• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Meclis’ten milyonlara müjde çıkacak FARUK ERDEM

Meclis’ten milyonlara müjde çıkacak

faruk.erdem@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 30.09.2023, 00:00
Milyonlarca vatandaşı ilgilendiren yasal düzenlemeler Meclis'in açılmasıyla birlikte gündeme gelecek. Emeklilerin maaşlarındaki iyileştirme, taşeron işçilerin kadrosu, ev kadınlarının erken emekliliği gibi konular bu dönemde TBMM gündeminde olacak
TBMM yeni yasama dönemine 1 Ekim itibariyle başlıyor. Meclis'in önünde yeni Anayasa'dan, ekonomiye kadar birçok önemli konu olacak. Bu konuların içinde özellikle çalışma hayatını ilgilendiren başlıklar da bulunuyor.
Esnaftan işçilere, gençlerden kadınlara ve emeklilere kadar milyonları ilgilendiren düzenlemeler bu tarihten itibaren Meclis'e taşınacak. Gelirleri artıracak, emekliliği kolaylaştıracak, yeni desteklerin kapısını açacak düzenlemeler için düğmeye basılacak.

AİLE VE GENÇLİK BANKASI KURULUYOR
Meclis'te görüşülecek ilk düzenlemelerden birisi Aile ve Gençlik Bankası'nın kurulması olacak. Gelirleri petrol ve doğalgaz ile maden varlıklarımızdan gelecek olan fon şeklindeki banka birçok sosyal ödemeyi de finanse edecek. Banka kurulduktan sonra özellikle evlilik kredisi ve ev kadınlarının sosyal güvencesi gibi konular için düğmeye de basılacak.

EVLENENLERE FAİZSİZ KREDİ FIRSATI
Ailelere ve gençlere yönelik destekler için hayata geçirilecek bankanın ana gelir kaynağı, Karadeniz'de keşfedilen doğalgaz, petrol ve madenlerden elde edilen devlet gelirlerinin bir kısmı olacak.
Bankanın yasal altyapısının hazırlanarak kurulmasının ardından da evlenen gençlere 150 bin liraya kadar faizsiz kredi projesi hayata geçirilecek.
24 ayı geri ödemesiz 48 ay vadeli kredi, deprem bölgesinden başlatılarak yaygınlaştırılacak. Burada ödenecek miktar zaman içinde artırılabilecek. Evlenenler bu krediye başvurduktan sonra 2 yıl geri ödeme yapmayacak.

EV KADINLARINA EMEKLİLİK İMKANI
Bir adım da ev kadınlarını sosyal güvenceye kavuşturmak, emekliliklerini desteklemek için atılacak. Bu kapsamda ev kadınlarının isteğe bağlı sigorta primlerinin 3'te 1'inin karşılanacağı sisteme ilişkin düzenleme yapılacak. Burada yapılacak desteğin de Aile ve Gençlik Bankası aracılığıyla sağlanması bekleniyor. İsteğe bağlı sigorta ile emeklilik için her ay en az brüt asgari ücretin yüzde 32'si oranında prim yatırılırken, mevcut asgari ücrete göre aylık 4 bin 292 lira 52 kuruş olan bu ödemenin bin 430 lira 84 kuruşunu devlet yatıracak. Ev kadınlarına aylık 2 bin 861 lira 68 kuruş prim ödeyerek emeklilik yolu açılacak.

ANNELERE YIPRANMA PAYI
Parti'nin seçim beyannamesinde yer alan, emeklilik yaşının özellikle kadınlarda çocuk sayısına göre esnetilmesine yönelik düzenleme de önümüzdeki dönemde Meclis'e taşınacak. Burada ağır işlerde uygulanan yıpranma payı sistemine benzer bir modelin uygulanması bekleniyor. Bu modelin hayata geçirilmesiyle, çocuk sayısına göre emeklilik yaşından indirim yapılırken, prim de eklenebilecek.

1 MİLYON ESNAFA 5 YIL KAZANÇ
Milyon Bağ-Kur'lunun prim gün şartını 9000'den 7200'e çekecek düzenleme de önümüzdeki dönemde Meclis'e taşınacak düzenlemeler arasında yer alıyor. Özellikle küçük esnaf, bu düzenlemeyle 1800 gün kazanacak. Burada düzenlemeden yararlanacak küçük esnafın '10 ve altı kişi çalıştıran' olarak tanımlanabileceği belirtiliyor. Düzenlemede tarih kriteri de merak konusu.
Eğer düzenleme tüm süreleri kapsarsa, 8 Eylül 1999'dan önce sigortalı olan EYT'li erkek esnaf ile bu tarihten sonra sigortalı olan hem erkek hem kadın esnafta prim gün şartı 9000'den 7200'e inecek. Bu durumda EYT'li esnaf 7200 günü tamamlar tamamlamaz emekli olabilecek. 8 Eylül 1999 sonrası sigortalı olanların ise sigortalılık başlangıç tarihine göre belirlenen yaşı (9 Eylül 1999- 30 Nisan 2008 arası başlangıçta kadınlarda 58, erkeklerde 60, sonrasında 65'e varan) tamamlaması gerekecek.

TAŞERON İŞÇİLER KADRO BEKLİYOR
Daha önce kadroya geçen 1 milyon taşeron işçilerin haricinde bazı teknik nedenlerle kadro imkanı bulunmayan 100 bin taşeron işçi de bu dönemde kadro imkanı bekliyor.
Bu işçilerle ilgili çalışmalar da yapıldı. KİT'lerdeki taşeron9lar ve şoför kadrosundakiler bu yasaların çıkmasını bekliyor.

MEMURLARA 3600 EK GÖSTERGE
Birinci derecedeki tüm memurlara 3600 ek gösterge verilmesine yönelik düzenleme de çalışmalar tamamlanınca Meclis'e taşınacak.
Önceki yasanın dışında kalan memur, şef, tekniker, veri hazırlama kontrol işletmeni ve diğer birinci dereceye gelen bütün kamu görevlileri 3600 ek göstergeden yararlanabilecek.
Bu düzenleme memurların emekli ikramiyelerini ve aylıklarını yükseltecek.

EMEKLİLER İÇİN ÖZEL ÇALIŞMA
Meclis'e sevk edilecek düzenlemelerden biri de emeklilere yönelik olacak.
Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla başlatılan iyileştirme çalışması yıl sonuna kadar Meclis'e taşınacak.
İyileştirmede özellikle düşük maaş alan kesimin gözetileceği sinyalleri geliyor. Çalışmalarda emeklilerin kök aylıklarına seyyanen artış ya da oransal zam yansıtılması gündeme gelirken, en düşük emekli aylığı ödemesinin de yükseltilmesi söz konusu olabilecek.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA