• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ELİF AKTUĞ

Reklamsız dergi ister misiniz?

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 05.01.2017, 00:00

Doğrusunu söylemek gerekirse aylık dergi müptelasıyım.
Günlük gazetelerimi internetten takip ediyor ama dergilerimi illa ki elime almak istiyorum. Özellikle dekorasyon, moda, yemek ve hatta araba dergilerine bile mutlaka bakmak isterim. Bakınız bakmak dedim, okumak demedim zira bu dergilerin okunmak gibi bir dertleri yok. Amaç ilk önce baktırmak, hoşça vakit geçirtmek ve piyasa hakkında bilgi vermek...
Uzun yıllar dergi yayın yönetmeni olarak çalıştığım için, dergilerde yazdığım için olsa gerek. Kimin ne yaptığından, yazdığından haberdar olmak istiyorum...
Geçenlerde bir paylaşıma denk geldim, facebook'ta. Aylık kadın dergileri üzerine bir araştırma yapmışlar ve dergi sayfalarında okunacak kaç sayfa yazı var diye hesaplamışlar.
Ortalama yüzde 70'leri reklam ve ilandan oluşan dergilerde, haber röportaj veya makale sayısının ne kadar (az) olduğunu tespit etmişler.
Okuyucu açısından bakınca, ki ben de ciddi bir dergi okuyucusuyum, ilanlardan veya reklamlardan, kısaca marketten haberdar olmak da bir bilgilendirmedir diye düşünüyorum.
Araştırmayı yapanların dayandığı nokta şu, bu dergiler o kadar taraflı ve kadını küçük düşürücü haber yapıyorlar ki, dergi okuyan kadınlar stres sahibi oluyor.
Üstelik bu dergilerde 40 yaşın üzerinde herhangi bir kadın fotoğrafı yok, arada sırada çok popüler bir oyuncu röportajı olursa ona yer veriyorlar.
Her şey kadınlar için yani tüketim için bunu dünya alem biliyor.

ZAYIF VE GÜZEL

Aylık dergileri okumak kadını geren ve gerileten bir şey midir?
Sanmıyorum, aklı başında hiçbir kadın dergi kapağındaki kadına bakıp da ben neden buna benzemiyorum diye bunalıma girmez. Ancak sözünü ettiğim araştırma kadınların bu tür bir bunalıma girdiklerinden, öz güvenlerini yitirdiklerinden ve sadece zayıf ve güzel olmaya, genç kalmaya endeksi yaşamak istediklerinden bahsediyor.
Dünyada yaşanan bu gençlik ve güzellik krizinin sebebini sadece aylık dergilere bağlamamak lazım. Medya sektörü bu durumdan bütünüyle sorumlu.
Ekranlara baksanıza, sokakta görmek ihtimalimizin olmadığı insanlar herbir dizide başrolde.
Herkes sarışın, herkes hokka burunlu, koca dudaklı... İnsan insanın kurdudur diye bir deyim vardır ya Latince, bence kadın kadının kurdudur ve kadının kadına yaptığı psikolojik baskıyı hiçbir dergi yapamaz.
"Ay çok kilo almışsın şekerim" diyen kadın arkadaşlarınız varsa veda edin, dergilerden kopmayın derim...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA