına gelmeyen kalmaz. Bir adam öldürülür ve cinayetin tek tanıkları sağır olan Dave Lyons ile kör olan Wally Karue'dir.
İki sıradışı adam el ele vererek suçlularla mücadeleye başlar.
Gene Wilder ve Richard Pryor ikilisinden tavsiye edilecek harika bir komedi.

Forrest Gump (1994)

Winston Groom'un aynı adlı romanından uyarlanan ve Tom Hanks'e 'En İyi Oyuncu' Oscar'ını kazandıran filmde, zeka seviyesi 75 olan ve devlet okuluna bile girmeye zorlanan Forrest Gump, kimsenin tahmin edemeyeceği başarılar kazanıyor. Zeka seviyesi düşük olsa bile fiziksel gücünü iyi kullanan Forrest Gump'ın azmi, engellilere bakış açımızı altüst ediyor.

Benim Adım Sam (2001)

Sam Dawson 7 yaşındaki çocuğun zekasına sahip, terk edilmiş ve kızıyla yaşayan bir babadır. Kızı Lucy'nin 7'nci yaş gününde eve gelen bir sosyal güvenlik uzmanı, Sam'e kızının sorumluluğunu üstlenemeyeceğini söyler.
Ayrılmak istemeyen baba-kızı, sosyal güvenlik uzmanını ikna edecek bir mücadele beklemektedir. Oscar'ı alan Sean Penn, filmde başrolü Michelle Pfeiffer ile paylaşıyor.

Yağmur Adam (1988)

Yağmur Adam, seyirciyi otizmli bir insanın iç dünyasıyla tanıştıran muhteşem bir baş yapıt.
Filmdeki otistik rolüyle Oscar alan Dustin Hoffman ile Tom Cruise'u buluşturan filmde, ölen babasının mirasını bıraktığı otizmli bir abisi olduğunu öğrenen Charlie onu bakımevinden alır ve birlikte ikisi için de alışması zor bir hayat başlar.

Radyo (2003)

Futbol koçu Harold Jones ile Radio adıyla bilinen ve zeka geriliği olan James Robert Kennedy'nin yolları bir kasabada kesişir. Ve aralarında, hayatında dönüm noktası oluşturacak bir ilişki başlar. Filmde Ed Harris, Cuba Gooding Jr ve Riley Smith paylaşıyor.

Can Dostum (2011)

Zengin bir işadamı olan Philippe (François Cluzet), yamaç paraşütü kazasıyla felç olur. Driss (Omar Sy) ise hapishaneden henüz çıkmış bir işsizdir.
Tekerlekli sandalyeye mahkum olan Philippe, bakımını üstlenmesi için Driss'i yatılı HAZIRLAYAN: olarak alınca hayatı değişir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA