• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Gençlere iş müjdesi FARUK ERDEM

Gençlere iş müjdesi

faruk.erdem@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 20.05.2018, 00:00
Genç işsizliğin önlenmesi için alınan tedbirlere istihdam teşvikleri de eklendi. Buna göre genç işçi alan işyerlerine destek daha uzun sürecek. Çalışan gencin maaşı ise kesilmeyecek

Türkiye'de işsizlikle mücadelede çok önemli mesafeler alındı. İş gücüne katılma oranının yüksekliğine rağmen başlatılan istihdam seferberliği ile 2 milyondan fazla vatandaş işe yerleştirildi. İşsizlikle mücadelede özellikle genç işsizlik önem kazanıyor.
Bu yüzden son çıkartılan yasalarla gençlerin iş bulmaları kolaylaştırılıyor.
Ayrıca kendi işini kuracak gençlere karşılıksız hibe ödemeleri de artırıldı. İşte genç istihdamını artıracak tedbirlerden bazıları şöyle:

1 Ocak 2018-31 Aralık 2020 döneminde işe alınan yeni elemanlar için 12 ay süreyle, gelir vergisi stopajı, damga vergisi ve sosyal güvenlik primi desteği verilecek.
Yeni işe alınan eleman genç ve kadın ise süre 12 aydan 18 aya kadar çıkacak.

MAAŞLARI KESİLMEYECEK

İmalat sektöründeki küçük işletmelere ve esnafa, 2018'de uygulanmak üzere, 18 yaşından büyük ve 25 yaşından küçük en fazla 2 kişi ilave istihdam sağlamaları halinde gelir vergisi stopajı, damga vergisi, sosyal güvenlik primi ve asgari ücret üzerinden 2 ayda bir ücret desteği verilecek.

Ölüm aylığı alan hak sahibi çocuklardan, lise ve dengi öğrenim görmesi halinde 20 yaş, yükseköğrenim görmesi halinde 25 yaşını doldurmayan ve öğrencilik nitelikleri devam edenler, hizmet akdine tabi çalışmaları durumunda ölüm aylığı hakkından yararlanabilecek.

İlgili kanunlara göre gelir veya aylık bağlanan hak sahibi çocuklardan 18 yaş, lise ve dengi öğrenim görmesi halinde 20 yaş, yükseköğrenim yapması halinde 25 yaşını doldurmayanlardan kanun kapsamında sigortalı sayılmaları, ödenmekte olan gelir ve aylıkların kesilmesini gerektirmeyecek.

Çalışmaları nedeniyle gelir veya aylıkları kesilenlerin ödemeleri yeniden başlatılacak ancak geriye yönelik herhangi bir ödeme yapılmayacak.
Maaşın başlatılması için SGK'ya müracaat gerekecek. Böylece maaşı 1 Nisan 2018'den itibaren yeniden başlatılacak.

Gençlerin istihdam edilebilirliklerini artırmak ve part-time işe girişleri kolaylaştırmak amacıyla 18-25 yaş arasındaki sigortalılara ait sigortalı işe giriş bildirgesinin, çalışılmaya başlanılan tarih itibarıyla verilmesine imkân sağlandı.

10 BİN LİRALIK KUPON İSTEĞİ

Nitelikli eleman ihtiyacını karşılamak ve gençlerin iş bulmalarını kolaylaştırmak için İŞKUR aracılığı ile kupon uygulaması da başlatıldı. Bugüne kadar İŞKUR'un yürüttüğü mesleki eğitim ve işbaşı eğitim programları yeni modelle birleştirilecek ve mesleki eğitimin içeriği işverenlerin talebine göre belirlenecek.
Yeni model, sadece gençlere yönelik olacak.
Geleceğin meslekleri olarak görülen alanlarda çalışmak isteyen gençler, istediği eğitimi alacak. Bu eğitimin alınması için de devlet 10 bin liralık kupon verecek.
Böylece gençler hem eğitim görecek hem de aktif işgücüne katılacak. Eğitimin ücretlerini İŞKUR karşılayacak ve gençlere de 60 lira cep harçlığı verilecek.
Eğitim sonunda istihdam garantisi de olacak.

EMEKLİ MAAŞI ARTAR

01.12.1975 tarih doğumluyum. Sigorta başlangıç tarihim 18.05.1998. Prim günün sayım ise 6050. Ne zaman emekli olurum? Prim günü ödeme sayım fazla olursa maaşım artar mı? Maaşım 2000 TL' den ödeniyor. Emekli maaşım ne kadar olur? Serdar ÇOBAN

Öncelikle belirtelim. Emeklilik için prim gününüz dolmuş. Yaşı ve yılı tamamlamanız gerekiyor.
Yaş şartınız 56, yıl şartınız ise 25. Emekli maaşını çalışırken artırmak mümkün.
Reformlar dolayısıyla 2000 öncesi sigortalı olanlar için üç ayrı hesaplama ve Aylık Bağlama Oranı kullanılıyor.
2008 sonrası oran düştüğü için asgari ücretle çalışanların emekli maaşları artmıyor. Bürüt maaşı 3000 lira ve üzeri olanların ise ileride emekli aylıkları artıyor. Sizin bürüt maaşınız 2000 lira olmamalı. Asgari ücret 2029 lira. Bundan az olamaz.

NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?

1969 doğum tarihim. SGK girişim ise 3.6.1997. 6850 günüm var. Ne zaman emekli olurum? Yusuf ARSLAN

25 yıl, 57 yaş ve 5900 prim gün şartlarına tabisiniz. Priminiz tamam. 57 yaşınızın dolacağı 20.12.2026 tarihinde emekli olabilirsiniz. Ancak askerlik yaptıysanız ve işe başlangıçtan önce ise sadece 15 gün askerlik borçlanıp 56 yaşa tabi olabilir ve 20.12.2025 tarihinde emekli olabilirsiniz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA