• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
İstifa ederek tazminat alınır FARUK ERDEM

İstifa ederek tazminat alınır

faruk.erdem@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 25.05.2019, 00:00
Kıdem tazminatı alabilmek için kendi istek ve kusurunuz dışında işten ayrılmanız lazım. Ancak bazı istisnalar ile istifa ederek de tazminat alabilirsiniz

1995 yılında sigortalı oldum. Son işyerimde 5 yıldır çalışıyorum. Ancak ayrılmak istiyorum. Tazminatımı alabilmek için ne yapmam lazım? (Müjde K.)

Mevcut yasalarımıza göre kıdem tazminatı alabilmek için öncelikle son işyerinde en az 1 yıldır çalışıyor olma şartı aranıyor. Bunun dışında da işten kendi istek ve kusurunuz olmadan çıkartılmanız gerekiyor.
Yani istifa ettiğinizde normal şartlarda tazminat alamazsınız. Fakat 1475 sayılı yasanın 14. Maddesinde bunun istisnaları sayılıyor. Bunlardan birisi emekli olmak, diğeri askere gitmek. Bir başka istisna ise kadınlar için var. O da evliliğinin üzerinden bir yıl geçmeden kadınlar istifa ederek tazminat alabiliyor. Sizi ilgilendiren kısım ise 15 yıl 3.600 şartı. 9 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olanlar eğer 3.600 gün prim ödemeyi tamamlamışlarsa istifa ederek tazminatlarını alabilirler. Bunun için Sosyal Güvenlik Kurumu'na giderek bir yazı almalısınız. 15 yıl 3.600 gün yazısı ile işverene müracaat ederek tazminatınızı talep edebilirsiniz. Bunun için dilekçenizde mutlaka sebebi belirtmelisiniz. Ayrıca dilekçeyi noterden göndermeniz sizin için daha garantili olacaktır.

BİR GÜN ÖNCE BİLDİRİLİR

1 aydır çalışıyorum. Hala sigortamı yapmamışlar. Ne yapmam lazım? Nereye şikayet edeyim? Hayati KUZU

Öncelikle belirtelim bir çalışan işe başlamadan bir gün önce yasal olarak SGK'ya bildirilmesi gerekir. Bir aydır sigortanızın yapılmaması bir suçtur. Öncelikle işvereninizle bu konuyu konuşarak durumun kasıtlı olup olmadığını öğrenin. Eğer bilerek sigortanı5z yapılmıyorsa hemen öncelikle durumu ALO 170'e bildirin. Yine Çalışma Bakanlığı'nın il müdürlüklerine veya Cumhurbaşkanlığı CİMER'e de durumu bildirebilirsiniz.

ÇİFT MAAŞ OLMUYOR

Eşi ölmüş dul bayanım, SSK'dan kendi adıma emekliyim. Babam da SSK'dan emekli idi, vefat etti. Babamdan ayrıca SSK maaşı bağlanabilir mi? Ek olarak onun emekli maaşını alabilir miyim? Neşegül HAYAT

Kız evlatlarının anne veya babadan yetim maaşı alabilmeleri için bazı şartlar vardır. Bunlar, evli olmamak, kendi adına sigortalı çalışıyor olmamak ve yine kendi çalışmalarından dolayı emekli aylığı almıyor olmak.
Bakıldığında her ne kadar eşinizin ölümünden dolayı evli olmasanız da kendi çalışmalarınızdan dolayı emekli olduğunuzu belirtmişsiniz. Kendi emekliliğinizden ötürü babanızdan ya da annenizden ölüm aylığı alamazsınız.
Ölmüş olan eşinizden dolayı eğer bağlanmış ya da bağlanacak ölüm aylığı varsa onu alabilirsiniz. Ölen eşten dolayı ölüm aylığı almaya çalışmak ya da kendi çalışmalarından dolayı emekli olmak engel teşkil etmemektedir.

15 YILLA EMEKLİLİK ŞARTLARI

İşe giriş tarihim 15.09.2002, doğum tarihim 1980. Emeklilik tarihim nedir? 3600 günü tamamlasam başlangıçtan dolayı 15 yılda emekli olmam mümkün mü? Ali Fuat AK

15 yıl, 3600 prim günden emekli olabilmek için işe giriş tarihinizin 08.09.1999 tarihinden önce olması gerekmektedir. Çünkü bu tarihten sonra işe başlayanlar; 25 yıl sigortalılık süresi, kadın ise 58, erkek ise 60 yaş ve en az 4500 prim gün sigorta ödemiş olmaları şartıyla yaştan emekli olabilmektedir. Yine 08.09.1999 tarihinden sonra işe başlayıp tam emekli olabilmek için kadın ise 58, erkek ise 60 yaş ve 7000 prim günü ödemiş olmak gerekmektedir. Dolayısıyla sizin de girişiniz 2002 yılı olduğundan, yukarıda saydığım şartlara tabisiniz. Ayrıca hatırlatmak isterim ki; 08.09.1999 tarihinden sonra işe başlayanlar 15 yıl, 3600 prim günle emekli olamadıkları gibi, yine 15 yıl ve 3600 prim günü ödeyip kendi isteğiyle istifa ederek tazminat hakkına da sahip olamıyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA