• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Hasan Tahsin’e sahip çık İzmir ERHAN GÜLENÇ

Hasan Tahsin’e sahip çık İzmir

erhan.gulenc@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 17.04.2019, 00:00

İzmirli araştırmacı yazar Yaşar Aksoy, Türk ve Yunan belgeleri üzerinden yaptığı araştırmada Konak Meydanı'nda düşmana ilk kurşunu sıkan Türk direnişinin sembol isimlerinden Hasan Tahsin'in meçhul olan mezarının Konak Varyant'ta eski adıyla 'Maşatlık' olarak bilinen tepenin eteklerinde olduğunu ortaya çıkardı. Biz de Yeni Asır olarak bu gelişmeyi geçtiğimiz pazar günü manşetimize taşıdık. Aksoy'un Hasan Tahsin'in mezarının olduğu yere bir tabela asılması veya anıt yapılması gerektiği yönündeki önerisini gündeme getirdik.
Haberimiz büyük yankı uyandırdı, çok sayıda İzmirli gazetemizi arayarak mezarın yeriyle ilgili bilgi almak istedi.

YETKİLİLER GÖREVE

Ancak, Hasan Tahsin'in ilk kurşunu sıktığı 15 Mayıs 2019'un 100. yıldönümüne günler kala maalesef İzmir'de ilgili kurum ve kuruluşları ile belediyelerden hiçbir adım gelmedi.
Dün, Yeni Asır'ın eski emektarlarından biri olan Yaşar Aksoy ağabeyimizle görüştük.
Kendisini haberin ardından sadece Konak Belediyesi'nden bir danışmanın aradığını ve "Başkanımız Abdül Batur sizinle görüşecek" dediğini ancak ardından başka hiçbir geri dönüşün olmadığını söyledi.

100. YILDA YAPILMALI

Buradan başta ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının yetkilileri ile İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve Konak Belediye Başkanı Abdül Batur'a bir kez daha seslenmek istiyorum.
İlk kurşunun sıkılışının 100. yıldönümünde milli kahramanımızın mezarının bulunduğu alan böyle molozlarla kaplı halde kalır ve buraya bir tabela veya anıt yapılmazsa bu çok büyük bir ayıp olur.
Lütfen bu meseleye el altın ve bu kente böyle bir ayıbı yaşatmayın...

ATATÜRK'LE KOMŞU ÇIKTILAR

Yaşar Aksoy ağabey, görüşmemizde çok konuşulacak bir bilgi de verdi.
Buna göre, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve Hasan Tahsin'in Selanik'te aynı mahalleden olduğu belirlendi. Evlerinin arasında 4-5 evlik bir mesafe var. Atatürk, Hasan Tahsin'den 7 yaş büyük. Hasan Tahsin de Atatürk gibi Şemsi Efendi İlkokulu'na gitmiş. Çıkan büyük Selanik yangınında Hasan Tahsin'in doğduğu ev yanmış.
Bu anlattıklarının tüm belgelerinin elinde olduğunu söyleyen Aksoy, yakında çıkacak "Hasan Tahsin-Yürekler Selanik (İşgal İzmir'inden Hatıralar)" isimli kitabında tüm bunlara yer verdiğini ifade etti.

BAKALIM ARKASI GELECEK Mİ?

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, seçim vaatleri arasında yer alan iki konuyla ilgili ilk adımı attı.
Toplu ulaşımda sabah 06:00-07:00 ve akşam da 19:00-20:00 saatleri arasında indirimli tarife uygulanması için hazırladığı önerge belediye meclisinde gündeme geldi ve konu görüşülmek üzere ihtisas komisyonuna havale edildi.

KÜLTÜR VADİSİ SÖZÜ

Ayrıca dün Ankara'da satış ihalesi yapılan Tarihi Elektrik Fabrikası'nın ihalesini tek talipli olan Büyükşehir Belediyesi kazandı.
Soyer, seçim öncesinde Havagazı Fabrikası'nın yanında yer alan bu tarihi yapıyı, uluslararası mimari yarışma ile restore ederek Havagazı Fabrikası ile birlikte bir kültür vadisi oluşturma vaadinde bulunmuştu.
İzmirliler olarak iki konunun da takipçisiyiz.
Bakalım Soyer, verdiği sözü tutup bu iki adımın arkasını getirebilecek mi?
Yoksa kent tarihine selefi Aziz Kocaoğlu gibi seçim vaatlerinin büyük çoğunluğunu tutmayan başkan olarak mı geçecek?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA