• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Ayvalık’ın ‘Köklü’sü SEZER ALTAN

Ayvalık’ın ‘Köklü’sü

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 24.07.2019, 00:00

Zeytinyağı insan yaşamında vazgeçilmez bir yere sahiptir. Benzersiz bir "tarih, mimari, doğa ve lezzet diyarı" olan Ayvalık, zeytinyağları ile dünyanın en önemli bölgelerinden birisi ve markasıdır. Coğrafi İşaretli Ayvalık zeytinyağının ünü, son yıllarda sınırları zorluyor; dünyada da adından söz ettiriyor. Ayvalık zeytinyağları ulusal sınırları aşarak uluslararası alanda dünyanın en prestijli ödüllerine layık görülmektedir. Ayvalık zeytinyağının en önemli markalarından birisi olan yurtiçinde ve yurtdışında bir çok ödüle layık görülen Köklü Zeytin Zeytinyağıdır. Köklü Zeytincilik bir çok ülkeye kendi markası ile ihracat yapmaktadır. Dedeleri 1922'de mübadeleyle Midilli'den Ayvalık'a gelip yerleşen Kürlek ailesi Ayvalık'ta da aile mesleği olan zeytinciliğe devam ederler. 2011 yılında perakende satışa artan talep doğrultusunda Ayvalık'ın 'Köklü'sü olduğu için Ayvalık Köklü markasını oluştururlar. Taş baskı naturel sızma zeytinyağı üretiminde kullandığı zeytinlerin toplama işlemi elle sıyırma ve makinalar ile yapılmaktadır. "Erken Hasat" edilip aynı gün içinde sıkım işlemi gerçekleştirilmektedir. Zeytin taşta ezilerek hamur haline getirilir ve 27C'yi geçmeyen "Soğuk Sıkım" metoduyla işlenerek yağ elde edilir. Firma, Ayvalık, Sarımsaklı, Cunda ve fabrika satış mağazaları ile Ayvalık'ın en büyük zeytin/zeytinyağı markası olmuştur.

DÜNYAYA İHRACAT

Köklü Zeytin Zeytinyağı A.Ş., Hong Kong, Japonya, Norveç ve ABD'den sonra İngiltere'ye de ihracata başladı. Ülkenin en büyük gıda firmalarından Bradford merkezli Ahmed Foods aracılığıyla Ayvalık zeytin ve zeytinyağını İngilizlerle buluşturmanın gururunu yaşadıklarını söyleyen Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Kürlek, "Ürünlerimiz büyük ilgi gördü. Hedefimiz yılın sonuna kadar ihracat miktarımızı 100 bin dolara çıkarmak" dedi. Amerika ve Japonya'da dünyanın en iyi zeytinyağı listesine girdiklerini ifade eden Kürlek, böylece Ayvalık zeytinyağının kalitesini kanıtladıklarını aktardı. Mustafa Kürlek, "Zeytin ve zeytinyağı Ayvalık'ın vazgeçilmez değeri. Biz de 80 yıllık geçmişe sahip bir firma olarak bu değerin bilincindeyiz. Hedefimiz ambalaj çeşitlerimizi zenginleştirerek pazar payımızı artırmak ve yeni ihracat pazarları bulmak" diye konuştu.

AB RESMEN TANIDI

AB'ye sınırlı miktarda markasız ve ambalajsız olarak ihraç edilebilen Ayvalık'ın coğrafi işaretli zeytinyağının önümüzdeki yıldan itibaren markalı ve ambalajlı olarak satışına izin çıkmasını da değerlendiren Mustafa Kürlek, "Aldığımız habere göre AB bundan böyle Türkiye'den coğrafi işaretli Ayvalık zeytinyağlarını da satın alacak. Bu, AB ülkelerinin Ayvalık zeytinyağını resmen tanıdığı anlamına geliyor. Bu karardan son derece mutluyuz. Ayvalık zeytinyağının değerinin ve öneminin artmasına çok büyük katkı sağlayacağına inanıyoruz" ifadelerini kullandı.

EN PRESTİJLİ ÖDÜL

Köklü Zeytin Zeytinyağı A.Ş., Belçika'nın başkenti Brüksel'de dünyanın en prestijli Kalite ve Test Enstitüsü (ITQİ) tarafından dünyaca ünlü 120 gurme ve şefin onayını alarak iki altın yıldızlı madalya ile üstün lezzet ödülüne layık görüldü. Son söz; Ayvalık benim memleketim sevdam. Ayvalık zeytinyağının bölgemizin en kaliteli zeytinyağlarının markalaşarak uluslararası alanda hak ettiği değeri kazanmasını istiyorum. Bu konuda ciddi profesyonel çalışmalara imza atan Ayvalık'ın en köklü firmalarından Köklü Zeytincilik ve onun genç dinamik başarılı Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Kürlek'i tebrik ediyorum. Artık uluslararası markalarımızla dünya pazarlarında yer almalıyız.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA