• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
İdari para cezaları itiraz süreci ve indirimler EKREM GÜLCEMAL

İdari para cezaları itiraz süreci ve indirimler

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 29.05.2019, 00:00

Geçtiğimiz hafta Kurumumuz tarafından uygulanan idari para cezalarının hangi durumlarda ve ne tutarda uygulandığı hakkında genel bilgiler vermiştim.
Bu haftaki yazımda ise hangi idari para cezalarına indirim uygulandığı ve idari para cezalarına itiraz süreci hakkında bilgiler vereceğim.
Hukuk sistemimizde nasıl her türlü cezaya itiraz düzenlenmiş ise sosyal güvenlik kapsamındaki idari para cezalarına da itiraz edilebilmektedir. İdari para cezaları ilgiliye tebliğ ile tahakkuk eder ve tebliğ tarihi ile süreç başlamış olur. İlgililerin tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde idari para cezasını Kurumumuzun hesaplarına yatırması gerekmektedir. İlgili aynı süre içerisinde ayrıca Kurumumuza idari para cezası hakkında itirazda bulunabilir. Yapılan itiraz takibi durdurur ve ödeme süreci beklemeye alınır.
İlgililer tarafından yapılan itirazlar İl Müdürlüğü / Merkez Müdürlüğü bünyesinde yer alan "İdari Para Cezası İtiraz Komisyonu" tarafından değerlendirilmeye alınır. İtirazlar bu ilgili komisyonlarda en geç 30 gün içerisinde incelenerek karara bağlanır. İtiraz yerinde görülerek kabul edilirse duruma göre idari para cezası ya iptal edilir ya da indirim veya düzeltme yapılır. Komisyon tarafından itiraz ret edilirse ilgililer bu sefer kararın kendilerine tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içerisinde yetkili idare mahkemesine başvurabilmektedirler.
Eğer ilgili bu süre içerisinde mahkemeye başvuru yapmaz ise idari para cezası kesinleşir.

HANGİ CEZALARA İNDİRİM UYGULANIR?

5510 sayılı Kanunumuza göre idari para cezalarına iki türlü indirim uygulanmaktadır.
Bu indirimlerden ilki türü ne olursa olsun bütün idari para cezalarına uygulanan peşin ödeme indirimidir.
Peşin ödeme indiriminden faydalanabilmek için idari para cezasının tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde ödenmesi halinde % 25 peşin ödeme indirimi uygulanır. Örneğin; işe giriş bildirgesini yasal süresi içinde Kurumumuza bildirmeyen işyerine 2.3.2019 tarihinde tebliğ edilen 2.558,40 TL idari para cezasını 15 gün içerisinde ödemesi halinde cezanın % 25'i yani 639,60 TL indirim uygulanarak 1.918,80 TL tahsil edilecektir.
Peşin ödeme indirimi dışında ayrıca belirli türdeki idari para cezalarına uygulanan bir indirim söz konusu. Buna göre mahkeme kararına, Kurumumuzun denetim ve kontrol ile görevlendirilmiş memurlarınca yapılan tespitler veya diğer kamu idarelerinin denetim elemanlarınca kendi mevzuatları gereğince yapacakları soruşturma, denetim ve incelemelere ya da kamu idarelerinden alınan belgelere istinaden düzenlenenler hariç olmak üzere,

- Sigortalı işe giriş bildirgesini,
- İşyeri bildirgesini,
- Bağ-Kur sigortalıları için ilgili kurumlar tarafından verilmesi gereken sigorta başlama ve bitiş bildirgesini,
- Kamu kurumları tarafından verilmesi gereken, memurların maluliyet durumlarına ilişkin bildirgeyi,
- Kamu kurumları ve bankaların ihale verdikleri yüklenicilere dair bildirimi,
- Ticaret sicilleri, şirketlerle ilgili kuruluş bildirimini,
- İnşaat ruhsatı veren kurum ve kuruluşlar ruhsat sahipleriyle ilgili bildirimi,
- Sigortalı işten çıkış bildirimlerine ait bildirgelerin veya belgelerin yasal süresi geçtikten sonra ilgililerce kendiliğinden 30 gün içinde verilmesi ve söz konusu cezaların ilgililerce, yapılacak tebligat tarihini takip eden günden itibaren 15 gün içinde ödenmesi halinde, uygulanacak idari para cezasının %75'i silinmekte ve yalnızca %25'i tahsil edilmektedir.
Ayrıca bu indirime ilave olarak süresi içinde ödenen ceza için peşin ödeme indirimi uygulanacaktır. Örneğin; yukarıda verdiğim örnekteki işyerinin, sigortalı işe giriş bildirgesini zamanında Kurumumuza vermediğini kendiliğinden fark etmesi ve yasal süreyi takip eden 30 gün içerisinde bildirgeyi Kurumumuza vermesi halinde normalde uygulanan 2.558,40 TL idari para cezası yerine bunun % 25'ini yani 639,60 TL ödeyecektir. Bu rakama ayrıca peşin ödeme indirimi uyguladığımızda idari para cezasının tutarı 479,70 TL olacaktır.

İDARİ PARA CEZALARINDA ZAMANAŞIMI

İdari para cezalarında tahsil ve tahakkuk zamanaşımı olmak üzere iki tür zamanaşımı uygulanmaktadır. Buna göre idari para cezası uygulanmasını gerektirecek fiiller için tahakkuk zaman aşımı süresi fiilin işlendiği tarihten itibaren 10 yıldır. Tahsil zaman aşımı ise idari para cezasının ilgiliye tebliğ edildikten sonra ödeme süresinin bittiği tarihi takip eden yılbaşından itibaren 10 yıl olarak uygulanmaktadır.
Sosyal güvence içinde kalın...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA