• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
O 529 milyon lira İzmirlinin cebinden çıkacak Soyer! ERHAN GÜLENÇ

O 529 milyon lira İzmirlinin cebinden çıkacak Soyer!

erhan.gulenc@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 07.12.2021, 00:00

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, kurdaki dalgalanmaların ardından kentin neredeyse bir metro parasını kaybettiğini söyleyerek aklınca siyaset yapmaya çalıştı. Ancak kendisi dün sonuçlanan Buca Metrosu ihalesiyle ilgili İzmir'in cebinden 529 milyon lira daha fazla çıkmasına neden olacak bir karara imza attı. Kentin en büyük yatırım projesi Buca Metrosu'nun ihalesini 3 milyar 392 milyon lira ile en düşük teklifi veren Yapı Merkezi- Nurol ortaklığına değil 3 milyar 921 milyon lira ile 529 milyon lira daha fazla teklif sunan Ankaralı Gülermak A.Ş'ye verdi.
Araya "Bu kararı Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası verdi" şeklinde bir sos sunulmaya çalışılsa da buna kimse inanmadı.

SAĞIR SULTAN BİLE DUYMUŞTU
Büyükşehir Belediyesi yönetiminin ihaleyi Gülermak'a vermenin yollarını aradığı iddialarını İzmir'de artık sağır sultan bile duymuştu. Biz de bu iddiaları bu köşede sizlere aktarmıştık. Burada hesapları bozan belediyenin belirlediği yaklaşık maliyet civarında teklif veren Gülermak'tan 529 milyon lira daha düşük teklif sunan Yapı Merkezi- Nurol ortaklığı olmuştu. Diğer firmalar yaklaşık maliyetin çok üzerinde fiyat teklif ederek zaten devre dışı kalmışlardı.

BUNUNLA HİZMET YAPILABİLİRDİ
Belediye yönetimi hiç utanıp sıkılmadan geçtiğimiz aylarda Buca Metrosu ihale komisyonu başkanı Arzu Yavuz ve komisyon üyesi Gülay Uysal Akın'ı Gülermak firmasının bütçesinden yurtdışına seyahate göndermeye bile kalkıştı. Biz Yeni Asır olarak yazmasak bu skandal gezi gerçekleşecekti.
Belediye işte bu nedenle ihalenin sonucunu açıklamak için 3 ay bekledi.
Şimdi İzmir kamuoyu olarak kendilerinden bize ihalenin neden 529 milyon lira daha yüksek teklif veren firmaya verildiğinin izahını yapmalarını istiyoruz. 529 milyon lira çok büyük bir para. Bu parayla İzmir'e büyük hizmetler yapılabilirdi.

VATANDAŞLAR İZAHINI BEKLİYOR
Soyer, yükselen döviz kurları üzerinden ajitasyon yapacağına neden ihaleyi 529 milyon lira daha yüksek teklif eden firmaya verdiğini bir açıklasın önce... Eğer kendisi ve ekibi böyle bir kararı yürek yiyip gözlerini karartarak vermedilerse bununla ilgili de bir izahatlarının olması lazım... İzmirlerin kafasında oluşan kuşkular mutlaka giderilmeli.
O yüzden lay lay lom dönemi geçti, şimdi bunun hesabını İzmirlilere verme zamanı...

"BUNUN İZAHINI YAPAMAYIZ"
Sizlere daha önce Başkan Tunç Soyer ve belediyenin iki numaralı koltuğunda oturan Genel Sekreter Buğra Gökçe'nin Buca Metrosu ihalesi için fikir ayrılığı yaşadıkları yönündeki duyumumu aktarmıştım. İhalenin sonuçlanmasının ardından kulislerde konuşulan iddialara göre Soyer, Başkanvekili Mustafa Özuslu ve siyasi ekip arkadaşı olan Parti Meclisi üyesi Rıfat Nalbantoğlu, Gülermak'tan yanaydı.
Gökçe'nin ise, "529 milyon liralık farkı izah edemeyiz. O nedenle bu ihale en düşük teklifi veren ortaklığa verilmeli" dediği iddia ediliyor. Biliyorsunuz Gökçe'nin koltuğu Buca Metrosu ihalesi yapıldığından bu yana sallantıdaydı. Gökçe, şimdilik koltuğu kurtardı gibi duruyor ancak bakalım önümüzdeki günler neler getirecek? Ne de olsa ayrılık tohumu ekildi bir kez araya...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA