• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Girişimci ekosistemi CAHİT SÖNMEZ

Girişimci ekosistemi

cahit.sonmez@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 17.11.2015, 00:00
Malum büyüme hızı bir süredir potansiyelin altında seyrediyor. 2008 küresel krizinden bu yana ortalama yüzde 3.6'lar seviyesinde büyüyebilmişiz.

Dönem dönem palyatif önlemler diyebileceğimiz faizlerin aşağı çekilmesi ile iç talebin canlandırılması ya da bazı sektörlere özel tüketim vergisi indirimi uygulanması deneniyor ama saman alevinin ötesine geçemiyor.

Bu yüzden kalıcı çözüm olacak yapısal reformlar sürekli dile getiriliyor.

Yapısal reformların önemli diyebileceğimiz bir bileşeni de yenilikçilik, üretkenlik ve büyümeye katkı sağlayacak girişimcilik olgusu...

Türkiye Girişimcilik Stratejisi ve Eylem Planı hatırlayacağınız gibi birkaç ay önce Yüksek Planlama Kurulu tarafından kabul edildi.

Eylem planı...

3 yıllık bir perspektife sahip olan ve hukuki zemine sağlam tasarlanan bu eylem planının hedeflerine de kısaca değinelim...

Kadın girişimciliğin, genç girişimciliğin ve daha da önemlisi sosyal girişimciliğin hem yerel hem de uluslararası platformda sürdürülebilir desteğin verilmesi ve uygulamanın etkinliğinin sağlanması liste başında yer alan hedeflerden...

FİNANSAL KOLAYLIKLAR

Yine oldukça önemli hedeflerden birisi de yenilikçi girişimciliğin geliştirilmesi ve desteklenmesi...

Zaten mevcut yöntemlerle mevcut ürünlerin üretilmesinin katma değer yaratamadığı, inovasyon yani yenilik olgusunun olmazsa olmaz koşul olduğu herkes tarafından kabul ediliyor.

Dolayısıyla, Türkiye'de bu gerçekten hareket ederek özellikle genç girişimciler ile yeniliklerin yolunu açmaya gayret etmelidir.

Eylem planında girişimcilerin niteliklerinin artırılmasına yönelik eğitim ve danışmanlık sistemleri de unutulmamış.

Aynı zamanda geliştirilen fikirlerin hayata geçirilebilmesi için gerekli finansmana erişimle ilgili kolaylıklar da tasarlanmış.

Örneğin ABD'de olduğu gibi kadın girişimcilerden kamu kesimi alımında öncelik verebilir. Ya da girişimcilerin yerli kamu malları alımında yüzde 15 fiyat indirimi sağlanabilir.

Özetlediğimiz kulağa hoş gelen bu hedeflere erişebilir miyiz?

Kararlı olunursa kuşkusuz erişilebilir. Çünkü potansiyel var.

Son yapılan Küresel Girişimcilik Endeksi'ne göre Türkiye'de eğitimli kişilerin girişimcilik faaliyetlerine katılım oranı belirgin bir şekilde artıyor.

Potansiyel girişimcilerin oranı ise yaklaşık yüzde 32'lere ulaşıyor. Yani 100 kişinin 32'si potansiyel girişimci... Oran gelişmekte olan ülkelerin üzerinde...

TOBB'UN ÇABALARI

Söz konusu bu potansiyelin farkında olan TOBB gerçek anlamda girişimcilik seferberliği yapmaya çalışıyor. Oldukça somut bir çalışma ile düğmeye basıyor Başkan Hisarcıklıoğlu;

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi KOBİ'lerin bilişim altyapısını çağın gereklerine uygun hale getirmeyi, rekabet güçlerini artırmayı ve büyümelerine katkıda bulunmayı amaçlayan CISCO Girişimcilik Enstitüsü'nün çatısını oluşturmaya başladı. Enstitü çatısı altında iyi iş fikri olan ancak yeterli finansmanı olmayan girişimciler Orta ve Doğu Avrupa Yatırım Fonu ve diğer bir çok benzer amaçla kurulmuş olan fonlarla buluşturulacak.

1000 civarında kadın ve genç girişimciden 6 bin 405 girişimciye ulaştıklarının altını çizen Başkan Hisarcıklıoğlu ne kadar verimli çalışmalar yaptıklarını da bu çarpıcı rakamlarla kanıtlamış oluyor.

Umarız diğer kuruluşlar da katılır bu kervana...
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA