• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
GELİNE 24 MAAŞ İKRAMİYE FARUK ERDEM

GELİNE 24 MAAŞ İKRAMİYE

faruk.erdem@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 01.06.2016, 00:00
Kız çocukları evlendiklerinde 24 maaş tutarında çeyiz parası ödeniyor. Üstelik paranın tamamı tek seferde veriliyor. Parayı almak için başvuru şart. İşte detaylar...

Sosyal güvenlik mevzuatımız çalışanların öldükten sonra geride kalan yakınlarını da koruma altına alıyor. Eşler ölüm maaşı alırken, çocuklar da yetim aylığına hak kazanıyor. Bunun için belli şartlar bulunuyor. Çalışanın primlerinin sayısı, geride kalanların çalışıp çalışmadıkları gibi kriterler, ödenecek parayı ya da bu imkanın verilip verilmeyeceğini de belirliyor.

Bütün bu ödemelerin yanında yasalarımız kız çocukları için çeyiz parası olarak bilinen evlilik ödeneği de veriyor. Bu evlilik ödeneği alınan maaşa göre belirleniyor. Geçtiğimiz günlerde yürürlüğe giren ve torba yasa ile çıkartılan evlilik yardımını bununla karıştırmamak lazım. O bankaya para yatıran gençlere devletin yapacağı katkıdan oluşuyor. Geçmiş yazılarımda anlatmıştım. Bugün farklı bir ödemeden bahsedeceğim.
Okurumuz Zeynep Uçar'ın bu konuyla ilgili sorusu şöyle:

- Babamdan yetim maaşı alıyorum. Önümüzdeki ay da evleneceğim. Evlilik ödeneğini almak için ne yapmam lazım? Kaç lira alacağım? Maaşım kesilir mi?

- Zeynep Hanım şimdiden tebrikler. Verdiğiniz bilgilere göre evlilik ödeneği hakkınız bulunuyor. Anne veya babasından dolayı maaş alan kız çocukları bu ödenekten yararlanabiliyor. Bunun için şartları taşıyorsunuz. Evlilik ödeneği, son alınan yetim maaşının 24 katı oluyor. Yani kız çocuklarına iki yıllık maaşları peşin olarak ödeniyor. Siz maaşınızı yazmamışsınız ama, örneğin 700 lira aylığınız varsa alacağınız toplu para 16 bin 800 lira olacak. Bu para peşin olarak ödeniyor. İki yıllık parayı aldıktan sonra maaşınız kesilecektir. Zaten evlendiğiniz için bu maaşı almanız mümkün olmuyor. Yine çalışmaya başlasaydınız da maaş kesilecekti.

DİKKAT! 5 YIL SÜRE VAR


Burada önemli bir nokta var. Bu ödeneği almak için başvurmanız gerekiyor. Eğer başvurmazsanız para ödenmiyor. Bunun için evlilik cüzdanıyla birlikte en yakın SGK Müdürlüğü'ne gidebilirsiniz. Unutmayın 5 yıl süreniz var ve bu süreyi geçirirseniz ödenek verilmez.

Bu konuda bazı bilgileri de hatırlatalım:

*Ödeneği alan kız çocuğu eğer eşinden dolayı sağlık hizmetlerinden yararlanamıyorsa, 2 yıl yararlanmaya devam edecek.

*Aylıktan düşen kız çocuğunun, varsa anne veya kardeşlerinin maaş artışı 2 yıl sonunda gerçekleşiyor.

*2 yıl dolmadan bir boşanma olursa yeniden maaş bağlanması 2 yılın sonunda gerçekleşiyor.

*Boşanıp yeniden evlenen kız çocukları ikinci bir evlilik yaptıklarında yeniden ödenek alamıyor. Ödenek sadece bir kez veriliyor.

İKRAMİYE DEĞİL MAAŞ ARTAR

- 6 yıl Bağ-Kurlu olduktan sonra devlet memurluğuna geçtim. 25 yıldır da devlet memuruyum. Hizmet birleştirmesi yapsam, ikramiyem ve maaşım artar mı? S. ACAR

- Öncelikle emekli olmak için zaten bu iki hizmetinizi birleştirmeniz gerekecek. Yani Bağ-Kur'da geçen hizmetler ile emekli sandığı hizmetleriniz birleştirilecek ve emekliliğiniz buna göre şekillenecek. Burada bir ayrım var. Daha önce yatırdığınız Bağ-Kur primleri alacağınız emekli maaşını olumlu olarak etkileyecektir. Ancak ikramiye miktarını değiştirmeyecektir. Başka bir ifadeyle bugün emekliliğiniz gelse maaşınız 31 yıllık prim ödemeniz üzerinden hesaplanacak. Alacağınız ikramiye ise 25 yıllık memuriyet süreniz üzerinden hesaplanacaktır.

SAĞLIK HİZMETİ SÜRER

- Geçtiğimiz ay işyerinden çıkartıldım. İŞKUR'a başvurdum ve bana işsizlik maaşı bağlandı. 10 ay alacağım söylendi. Bu süre içinde GSS primi yatırmam gerekiyor mu? Hastanelerde SGK'lı olarak muayene olabilir miyim? Hasan KARA

- Hasan Bey öncelikle geçmiş olsun. Umarım en kısa sürede daha iyi şartlarda bir işe kavuşursunuz. 10 ay işsizlik ödeneği aldığınız sürece Genel Sağlık Sigortası (GSS) primi ödemenize gerek yok. Bu primleriniz zaten ödenecek. Bu yüzden hastanelere gidip muayene olurken SGK'lı olduğunuzu beyan edin. Provizyon verilecektir. Aynı zamanda bakmakla yükümlü olduğunuz eş ve çocuklarınız varsa onlar da bu hizmetlerden yararlanacaktır. Burada adınıza yatırılan primler sadece sağlık için olduğundan emeklilik için geçerli sayılmıyor.

NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?


- Doğum tarihim 29.12.1965. İlk sigortalı olduğum tarih 01.09.1988. 4.776 günüm var. Halen çalışıyorum. Ne zaman emekli olurum? Fahri YURTSEVER

- 25 yıl 51 yaş ve 5.450 prim günü şartlarınız var. Yaşınız 29.12.2016'da dolacak ancak priminiz eksik. Askerlik 1988'den önce ise 4 ay borçlanarak yaş şartını 50 yapabilirsiniz. Ama prim eksik olduğu için boşuna para ödemeyin. Primi tamamlayıp emekli olun.

- 26 Ocak 1990 doğumluyum. 2007 Ocak ayında sigorta girişim yapıldı. Kaç yaşında ve kaç günle emekli olabilirim? Canan.

- İşe giriş tarihinize göre 58 yaşında ve 7 bin gün ile tam emeklilik hakkınız olur. 4.500 gün ve 58 yaş ile kısmi emeklilik imkanı da var.

- 1989 sigorta girişim var. Toplamda 3.500 günüm var ne zaman emekli olabilirim? Hakan.

- İşe girişiniz 23 Kasım'dan önce ise 51, sonra ise 52 yaş gerekiyor. Priminizin de en az 5.450 olması lazım. Yaşınızı yazmamışsınız. Eğer çalışıyorsanız primi tamamlayın. Çalışma imkanı yoksa primi isteğe bağlı ile 3.600'e tamamlayıp 60 yaşını bekleyin.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA