• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
TÜSİAD’ı bırak Yorgancılar’a bak ERHAN GÜLENÇ

TÜSİAD’ı bırak Yorgancılar’a bak

erhan.gulenc@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 03.12.2021, 00:00

Yatırım yapıp işlerini büyütmek ve kazancını artırmak isteyen işadamları için kredi faizlerinin düzeyi çok önemlidir. Bir ekonomide faizler ne kadar düşükse yatırımlar da o ölçüde artar.
Paradan para kazanılamayınca sermaye yatırıma yönelir. İşte, şimdi Merkez Bankası (MB) de faizleri indiriyor. Bu inişin ardından enflasyonun da düşmesi hedefleniyor.
Ancak nedense iş dünyasının bir kesiminde, hatta daha doğrudan bir ifade ile patronlar kulübü Türkiye Sanayici ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) bu faiz indirimlerine karşı çıkıyor. TÜSİAD Başkanı Simone Kaslowski geçtiğimiz günlerde "MB'nin attığı faiz indirimi adımları ne gerçekten piyasa faizlerine ne de ekonomiye olumlu yansıyor. MB esas hedefini unutmamalı.
Nedir o, öncelikle enflasyonu kontrol etmek" diye konuştu.

ERDOĞAN: SİZ NASIL İNSANLARSINIZ?
Başkan Recep Tayyip Erdoğan da faiz indirimine karşı çıkan TÜSİAD'a sert sözlerle yüklendi ve "İş adamlarımıza diyoruz ki hani sen düşük faizle kredi istiyordun? Hadi gel al. Neden almıyorsun? Ben bu iş adamlarını da anlamıyorum. Ondan sonra bir araya geliyorlar. TÜSİAD'ı vesairesi, yüksek faizden bahsediyorlar.
Yahu siz nasıl insanlarsınız? Eğer sen iş adamıysan yatırımdan yanaysan buyrun size kredi. Düşük faizle.
Alın krediyi ve yatırım yapın" dedi.

EBSO BAŞKANI'NDAN ÖRNEK ÇIKIŞ
İşte bu süreçte Anadolu'dan, İzmir'den çok önemli bir çıkış geldi. O çıkışın sahibi Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Başkanı Ender Yorgancılar... Oda meclis toplantısında konuşan Yorgancılar, şöyle dedi:
"Cumhurbaşkanının ifade ettiği gibi faizlerin düşmesi çok önemli. Sonuna kadar da destekliyorum. Türkiye'de yatırım ortamının yapılabilmesi için faizler düşmeli. Yüksek faizle yatırım yapabilmek söz konusu değil.
Ama biz düşük faizle düşük enflasyonu da becerebilirsek o zaman başarılı oluruz. Faiz düştüğü zaman sanayici yatırım yapar. Faiz oranları yüzde 9-10 olsa enflasyon da yüzde 11 olsa Türkiye'de yatırım patlar. Sanayicinin tek sıkıntısı öngörülebilirlik sisteminin oluşması. Yani yarın döviz ne olacak diye düşünmemeliyim."

"İŞ ADAMLIĞI BÖYLE BELLİ OLUR"
Yorgancılar'ın çıkışı bununla da sınırlı kalmadı ve sorumlu bir iş adamının ekonomik sıkıntılara ilgili nasıl bir tavır takınması gerektiğini de net bir şekilde ortaya koydu. "Karamsarlığa gerek yok. Atatürk'ün söylediği gibi, umudu hiçbir zaman yitirmedim.
Umudunu yitiren kaybetmeye mahkumdur.
Bunlar geçecek. Moral bozmanın kimseye faydası yok.
İş adamlığı bugünlerde belli olur.
Hesabını kitabını bilirsen, bankadan aldığın paraları yatta, katta, arabada harcamadıysan, işine harcadıysan o borcu ödersin" dedi.

KENDİSİNİ TEBRİK EDİYORUM
Bana göre Yorgancılar, bu çıkışıyla örnek bir adım sergiledi ve TÜSİAD'taki bazı kelli felli isimlere "Bir iş adamı nasıl olmalı?" dersi verdi. Siyasete hep mesafeli duran Yorgancılar'ın adı yerel seçimler öncesi kulislerde CHP'den İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı olacağı yönünde geçti. Ancak, Yorgancılar bugüne kadar hem EBSO hem de Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'ndeki görevlerinde 'siyasetin' zerresine dahi bulaşmadı. Türkiye, paradan para kazanma derdindeki iş adamlarıyla değil Yorgancılar gibi yatırım ve üretimden yana olan, kriz tellallığı yerine "İş adamlığı bugünlerde belli olur" diyenlerle büyüyecek. Sayın Yorgancılar'ı bu anlamlı çıkışı için tebrik ediyorum.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA