• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
CHP ve İP’nin İzmir ittifakı büyük krizde ERHAN GÜLENÇ

CHP ve İP’nin İzmir ittifakı büyük krizde

erhan.gulenc@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 18.12.2018, 00:00

Yerel seçimlerde ittifak kararı alan CHP ve İyi Parti (İP) arasında İzmir krizi patlak verdi.
İlk kriz ilçelerle ilgili çıktı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinde CHP'nin adayını destekleyeceğini açıklayan İP'nin kentteki bazı ilçelere talip olarak CHP'ye 'Madem Büyükşehir'de biz sizi destekliyoruz. O zaman siz de bazı ilçeleri bize bırakacaksınız" demesi ortalığı karıştırdı. AK Parti ve MHP'nin Cumhur ittifakını ilçelerde sürdürmesi ile bazı ilçelerdeki seçimi kazanması artık hayal haline gelecek olan CHP, İP'den de böyle bir talep gelince panikledi.

HÜSRAN YAŞAYABİLİR

CHP İl Başkanı Deniz Yücel'in konuyla ilgili olarak örgütün rahatsızlığını iletmek üzere dün Ankara'ya gittiği yönündeki haberler İzmir siyaset gündemine bomba gibi düştü. Buna İP cephesi rest ile cevap verdi. İP İl Başkanı Hüsmen Kırkpınar, "Eğer CHP'nin niyetiyle ilgili söylenti doğruysa 30 ilçede kendi adayımızla seçime gireriz. Aksi zaten mümkün değil. Hesap ortada" şeklinde açıklama yaptı. Kulislerde iki parti arasında yaşanan bu krizin aşılmasının çok zor olduğu konuşuluyor. CHP'nin kesinlikle 30 ilçede de aday göstermek istediği ifade ediliyor. Bu durumda İP de çektiği resti 'yutmayıp' 30 ilçede kendi adayını gösterirse CHP büyük bir hüsran yaşayabilir.

TUNÇ SOYER'E VETO

Öte yandan CHP ile İP arasında ikinci krizin ise, Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer'le ilgili yaşandığı belirtiliyor.
Kulislerde İP kanadından adı CHP'nin Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı için geçen Tunç Soyer için CHP'ye "O ismi Büyükşehir'e ve Seferihisar'a kesinlikle aday yapmayın" mesajı gittiği konuşuluyor.
Tunç Soyer'in askeri Savcı olan babası Nurettin Soyer, 12 Eylül askeri darbesinin ardından yapılan yargılamaların en etkin isimlerinden biriydi. O dönem Ülkücülerle ilgili açılan davanın da savcısı Nurettin Soyer'di. Kulislerde İP'nin Genel Başkan Yardımcısı Koray Aydın'ın da Nurettin Soyer tarafından yargılandığı kaydediliyor.

MHP'NİN AÇIKLAMASI KÖRÜKLEDİ

Öte yandan dün MHP İzmir İl Başkanlığı tarafından sosyal medyada yapılan bir paylaşım İP'deki Soyer rahatsızlığını iyice körükledi. Soyer'i eleştiren paylaşımda İP içerisindeki MHP kökenlilere yönelik mesaj verilerek "İP'çiler İzmir'de bakın kime oy verecekmiş? Tunç Soyer'e...Tunç Soyer 12 Eylül Savcısı Nurettin Soyer'in oğludur. Nurettin Soyer 12 Eylül'de MHP ve Ülkücü kuruluşlar iddianamesini hazırlamış, 12 Eylül işkencelerinin, mağduriyetlerinin, iftiralarının altında imzası olan savcıdır. Ülkücülere atmadığı iftira kalmamıştır" denildi.
Gerçi bunun ardından MHP İl Başkanı Veysel Şahin açıklama yapıp, "Bu mesajı bir arkadaşımız yanlışlıkla paylaştı. Kaldırdık. Soyer'in babası bizim 12 Eylül davasının savcısıdır, Ülkücülerin celladıdır. O bizi sevmezdi, biz de onu sevmezdik. Ancak, biz ölünün arkasından da konuşmayız. Babası üzerinden oğluna bir şey söylemek doğru olmaz" açıklaması yaptı. Ancak yaşanan bu gelişme Ülkücülerin Soyer ismine bakış açısı konusunda önemli bir ipucu verdi. Anlayacağınız ilçelerde krize giren CHP-İP'nin İzmir ittifakı Soyer, Büyükşehir adayı gösterilirse resmen bitmese de fiilen çökebilir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA