• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
İzmir’de ‘eş’ başkanlık dönemi ERHAN GÜLENÇ

İzmir’de ‘eş’ başkanlık dönemi

erhan.gulenc@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 28.04.2019, 00:00

Biliyorsunuz, terör örgütü PKK'nın uzantısı HDP, 'eş başkanlık' modeli uyguluyor. Buna göre hem partinin iki eş genel başkanı oluyor hem de HDP'nin kontrolündeki belediyelerde bir erkek bir de kadın eş başkan görevlendiriliyor.

HDP'deki bu model, şimdi de seçimlerde ittifak yaptığı CHP'ye biraz farklı bir şekilde sıçramış gözüküyor! Siyaset kulislerinde İzmir'deki bazı ilçe belediyelerinde birçok başkan eşinin 'eş başkan' gibi hareket ettiği ve alınan birçok kararda etkili olduğu konuşuluyor.

BİRİ GİTTİ, BİRİ GELDİ
Bu belediyelerin başında da Gaziemir geliyor. Gaziemir Belediyesi'nde geçtiğimiz dönem de CHP'li Başkan Halil İbrahim Şenol'un eşi Birsen Şenol 'eş başkanlık' yapıyordu. Belediyeyi Başkan Şenol'dan çok eşi Birsen Şenol'un yönettiği ilçede siyaseti yakından takip edenlerin bildiği bir gerçekti. Belediyede dört yıl başkan danışmanlığı yapan Ali Rıza Türkmen de görevden ayrılırken yaptığı açıklamada hem belediyeyi ve hem de CHP Gaziemir İlçe Örgütü'nü, Birsen Şenol'un yönettiğini söylemişti.
Şimdi, bu ilçede Birsen Şenol'un yerini yeni Başkan Halil Arda'nın eşi Deniz Arda'nın aldığı belirtiliyor. Seçim çalışmaları sırasında da eşini hiç yalnız bırakmayan Bayan Arda'nın her gün belediyeye gelip çalışanlara talimatlar verdiği ifade ediliyor. Özel Kalem Müdürlüğü'nün tamamen Bayan Arda'nın yönetiminde olduğu kaydediliyor. Belediye çalışanlarının aralarında "Bir 'eş başkan' gitti, bir 'eş başkan' geldi" yorumları yaptığı dile getiriliyor.

BAYAN AKSOY ÇOK ETKİLİ
Bu arada seçim dönemi ve sonrasında hep krizlerle gündeme gelen Menemen'de de, CHP'li Başkan Serdar Aksoy'un eşi Dilek Aksoy belediyede çok etkili. Çalışanların söylediğine göre, belediye yönetiminde alınan birçok kararda Dilek Aksoy'un büyük etkisi oluyor. Hatırlarsanız, bayan Aksoy seçim döneminde de çok aktif çalışmıştı. Hatta bir seçim seçim çalışmasından dönerken uğradığı saldırıyla da gündeme gelmişti.

BALÇOVA'DA 'EŞ'TEN 'EŞ'E GEÇTİ
Öte yandan, Balçova'da yaşananlar da tüm İzmir'in malumu...
CHP, bu ilçede adaylığı Yüksek Seçim Kurulu tarafından Cumhurbaşkanı'na hakaret suçundan aldığı ceza nedeniyle düşürülen eski Başkan Mehmet Ali Çalkaya'nın yerine eşi Fatma Çalkaya'yı aday yapmıştı. Bu karar siyasette bir hayli yankı bulmuştu. Bayan Çalkaya, 31 Mart'ta seçilmeyi başardı. Yani Balçova'da belediye başkanlığı 'eş'ten 'eş'e geçti. Doğal olarak şu an Bayan Çalkaya'ya belediye yönetiminde en büyük desteği 15 yıl bu görevi yürüten Bay Çalkaya veriyor. Belediyeye gelip gitmeyen ve arka planda kalmayı tercih eden Mehmet Ali Çalkaya'nın belediye yönetimindeki tecrübelerini eşine aktardığı ve kritik kararlarda eşine danışmanlık yaptığı ifade ediliyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA