• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • İkindiye 23:55:00
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Kanatlı sektörünün hedef pazarı Uzak Doğu İSMAİL UĞURAL Kanatlı sektörünün hedef pazarı Uzak Doğu ismail.ugural@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 02.05.2019, 00:00

Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği (BESD-BİR), 5. Uluslararası Beyaz Et Kongresi'ni yine Antalya'da gerçekleştirdi. Yaklaşık 20 yıldır tarım ve gıda sektörünü yakından izleyen bir kişi olarak, beyaz et sanayicilerinin bu ve benzer etkinlikleri kendi içinde çok organize olmuş bir şekilde başarıyla düzenlediklerini gözlemliyorum.
Bu defa da öyle oldu. Çok sayıda yabancı uzmanla birlikte yaklaşık 1500 katılımcı vardı. Panel ve oturumlar kalabalıktı ve hepsi de dikkatle izlendi.

DÜNYADA 8. SIRADA

Şimdi bu genel değerlendirmeden sonra gelelim, somut veri ve rakamlara...
Çünkü her zaman için sektörel istatistikler beni daha çok ilgilendiriyor. Önce size şu bilgiyi vereyim. Dünyada genel et üretimi artıyor, tabii tüketim de artıyor. Üretim 335 milyon tonu buldu. Şu anda kanatlı eti 121,6 milyon ton ile en fazla üretilen et konumunda. Buna karşılık küçük ve büyükbaş hayvan eti üretiminin 87,3 milyon tonda kaldığı göz önüne alınırsa, beyaz etin ne kadar büyük mesafe aldığı daha iyi anlaşılır. Ülkelere bakarsak, ABD yaklaşık 20 milyon ton ile ilk sırada, Türkiye 2,2 milyon ton ile 8. sırada. Bu çok ciddi bir performans. Zaten tavuk ve hindi eti üretiminin 2000 yılında 663 bin ton iken yaklaşık 4 misli artarak 2,2 milyon tona gelmesi Türkiye'nin bu sektörde bir hayli gelişme sağladığını gösteriyor

BEYAZ ET TÜKETİMİ ARTMALI

Türkiye'de kişi başına kanatlı eti (tavuk ve hindi) tüketimi yine 2000 yılında 9,62 kg iken 2018'de yaklaşık 22 kg'a yükselmiş. Bu da güzel bir gelişme.
Ancak BESD-BİR Başkanı Dr. Sait Koca, Genel Sekreter Prof. Dr. Ahmet Ergün ve Kongre Başkanı Prof. Dr. Necmettin Ceylan söz konusu tüketim rakamını yeterli bulmuyor. Uzmanlar, "Evet, çok modern tesislerimizle üretimde dünya çapında bir ülkeyiz, kişi başı tüketimde de dünya ortalamasının üzerindeyiz. Ancak buna rağmen beyaz et tüketimini çok daha fazla artırmamız gerekiyor. Böyle bir potansiyelimiz var. Bunu başarabiliriz.
Üstelik beyaz et sağlıklı ve lezzetli, yanı sıra kırmızı ete göre daha fiyatı daha makul" diyor.

BİLGİ KİRLİLİĞİ ZARARLI

Kongre boyunca sektör temsilcilerinin üzerinde önemli durduğu konulardan biri de bilgi kirliliği oldu. Gerçekten de tarım ve gıda alanında sürekli konuşan ve yanlış bilgilerle halkı yanıltan sözde uzmanlara artık 'dur' denilmesinin zamanı çoktan geldi. Bu kişiler son yıllarda beyaz et tüketimi hakkında yanıltıcı bilgileri kamuoyunda yayarak sektöre ciddi zararlar verdiler. Kanatlı sektörü dünyanın hiçbir ülkesinde böyle bir durumun olmadığını söylüyor.

İHRACATTA İDDİALIYIZ

Dr. Sait Koca, "Çin bizim için çok önemli. Biz tavuk ayaklarının tamamına yakınını Uzak Doğu'ya satıyoruz. En büyük alıcı da Çin. Ayrıca Japonya ve diğer Uzak Doğu ülkelerini de hedef pazar olarak kabul ediyoruz. Bu süreçte gerek ürünlerimizin kalitesi gerekse çalışma yöntemlerimiz sayesinde ihracatta iddialı bir ülkeyiz. Türkiye 626 bin kanatlı eti ihracatıyla zaten dünyanın sayılı ülkelerinden biri" diye konuşuyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
BİZE ULAŞIN