• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Esnafa üçlü müjde FARUK ERDEM

Esnafa üçlü müjde

faruk.erdem@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 16.05.2018, 00:00
Meclis’ten geçen torba yasa ile Bağ-Kur’lular rahatlayacak. Borçları yapılandırılacak, sağlık engeli kalkacak ve dondurulan sigortalılık süreleri canlandırılacak

Hükümetin hazırladığı dev paket 81 milyon vatandaşla birlikte esnafın daha doğrusu Bağkurlu'ların da yüzünü güldürecek.
Bağ-Kur'lular borçtan kurtulacak, sağlıktan yararlanacak, durdurulan sigortalılık sürelerini canlandırabilecek. İşte bu fırsatlar:

- 31 Mart 2018'e kadar oluşmuş prim borçları yapılandırılacak. Bunun için kanunun yayım tarihini izleyen 2'nci ayın sonuna kadar SGK'ya başvurulması, 3'üncü aydan başlamak üzere ödemelerin başlaması gerekiyor. İsteyenler peşin isteyenler de 2'şer aylık dönemler halinde 18 eşit taksitte ödeme yapabilecek. Borçların gecikme ceza ve faizleri silinecek, bunun yerine Yİ-ÜFE üzerinden hesaplama yapılacak. İlk taksit ödeme süresi içinde peşin ödeme yapanlardan, Yİ-ÜFE tutarının yüzde 90'ının tahsilinden vazgeçilecek. Hesaplanan tutarın tamamının ilk 2 taksit ödeme süresi içinde ödenmesi halinde ise Yİ-ÜFE tutarında yüzde 50 indirim yapılacak. Taksitin seçilmesi durumunda, borçlar belirlenen katsayılara göre artırılmış olarak ödenecek.

EMEKLİLİK FIRSATI VAR

- Bağ-Kur'luların durdurulan sigortalılık süreleri canlandırabilecek. Yasayla Bağ-Kur sigortalılarına muhtelif kanunlarla durdurulan sigortalılık süreleri nedeniyle ödemedikleri prim borçlarını ödeme imkanı sağlanıyor. Böylece prim günlerini tamamlayıp emekli olabilecekler.

- Sigortalılar borçlarını yapılandırmaları halinde yapılandırılan borç haricinde 60 günden fazla prim ve prime ilişkin borçlarının bulunmaması veya 60 günden fazla prim ve prime ilişkin borçları bulunmakla birlikte bu borçlarını ilgili kanunlara göre taksitlendirmiş veya yapılandırmış olup ödeme yükümlülüklerini de yerine getiriyor olmaları ve yapılandırılan borçlarının ilk taksitini ödemeleri kaydıyla Genel Sağlık Sigortası'ndan yararlanmaya başlatılacaklar.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA