• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
OSB’lerde yeni düzenleme SEZER ALTAN

OSB’lerde yeni düzenleme

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 13.02.2019, 00:00

Bugün köşemde ülkelerin gelişiminde büyük rol oynayan OSB'leri (Organize Sanayi Bölgeleri) yazdım.
Bir ülkenin gelişmesinin, kalkınmasının ve büyümesinin başında ekonomik gelişmişlik gelmektedir. Ekonomik yapının gelişmesi de ancak planlı bir ekonominin hayata geçirilmesi ile mümkündür. OSB'ler de daha düzenli bir ekonomik yapının, sanayileşme ve üretim sürecinin oluşturulması açısından oldukça uygundur. Bu alanlar hem ölçek ekonomilerinin hem de sinerjilerin oluşturulmasına uygun alanlardır.
Serbest piyasa ekonomisinin yaygınlaşması ile birlikte piyasalardaki rekabet artmış ve özel sektörün daha fazla öne çıktığı bir ekonomik yapı oluşmuştur. Özel sektörün artan rekabete dayanabilmesi için çeşitli düzenlemelere gidilmiştir. Bunların başında da OSB'lerin etkinliklerinin artırılması ve oraların cazip hale getirilmesi için çeşitli teşviklerin verilmesi gelmiştir.
OSB'lerin kuruluş ve daha sonraki yapılanma süreçlerine bakıldığında, yatırımların hareketlenmesinde, istihdam olanaklarının artırılmasında, yerel ve bölgesel kalkınmayı sağlamada etkili oldukları görülmektedir. Ayrıca düzenli sanayileşme ve kentleşmeye geçilmesinde, çok önemli görevler üstlenirler.

BAKANLIKTAN ÖNEMLİ ADIM

Organize sanayi bölgeleri sadece gelişmekte olan ülkeler için değil aynı zamanda gelişmiş ekonomiler açısından da çok önemlidir. Özellikle gelişmekte olan ve geri kalmış ekonomilerin yetersiz oldukları konuların başında düzenli ekonomik yapıların oluşturulması için organize olmuş bölge yapılarının ve yeterli parasal imkanlarının olmadığı görülmektedir. Organize sanayi bölgeleri belirli bir düzen içerisinde aynı sektör işletmelerinin bir araya geldiği gibi farklı sektörden işletmelerin de bir araya geldiği yerlerdir. İşletmeler açısından bakıldığı zaman organize sanayi bölgeleri hem rekabet oluşturma hem de sinerji oluşturma açısından oldukça uygun alanlardır.
Bu konuda son günlerde çok önemli bir adım atılmıştır. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın 'Organize Sanayi Bölgeleri Uygulama Yönetmeliği' ile 'Organize Sanayi Bölgeleri Yer Seçimi Yönetmeliği', Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. OSB'lerin diğer kurum ve kuruluşlardan teknik altyapı hizmeti alabilmesi için parsel mülkiyet devri mümkün hale getirilmiştir. Buralara hizmet veren doğalgaz dağıtım şirketlerine geçici mülkiyet hakkı verileceği, hizmet sonlandırıldığı zaman mülkiyeti tekrar OSB'nin geri alabileceği yönetmelikte yer almıştır.

PLANLAR DAHA ŞEFFAF OLACAK

OSB'lerin olağan veya olağanüstü genel kurullarının toplanması için çağrı yapılma süreçlerinin yeniden düzenlendiğine işaret eden Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, genel kurul çağrısı yapılmaması durumunda nihai kararın Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından verileceğini bildirdi.
Bakan Varank, sanayi parsellerinde, ifraz şartlarının genişletildiğine, yapı ve yapıyla ilgili esasların teknik ihtiyaçlara göre yeniden düzenlendiğine dikkati çekerek, imar planı askı süreçlerinde uygulamaların daha şeffaf olduğunu ifade etti. Son söz; Ülkemiz gibi gelişen ekonomilerde ekonomik kalkınmanın başlamasında ve sürekliliğinin sağlanmasında 'Organize Sanayi Bölgeleri'nin rolü çok fazladır. Bölgelerarası dengesizliğin ortaya çıkarılmasında organize sanayi bölgeleri, teknokentler ve teşvikler önemli rol oynamaktadır. Ancak tüm bu teşvik sistemlerinin çalışması yatırım yapılacak bölgenin ihtiyaçlarının doğru belirlenmesi ve bu doğrultudaki teşvik sisteminin devreye sokulması ile mümkün olabilecektir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA