• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Dayanışma SEZER ALTAN

Dayanışma

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 27.06.2019, 00:00

Bugün memleketim doğduğum toprakların bir kültürü olan Yörük Kültüründen ve bu kültürün bu coğrafyada gelişip yaşaması için büyük emek ve çaba sarf eden Sındırgı Yörükleri Kültür ve Dayanışma Derneği'nden bahsedeceğim.
"Yörük" kelimesi, yürümekten türeyen, iyi yol alan, çabuk yürüyen, geçimini hayvancılık yaparak sağlayan gibi farklı anlamlarda kullanılan bir kelimedir.
Yörükler; Anadolu'ya gelerek yurt tutan göçebe Oğuz Boylarını (Türkmenleri) ifade eden bir kelime şeklinde tanımlamıştır.
Yörüklerin saf Türkmen olduğunu söylenmektedir. Yörükler Türklerin ana yurdu Orta Asya'dır. Altay ve Tanrı dağlarının bulunduğu geniş bozkırlarda yaşayan Türkler, kuraklık ve savaşlar gibi nedenlerle Anadolu'ya kadar uzanan büyük bir coğrafya da varlık göstermişlerdir.
Oğuz Türklerinin Anadolu'ya göç etmesi sonucu, Türklerin bir kısmı eski yaşantılarını devam ettirirken, bir kısmı ise yerleşik hayatı tercih etmiştir. Yerleşik hayata geçen Yörükler genellikle Türkmen adıyla anılmıştır. Anadolu Yörük kültürünün dayandığı tarihi temel Orta Asya Türk göçebeliğidir.
Orta Asya'daki Türk soyunun devamı olan Anadolu'yu fetheden Türk devletini kuran Türklerin Oğuz boyundan olduğu söylenebilir. Türkiye Türklerinin Oğuz olduğu gibi, Hun ve Göktürk iktidarları döneminde Oğuzlar Türk imparatorluğunun en önemli ve hakim zümresini oluşturmuşlardır. Oğuzların Atalarının Oğuzhan (Metehan) olduğu bilinmektedir.
Oğuzlar 24 boya ve her boy da çeşitli oymaklara ayrılmıştır. II. Murat döneminde Kayı Boyu damgasının resmi arma olarak kullanıldığı kaydedilmektedir.

TARİHSEL FONKSİYONLARI

Göçer toplumların temel özelliklerinden biri her zaman kolayca hareket etme yeteneğine sahip olmalarıdır. Bu durum asırlarca hayvancılıkla geçimlerini temin eden grupların hayat tarzı haline gelmiştir.
Böyle yaşayan aşiretlerde asabiyet duygusu yüksek ve savaş yeteneklerinin gelişmiş olduğu bilinmektedir. Göçer Türkmen ve Yörüklerin Anadolu'nun Türkleştirilmesinde ve vatan haline getirilmesinde tarihi bir rol oynadıkları inkâr edilemez. İmparatorluğun kuruluş yıllarında devlet için askeri bakımdan hayati bir unsur olan Yörükler, sefere çıktıklarında her türlü gerekli malzeme ve teçhizatlarını kendileri karşılamaktaydılar.

2010 YILINDA KURULDU

Sındırgı Yörükleri Kültür ve Dayanışma Derneği Yörük Türkmen geleneklerini yaşatmak sürdürmek ve yeni yetişen nesillere Yörük Türkmen kültürünü benimsetmek için 2010 yılında kurulmuştur.
3000 nin üzerinde üyesi bulunan Dernek ben Türküm Yörüğüm diyen herkesi üye olmaya davet ediyorlar.
Kendi adlarına şiirleri türküleri bulanan derneğin faaliyetleri ve amacı hakkında bilgi veren Başkan Sayim Akkuş "Bizce Türk'üm diyen herkes Türk'tür, Yörüğüm diyen herkes Türk'tür. Biz Dernek olarak Türkiye'nin her yerinde yapılan Yörük Türkmen şenliklerine katılarak Yörük Türkmen kültürünün yaşamasını ve Sındırgı'mızın tarihi kültürel değerlerini tanıtıyoruz. Özel günlerde etkinlikler planlıyoruz. Sevgililer gününde fidan dağıtıyoruz, anne ve babalar gününde yaşlı ve engellilerimize tekerlekli sandalye dağıtıyoruz. Ulusal kanallarda programlara katılarak bu kültürü ve Sındırgı'mızı tanıtıyoruz. Biz her şey Sındırgı için diyoruz" dedi.
Son söz; Yüreklerindeki sevda için büyük emek çaba sarf eden Dernek Başkanı Sayim Akkuş'u, Yönetim Kurulu Üyesi sevgili dostum Turan Akdoğan'ı ve yönetim kurulu üyelerini bu kutsal emek ve çabaları için bir Sındırgılı olarak tebrik ediyorum, çalışmalarında başarılar diliyorum.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA