• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ELİF AKTUĞ

Yapay zeka daha vicdanlı olacak

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 30.03.2017, 00:00

Haberi ve gelişmeleri okur okumaz aklıma ilk düşen buydu, yapay zeka organik insan zekasından vefalı/ vicdanlı/insaflı olacak mı? Beyne çip takılacak yakın zamanda, belki uygulamalara başlandı ama haberimiz yok. Bir an önce beynimizi dijital zeka ile geliştirmeliyiz diyen Uzay Araştırma Teknolojileri Kuruluşu (SpaceX) ve Tesla'nın kurucusu/CEO'su Elon Musk, bahsettiğim teknoloji üzerinde çalışıyor.
Elbette her teknolojik proje gibi bunun da bazı hastalıkların tedavi edilebilmesi amacı taşıdığı söylendi. Bu bana her zaman için basit bir tuzak gibi gelmiştir.
İnsanlığın birinci hedefinin hastalıkları yok etmek olduğuna zerre kadar inanmıyorum çünkü. Öyle olsa ilaç sektörü bu kadar büyür müydü? Her neyse asıl hedef insandan daha fazla yararlanmak.
Musk yaptığı her açıklamada insan beyni ve bilgisayarı karşılaştıran bir işadamı. Mesela bir insanın günde en fazla bir kitap okuyabileğini ama gelişmiş bir işlemcinin saatte bir milyon kitap okuyup analiz edebileceğinin söylüyor. İnsanı robotlaştırmayı ve aslından süratle uzaklaştırmayı hedefleyen bu rezil tanrıcılık oyunu ellerinde patlayacak.

AMAÇ NE OLABİLİR?

Ben patlayacak diyorum ama Vanity Fair dergisine konuşan Elon Musk "anlamlı bir kısmi beyin arayüzünün geliştirilmesine ortalama 5 yıl kaldı" demiş.
Ne olacak peki? İnsan daha seri düşünecek, hareket edecek, iş yapacak, öyle mi? Bu kime yarayacak acaba? Parası ve imkanı olanın iyi bir okuldan mezun olması bir iki ay sürecek, şartları uygun olmayan yıllarca sürünmeye devam edecek. Eh beyni gelişen, çipli şahıs daha fazla kazanacak... Yoksa tam tersi mi, belli işlerde çalışacak insanlara çip takılacak ve daha fazla verim alınacak.
Kimin işine yarayacak bu durum?
Benim işime yaramayacağı kesin.
İşadamları, dünyanın dörtten küçük olduğuna inanan ülkeler, liderler belki...
Şunu hesaba katıyorlar mı dersiniz?
Beyni çiple geliştirilen yeni cyborg insan, işi gücü halledip, düşünecek zaman bulursa, kendine dönecek vakit yaratırsa ya daha vicdanlı olursa....

İNSAN İNSANIN KURDU

Suçtan, terörden, yalandan dolandan, hırstan uzaklaşırsa....
Beyni yıkanamaz hale gelirse...
Veya tam tersi, insan zekasının oluşturduğu bu tuhaflık, insanlığı bitirecek bir yol alırsa.
Frankenstein gibi tıpkı, kendini yaratan bilim adamının başına bela olursa...
İnsanı daha çok, kendisi yaktı bugüne kadar. Ne doğal afet ne de başka bir şey...
Bugün açlıktan ölenlerin sayısı, kilonun sebep olduğu hastalıklardan ölenlerin sayısından az... İnsan öyle ya da böyle kendini yiyecek. Siz buna teknolojik gelişme deyin, ben zaaf ve kötücüllüğün zaferi diyeyim...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA