• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Emekliye eşit zam formülü FARUK ERDEM

Emekliye eşit zam formülü

faruk.erdem@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 08.02.2017, 00:00
İntibak çalışması yapıldığında emekliler arasındaki norm birliği de sağlanacak. Böylece kurum ayrımı olmadan SGK çatısı altında herkes aynı şartlarda maaş ve zam alabilecek

Emeklilerin özellikle takip ettikleri konulardan birisi de intibak. Biliyorsunuz 2000 yılından önce emekli olan SSK'lılara intibak yasası çıkartılmış ve 2 milyondan fazla emeklimiz 355 liraya varan zam almışlardı. Hatta yapılan bazı hatalar dolayısıyla maaşı eksik bağlandığı tespit edilen 2 bin 500 kadar emeklimize 22 bin lirayı bulan toplu ödemeler de yapıldı.
31 Aralık 1999 tarihinde emekli olan bir vatandaş bu haktan yararlanırken 1 Ocak 2000'de yani bir gün sonra emekli olan birisi ise yararlanamadı.
Dolayısıyla bazı mağduriyetler de oluştu.

NELER DEĞİŞECEK

Şimdi 2000 ve sonrasında emekli olanlar için de bir intibak yapılması gündemde.
Konu Anayasa Mahkemesi'ne gitti. Buradan çıkacak karar sonrası uygulama devreye girecek.
Biliyorsunuz emekli memurların 30 yıldan fazla çalışmaları için de Anayasa Mahkemesi kararı ile ek ikramiyeler ödeniyor.
Yeni intibak çıkması halinde şu gelişmeler yaşanacak:
Yaklaşık 5 milyon SSK ve Bağ-Kur emeklisinin maaşı artacak.
Maaş zamları eski intibakta olduğu gibi 355 lirayı bulacak.
Yanlış maaş hesaplandığı tespit edilenler için toplu ödeme imkanı doğacak.
Mahkeme kararı herkesi etkileyecek tek tek dava açmaya gerek kalmayacak.

NE YAPILMALI?

Maaş hesaplamalarında ve Aylık Bağlanma Oranları'ndaki farklılıkların giderilmesi dışında emeklilerin beklediği bazı intibak konuları da bulunuyor.
SGK çatısı altında birleşmesine rağmen kurumlara göre hala farklı uygulamalar yapılıyor. Bunlar da şöyle sıralanabilir:
Bağ-Kur ve SSK arasındaki prim farkının giderilmesi. Bağ-Kur'lular 9 bin gün prim öderken SSK'lılar yıla göre 5 bin ile 5.900 günle hatta 3.600 günle bile emekli olabiliyor.
SSK ve Bağ-Kur'lular oluşacak enflasyona göre, yani önceden bilmeden zam beklerken memur emeklileri toplu sözleşmeye giriyor.
Tüm emeklilerin toplu sözleşme ile zamlarının belirleneceği bir sistem kurulmalı. Böylece emeklilere eşit zam imkanı gelecek.

Sigorta ilk gün yapılır

Bir işyerinde çalışmaya başladım. Ancak beni 6 ay sigortalı yapmadılar. Deneme süreci gibi gerekçeler öne sürdüler. Buna hakları var mı? Ne yapabilirim? (İsmi saklı) Her çalışanın mutlak suretle kayıt altına alınması gerekmektedir. Deneme süreci olması sizin sigortasız çalıştırılmanıza gerekçe olamaz.
Çalışanların işe başlama tarihinden itibaren çalıştıkları sürece sigorta bildirimlerinin yapılması ve gerekli sigorta primlerinin ödenmesi gerekir. Sigorta bildirimlerinin yapılmaması veya eksik bildirim işverenler açısından suç teşkil etmektedir.
Bunun ağır yaptırımları da bulunuyor. Bu yüzden hemen ALO 170'i aramanızı tavsiye ederim.
Ya da en yakın SGK müdürlüğüne giderek durumu anlatın. Oradaki yetkililer mutlaka gereğini yapacaktır.

Hamile gece çalışmaz

Bir işyerinde 4 yıldır çalışıyorum. Şu anda doktorumun raporuna göre riskli gebelik durumum söz konusu. Tazminatımı almam mümkün olabilir mi? Ayşe ŞAHİN

Kıdem tazminatı almak için emeklilik, 15 yıl 3600 gün şartı, askerlik ve kadınlar için evlilik şartları haricinde istifa ederek tazminat almak mümkün olmuyor. Ayrıca haklı fesih şartları oluşmuşsa o durumda da tazminat alınıyor. Ancak sizin durumunuz bunlara uymuyor. Ancak hamileler için bazı özel şartlar da var. İşveren hamile olan işçiyi ağır ve tehlikeli işlerde çalıştıramaz, gece mesaisi yaptıramaz.
Riskli gebelik durumlarında doktor raporunun bulunması halinde istirahat raporu kullandırmak zorundadır.

NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?

18.09.2001 tarihinde sigortalı oldum. 1985 doğumluyum. Halen çalışıyorum. Ne zaman emekli olabilirim? Hilal ATAK

İşe giriş tarihinize göre 58 yaşında ve 7 bin prim günü ile emekli olursunuz. Priminiz dolunca 2043 tarihinde emekli olursunuz.


01.10.1990 tarihinde sigortalı oldum. 10.05.1970 doğumluyum. Aralıksız çalışıyorum. Primim doldu. Ne zaman emekli olurum. Yaşar KARASU

25 yıl 52 yaş 5525 prim gün şartlarınız var. Priminiz tamam ise 10.05.2022 tarihinde emekli olursunuz.

18.05.1989 tarihinde Bağ-Kur primi ödemeye başladım. Daha sonra ara verdim. Şimdi tekrar Bağ-Kur primi ödüyorum. Hangi şartlarda emekli olabilirim? Mehmet YURDAKUL

25 yıl 51 yaş ve 9 bin prim günü şartlarınız var. Yaşınızı yazmamışsınız. Priminizi tamamlayıp 51 yaşınız da dolunca emekli olabilirsiniz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA