• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Bildirime uymayan tazminat öder FARUK ERDEM

Bildirime uymayan tazminat öder

faruk.erdem@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 29.01.2017, 00:00
İşten ayrılırken eğer işçiye belli bir süre verilmemişse işveren; işçi de önceden bildirmediyse kendisi ihbar tazminatı ödemek zorunda kalır

Çalışanların en büyük sorunlarından birisi tazminatlarını alamamaları.
İş mahkemelerindeki dosyaların büyük çoğunluğunu kıdem tazminatı davaları oluşturuyor.
Yeni getirilecek fonun bu sorunları çözmesi bekleniyor.
İşten ayrılırken sadece kıdem tazminatı değil ihbar tazminatı da önem kazanıyor.
Okurumuz Semih TUNA'nın sorusu da bu yönde:

"Yakın zamanda işten ayrılmayı düşünüyorum. Dilekçemi verdiğim günün ertesinde işe gitmezsem olur mu, yoksa önceden bildirmem mi gerekiyor?"

İşten ayrılmanın sebebi ne olursa olsun, yani siz de istifa etseniz, işveren de çıkartsa karşılıklı bazı yükümlülükler bulunuyor.
Bunlardan birisi de 'bildirim süresi'. Her iki tarafın da iş sözleşmesini fesh edeceğini önceden karşıya bildirmesi zorunluluğu bulunuyor. Bunu yapmayanlar karşı tarafa tazminat ödemek zorunda kalır.
Siz de işten ayrılacağınız bu bildirim süresine uymadan işverene söylemezseniz tazminat ödersiniz. Bu tazminata ihbar tazminatı deniliyor.
Yasalarımız bu ihbar sürelerini de belirliyor.
Sizin kıdeminize göre işverene ihbarda bulunacağınız süre de değişiyor:
Kıdemi altı aydan az sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak iki hafta, Kıdemi altı aydan bir buçuk yıla kadar sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak dört hafta, Kıdemi bir buçuk yıldan üç yıla kadar sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak altı hafta, Kıdemi üç yıldan fazla sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak sekiz hafta geçmesi üzerine iş sözleşmesi feshedilmiş sayılacaktır.

EMEKLİYE YÜKSEK PROMOSYON

Promosyon konusunda herkes bir şeyler yazıp çiziyor. Rakamların artacağı söyleniyor. Acaba bu nasıl olacak. Bankayla biz mi görüşeceğiz? Servet KARA

Emeklilerimiz en geç Mart ayı içinde promosyon paralarını almış olacaklar. Biliyorsunuz promosyon miktarları maaşı bin liranın altında olanlara için 300 lira 2000 liraya kadar olanlara 375 lira ve 2 bin liradan fazla maaş alanlara da 450 lira olarak ödenecek. Bu rakamlar en alt sınırlar olarak açıklandı.
Bankalar bunları istedikleri kadar artırabilecek.
Dolayısıyla özel bankaların da devreye girmesiyle rakamlar yükselecektir. Siz de en yüksek rakamı veren bankayı seçersiniz. Ancak bankalar açıklanan rakamlardan daha az promosyon veremeyecek.

STAJYERE 420 TL MAAŞ

Staj maaşları ne kadar oldu? Yeni asgari ücretle maaşlar arttı mı? Batuhan KAHRAMAN

Meslek lisesi ve meslek yüksek okulu öğrencileri zorunlu staj yapıyor. Bu stajyerlere ödenecek para ise asgari ücrete ve işyerindeki personel sayısına göre belirleniyor.
20 ve üzerinde personel çalıştıran işyerlerinde net asgari ücretin yüzde 30'undan, 20'den az personel çalıştıran işyerlerinde net asgari ücretin yüzde 15'inden az olmamak üzere maaş ödenmesi gerekiyor. Buna göre birinci bölümdeki stajyerlerin maaşı 420 liradan az olamıyor. İkinci bölümdekiler ise en az 210 lira alacak. İşverenler bu rakamların üzerinde para ödeyebiliyor.

NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?

1985 doğumluyum 2003 yılında 18 yaşımda sigortalı oldum. 4600 iş günü ödenmiş primim var. Kaç yaşında emekliliği hak ederim?
Murat BALKANLI


İşe giriş tarihinize göre 7 bin gün prim biriktirip 60 yaşında emekli olursunuz. Bu yüzden çalışmaya devam etmeniz lazım.

1981 doğumluyum. 01.10.1990 tarihinde işe başladım. Halen çalışıyorum. 7 binden fazla günüm var. Ne zaman emekli olurum? Esra ŞAHİN

20 yıl 47 yaş ve 5450 prim günü şartlarınız var. Priminiz ve yılınız tamamlanmış. Yaşınızın dolacağı 2028 yılında doğum gününüzde emekli olursunuz.

18.10.1991 tarihinde Bağ-Kur'lu oldum. 1967 doğumluyum. Halen ödüyorum. Ne zaman emekli olabilirim? Erhan YÜCEL

25 yıl 53 yaş ve 9 bin gün prim şartlarınız var. Yılınız dolmuş priminiz de dolduysa 2020 yılında emekli olabilirsiniz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA