• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
BEDEN DİLİ SEZER ALTAN

BEDEN DİLİ

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 26.04.2017, 00:00

Beden dili insanların ilk anlaşma aracı ve ilk dili olmuştur.
Bedenimiz iç dünyamızı saran bir eldivendir ve varlığımızın dünyaya açılışıdır. Bu varlık ancak bilinçli bir duyarlılıkla kavranabilir.
Biz kendimizi ve çevremizi ancak kendi bedenimizle algılayabiliriz.
İnsanın kendisinin davranışlarının farkında olması kişinin kendi hayatında çok temel değişiklikler yapar.
Araştırmalar insanların hissettikleri gibi davranmaktan çok, davrandıkları gibi hissettiklerini ortaya koymuştur.
Bu yazımızda vücut dilimizin anlamlarını hayattaki duruşumuzun yaşamımıza kattığı anlamları, iletişimin ana amacı olan anlayarak kavramayı, sizlere anlayarak kavramanıza katkıda bulunmak istiyorum.
Zihnimizden, gönlümüzden silinmeyen, zengin anlamlarıyla içimizde derinleşen pek çok yüz vardır. Bir bakış, bir gülüş, bir ifade hayal ettikçe, düşündükçe yankılanır, derinleşir, unutulmaz. Beden dilimizin en belirgin ve en kesin anlamları yüzümüzdedir.
Bakar, güler, anlatırız, bazen de bakmaz, gülmez ama yine anlatırız.
Bir yüzde yüzlerce anlam gizlidir.
Beden karakterin bütün sırlarını verir.
İletişim denilen şey kendiniz ve doğal olmaktır. Tavırlarınızın içine biraz yapaylık girerse bunu herkes hisseder. Olduğunuz gibi olun, sevdiğiniz şekilde konuşun, bildiğiniz gibi tokalaşın, içinizden gelen coşkuyu yaşayın.
Yeni tanıştığımız birisini etkilemek için ona ismi ile hitap etmek gerekir. O kişinin gözünün içine bakmak gerekir. Yan bakmak maddiyat odaklıdır.
Karşımızdaki insanla iletişim kurarken, bir mesajı iletirken 3 kanalı kullanırız.
Söz: Burada içerikten bahsediyorum, söylediğiniz cümleleri yazılı düşünün. Ses: Tonlama, vurgu telaffuz.
Beden Dili: Mimikler, vücudun duruşu, bakışlar, mesafeniz vs. Karşımızdaki kişi duygularımızı bu üç kanaldan algılar. Bunların oranları şu şekildedir.
Mesajın ulaşma kanalları
SÖZ..............................%7
SES..............................%38
BEDEN DİLİ................%55
Hakimiyet alanları Evlerde herkesin belli koltukları vardır. Sofrada herkes aynı sandalyeye oturur, çiftler aynı yatağı paylaşır, kesinlikle herhangi bir akşam yerlerini de değiştirmezler.
İsteyenler bunu akşam eve gidince eşinizin tarafına yatıp bekleyin sonuç ne olacak?
Toplantılarda masa dikdörtgense patronun mutlaka sağına oturulmalıdır.
Masa kare ise toplantıdan istenen verim alınamaz. Yuvarlak masa etkilidir. Osmanlı İmparatorluğu dünyayı 600 yıl nasıl yönetti sanıyorsunuz. Topkapı Sarayı yuvarlak, ABD'de oval ofis, buralarda herkes fikirlerini özgürce belirtebiliyor.
Dokunmak Dokunmak çok etkili ve önemlidir, bir el sıkmayla karşınızdakinin düşüncelerini olumluya çevirme şansınız çok fazladır. El sıkarken başka etkiler de bırakabilirsiniz. El sıkışırken ayrıca karşınızdaki kişinin alın çatına bakınız. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammet (S.A.V) "İnsanlara gülün, dokunun ismi ile hitap edin" buyurmaktadır. Yukarıdan dokunmak güç gösterisidir.
Üst, astın omzuna eliyle dokunur.
Bu, sahiplenmeyi ve gücü anlatır.
Ast, üste aynısını yapamaz. El ne kadar omza veya enseye yakınsa güç o kadar fazladır.
Kadın erkek ilişkilerinde beden dili Karşı cinsiyetten olan insanlarla ilişki kurmakta başarılı olanların temel özellikleri kur yapma işaretlerini başarılı bir şekilde göndermeleri ve gönderilen işaretleri de başarılı bir şekilde algılamalarıdır. Kadınlar yalan söylerken gözü ile oynar, erkekler burnu ile oynar.
Son söz; Ben ne insan gördüm, üstünde elbise yoktu, Ne elbiseler gördüm, içinde insan yoktu. Hz.Mevlana

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA