• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
İzmir organik üretimde öncü rolü oynuyor İSMAİL UĞURAL

İzmir organik üretimde öncü rolü oynuyor

ismail.ugural@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 23.05.2019, 00:00

Geçen hafta da söylediğim gibi ülke genelinde tarım ve gıda sektöründe etkinlikler arka arkaya devam ediyor. Ama tabii İzmir bu alanda çok öncü. İstanbul ve Antalya da öyle... Yaz aylarında bu çalışmalara biraz ara verilir, Eylül ayı ile birlikte yine hızlanmaya başlar.
Bugün geçtiğimiz hafta İzmir'de düzenlenen 10. Ekoloji Fuarını konuşacağız.
Bu çerçevede sektörün çatı kuruluşu ETO (Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Uygun Aksoy ile görüştüm. Uygun Aksoy, gerek organik üretim gerekse bahçe bitkileri alanında dünya çapında bir isim. Aksoy, gelişmelerden çok memnun ve geleceğe umutla baktığını söylüyor.

SEKTÖR İHRACAT AĞIRLIKLI - Aksoy, "Türkiye'de organik tarım ilk başladığı 1983-84 sezonundan başlayarak dış taleplerle gelişti. İç pazarda özellikle son yıllarda önemli gelişmeler olmasına rağmen organik tarım-gıda ürünlerinin yüzde 75-80'i ihraç edilmektedir. Dünya üzerinde en önemli organik pazar olan ABD ve AB açısından Türkiye önemli bir üretici ve ihracatçı konumdadır. Organik tarım, Birleşmiş Milletlerin ortaya koyduğu Sürdürülebilirlik Hedeflerinin hemen hepsine önemli katkı sağlayan sürdürülebilir bir tarım-gıda sistemi olmakla kalmayıp bir yaşam biçimidir" diyor.

TÜRKİYE'NİN POTANSİYELİ - "Gıda- dışı tekstil ve kozmetik veya doğadan toplanmış organik ürünlerde de ülkemiz büyük potansiyele sahiptir" diyen Prof. Dr. Uygun Aksoy, "2018 verilerine göre dünyada yüzde 1.4'lük ülkemizde de yüzde 2'lik alanda sertifikalı organik üretim yapmaktadır ancak organik ürün pazarı konvansiyonel gıda-içecek pazarına göre çok daha hızlı artış göstermektedir.
Ülkemizde tüketim büyük ölçüde büyük şehirlerde ve tükettiği ürünü ve üretim koşullarını sorgulayan genç veya yaşlı bireylerce gerçekleştirilmektedir" şeklinde konuşuyor.

EKOLOJİ FUARI ÖNCÜ OLACAK - "Düzenlediği etkinlikler ve yabancıların katılımıyla son yıllarda büyük ilerleme kaydeden organik ürün sektörü ve ihracatına 10. Ekoloji İzmir Fuarı'nın nasıl bir katkısı olur?" sorusuna da Aksoy şöyle cevap veriyor: "10. yılında Ekoloji Fuarı sadece bu potansiyeli ortaya koymakla kalmayıp düzenlenen bilimsel faaliyetler ve diğer etkinliklerle üreticiden tüketiciye, hizmet sağlayıcısından ürün tedarikçisine dek tüm paydaşların bir buluşma alanı haline gelmiştir. Fuar bir yandan iç pazarın ve ulusal düzeyde paydaşlar için bir ilgi odağı olurken yabancı katılımcılarla her geçen gün yeni ağlar örülmektedir.
Edinilen deneyimler, Doğu Avrupa, Ortadoğu ve Orta Asya Bölgesinde Türkiye'nin Ekoloji Fuarı çerçevesinde öncü rolü oynamasını sağlamaktadır."

MEDYA İLGİSİ - Aksoy'un da vurguladığı üzere İzmir Ekoloji Fuarı, gerçekten de organik tarım alanında ürün ve hizmet üreten katılımcıları ve etkinlikleri ile ziyaretçiler için önemli bir bilgi havuzu oluşturma ve doğru adres olma yolunda hızlı adımlar atıyor. Tamam her şey olumlu gidiyor, peki en önemli eksiklik ne derseniz, hemen söyleyeyim. Medya, evet bu organizasyonun ulusal medyada geniş yer alması lazım. Bence önümüzdeki yıl bu konunun üzerine gidilmeli...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA