• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Soyer, CHP-İP değil CHP-HDP ittifakının adayı ERHAN GÜLENÇ

Soyer, CHP-İP değil CHP-HDP ittifakının adayı

erhan.gulenc@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 28.01.2019, 00:00

CHP'de İzmir Büyükşehir ve ilçe belediyeleri için aylardır süren aday muamması nihayet son buldu.
Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu tüm tepkilere rağmen ısrarından vazgeçmedi ve Tunç Soyer'i, son dakikada bir değişiklik olmazsa, CHP'nin İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı yaptırmayı başardı.
CHP'nin İzmir'de seçime ittifak halinde gireceği İP'den gelen itirazlara rağmen Kılıçdaroğlu'nun ısrarıyla Soyer'i aday yapmasını nasıl okumak gerekiyor?
Bence şöyle: Soyer, CHP-İP ittifakının değil, CHP ile HDP'nin kurduğu örtülü ittifakın İzmir adayıdır.
Neden mi böyle düşünüyorum?

TERÖRÜN UZANTISINA YAKIN

Kılıçdaroğlu, izlediği politikalarla Atatürk'ün kurduğu CHP'yi PKK'nın siyasi uzantısı HDP'yle hemen hemen aynı siyasi çizgiye taşıdı. Bugün birçok konuda CHP ile HDP arasında tam bir söylem birliği var.
CHP hızla bölücü terör örgütünün uzantısına yaklaşırken Türkiye'de HDP'ye yakın siyaset yapan CHP'li belediye başkanlarından biri de Tunç Soyer'di.
Seferihisar'daki kamu mallarını tek tek satarak bol bol yurtdışı seyahatlerine çıkan Soyer, devletin teröre destek veren HDP'li belediyelere kayyum atamasına açıktan karşı çıktı. Seferihisar Belediyesi'nin kardeş kuruluşu olan Sur Belediyesi'ne devlet tarafından kayyum atandığında "Kayyum darbesi kardeşliğimizi bozamaz. HDP'nin yanındayım" diye açıklama bile yaptı.

EYLEMLERİNE KATILDI

Soyer, ayrıca HDP'nin İzmir'de Ağustos 2017'de yaptığı ve 'teröristlere özgürlük' talebinde bulunduğu eyleme destek vermeye gidenlerin başında yer aldı ve "Sizin gücünüzü artırmak için elimden gelen desteği vereceğim" diye konuşma yaptı.
CHP'nin resmi olarak ittifak kurduğu İP, Soyer ismine 12 Eylül darbesi döneminde ülkücüleri yargılayan askeri savcı babası Nurettin Soyer nedeniyle karşı çıkarken HDP'den ise destek geldi. Bu süreçte HDP'nin CHP'ye "Bize yakın bir ismi aday göstermezseniz tabanımız size oy vermez. O nedenle İzmir'de Tunç Soyer'in aday gösterilmesini istiyoruz" talebini ilettiği konuşuldu.
Sonunda da CHP lideri Kılıçdaroğlu, görünürdeki ortağı İP'nin değil perde arkasındaki ortağı HDP'nin dediğini dinledi ve Soyer'i İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne başkan adayı yaptı.

İZMİRLİ TEPKİ GÖSTERİR

CHP'nin bu hamlesi İzmir'de nasıl karşılık bulacak hep birlikte göreceğiz.
Ancak, Atatürkçü çizgisinden uzaklaşmayan İzmirlilerin önemli bölümünün HDP'ye yakın bir ismin kendisine dayatılmasına tepki göstereceğini düşünüyorum. Eğer Soyer'in aday yapılmasına şiddetle karşı çıkan mevcut Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da kulislerde konuşulduğu gibi bağımsız aday olursa Soyer'in İzmir'de seçimi kazanması zora girebilir.
AK Parti'nin İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Nihat Zeybekci, uzlaşmacı ve hizmet odaklı seçim kampanyasıyla İzmir'den olumlu bir geri dönüş almaya başlamışken CHP cephesindeki bu yaşananlar dengeleri değiştirebilir. İzmir'de CHP ve AK Parti oyları arasındaki makas iyice kapanabilir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA