• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Uşşaki dervişi bir İzmir senatörü MEHMET DEMİRCİ

Uşşaki dervişi bir İzmir senatörü

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 20.11.2017, 00:00

27 Mayıs 1960 ihtilalinden sonra çıkarılan Anayasaya göre TBMM'nin iki kanadı vardı: Senatörler ve milletvekilleri. 1982 anayasasıyla senatörlük kaldırıldı.

İzmir senatörlerinden biri de Ömer Lütfi Bozcalı'dır (1973-2004). Kayseri doğumlu olan Bozcalı Ankara Hukuk Fakültesini bitirdi, önce İzmir adliyesinde göreve başladı. Doğubayazıt ve Edremit'te hakimlik yaptı. Edremit'te çok sevildi, 1948'de hakimliği bırakıp avukatlığa geçti. Bütün görevleri sırasında dürüstlükten hiç ayrılmadı. 1956'da İzmir'e yerleşti ve avukatlığa devam etti. Bu arada o günün zor şartları altında hac görevini yerine getirdi

Dini duyarlığı güçlü ve gönül dünyası zengin olan Ömer Lütfi Bozcalı, meşhur Uşşaki Şeyhi Bekir Sıdkı Halıcıoğlu'na intisap ederek onun dervişi oldu.

YARDIMSEVER

Bütün bunları Bozcalı'nın 2011 yılında basılan "Ulu Çınarın Gölgesinde" adlı kitabından öğreniyoruz. Kitabı yayına hazırlayana M. Üftadeoğlu onu şöyle tanıtır:

"Sağ elinin verdiğini sol eli görmeyen bu zat, sadakaları kendi elleriyle yazıp bankaya veya PTT'ye bizzat götürmekten de ayrıca zevk alır. Aylık bursları ödedikten sonra ondaki zevke payan yoktur. Hatta öğrenci burslarını ödedikten sonra bir kenara çekilir sevinç gözyaşları döker. Her ay yaşlı, hasta ve çok muhtaç birine para gönderir. Bir gün bu zat ona: 'Sen ölürsen biz ne yaparız?' der. Ömer Lütfi Bozcalı: 'Dua et de Allah bana daha uzun ömür versin, ben de sana, sizin gibilerin geçimlerine vasıta olayım' der."

UŞŞAKİ ŞEYHİNE İNTİSAP

Çok alçakgönüllü ve hayırsever biri olduğu anlaşılan Ö. L. Bozcalı, bir arkadaşı vasıtasıyla Hacı Bekir Halıcıoğlu (1881-1962) adlı Uşşaki şeyhinin sohbetine katılır. Ondan etkilenir, elini öper. Bekir Efendi'nin işaretiyle, kendisini oraya götüren arkadaşı Dr. Fehmi Bey ona Uşşaki tarikatinin adap ve erkanını öğretir. Bozcalı şöyle der: "Bu şekilde Uşşaki tarikatine intisab etmiş oldum ve derslere muntazam devam ettim."

SENATÖR OLUR

1961seçimlerine Ragıp Gümüşpala liderliğinde yeni kurulan Adalet Partisi de katıldı. Bekir Efendi Bozcalı'dan İzmir Senatör adayı olmasını ısrarla istedi. Kendisi ise Bekir Efendi'den uzak kalmamak için bunu arzu etmiyordu. Hocası "Mutlaka seçime katılacaksın" deyince aday oldu. Bozcalı seçim oyunları sırasında şeyhinin himmetinin etkili olduğunu söyler. Böylece 1961 genel seçimlerinde Adalet Partisinin İzmir Senatörü oldu ve bu görevi 1968'e kadar devam etti.

Bozcalı'nın kitabından 1920'li yıllarda Kayseri'de ticaret ahlakının ne kadar sağlam olduğunu, kendi meslek hayatındaki dürüstlük örneklerini, senatörlük görevi sırasındaki fazilet mücadelesini ve şeyhi Bekir Sıdkı Halıcıoğlu'na ait bizzat şahit olduğu olağan üstü birkaç hadiseyi öğreniyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA