• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Aman petrol canım petrol FİLİZ ÖZKOL

Aman petrol canım petrol

filizozkol@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 05.03.2018, 00:00

1980 yılı en hareketli günlerini yaşıyordu.
Daha 12 Eylül 1980 darbesi gerçekleşmemişti.. Sabahları komşu teyzelerle içilen kahveler, apartman kapılarında yapılan hoşsohbetler, biz kızların annelerimizle bitmeyen kısa etek kavgaları çok meşhurdu. Üniversitede yaşanan sağ sol olaylarından yorulmuştuk.
Okula giderken annelerimizin arkamızdan dua okuduğu ve sınav günlerinde zorla yutturduğu "Zekanızı açar" pirinçlerini anımsıyorum.
Renkli televizyonlar henüz evlerimizde yeni boy gösteriyordu. Haftanın bazı programları renkliydi. O günlerde evlerimize konuk olan arkadaşlarımızla genelde konularımız; ülkenin yağ ve gaz kuyruklarıydı.
Mutlu muyduk yoksa mutsuz mu?.. Hala taşları kafamda oturmuş değil. Her devrin derdi başka, mutluluğu başka. Zaman geçtikçe daha iyi anlıyorsunuz ve her doğan yeni nesil zamanının iyi ve kötü olaylarını kendi çapında yaşıyor.
Ne eksik ne de fazla. Çünkü dünya olayları, asla sizin istediğiniz mutluluğu maalesef sunamıyor.
Hele ucunda batı ülkelerinin çıkar çelişkileri varsa ve içinde savaş veriyorsanız.

POLİTİK BASKI

O yıl Türkiye, Eurovision yarışmasına Ajda Pekkan'ın 'Petrol' şarkısıyla katılmıştı.
Yarışma 19 Nisan 1980 tarihinde Hollanda-Den Haag, Congresgebouw'da gerçekleşmişti.
Yarışmada İrlanda, Türkiye ve Fas'ın puan vermemesine rağmen açık ara bir birincilik elde etmişti.
Ajda Pekkan'ın "Aman Petrol" şarkısı ile temsil ettiği Türkiye sadece Avusturya, Fas ve İtalya'dan puan alabilmişti.
Sözlerindeki vurgulu uyanış dünyanın gerçek sorununu ele alıyordu. Bu tür yarışmaların siyasi olduğunu o dönemlerde farkında değildik. Şarkının siyasi hicivli yapısı, organizasyon bozuklukları, kulis faaliyetleri yetersizliği gibi sebepler ve istenilen dereceyi alamamak yarışma sonucunda hayal kırıklığına sebep olmuştu.

HALA GÜNDEMDE

Dünyanın bu petrol kuyruğu hiç bitmeyecek ki; günümüze kadar uzandı ve son olaylarda Suriye'nin üzerine çöreklendi.
Suriye kapanın elinde kalacak sorusu akılımıza gelmiyor değil. Suriye yangın yeri. O yanarken, herkes birbirine girmiş durumda.
Batı'nın burnu her zamanki gibi iyi koku alıyor ve çevremizde dolaşıyor.
Türkiye hiç bu kadar dünyanın gündemine oturmamıştı. Tüm pazarlıklar ülkemiz üzerinden yapılıyor. Her zaman söylediğim yazdığım gibi, tabanı ve tavanı çökmüş bir batının kendine yeni yerler ararken, ülkemizi basamak yapmasına tabii ki izin vermeyeceğiz.
Eskiler ne demiş "İş bilenin kılıç kuşananındır," Osmanlı torunları zaten ömrünü atla ve kılıçla geçirmişlerdir. Dünya bu konuda bizimle boy ölçüşemez. Haydi bakalım hodri meydan.
'Aman petrol, canım petrol... Dünya sana muhtaç petrol..' Huzurlu haftalar diliyorum.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA