• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Festivali ve doğasıyla marka şehir Sındırgı SEZER ALTAN

Festivali ve doğasıyla marka şehir Sındırgı

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 28.08.2019, 00:00

Türkiye'nin en kapsamlı festivali unvanına aday olan, uluslararası çapta 21. Yağcıbedir Halı Kültür ve Sanat Günleri bu yıl da dopdolu bir programla sizleri bekliyor. Balıkesir'in Sındırgı ilçesinde düzenlenen, Türkiye'de ilk ve tek halı festivali olan Yağcıbedir, bu yıl birçok farklı dalın bütünleştiği kültür ve sanat şölenine dönüşecek. Bir festivalin ötesinde adını 3 bin yıllık kültür ve el dokuma sanatı olan Yağcıbedir Halı Kültür ve Sanat Günleri'nde unutulmaya yüz tutmuş sanatlar da hayat bulacak. Festival 10 ülke ve 12 şehirden farklı grupların katılımı ile renkli bir hale bürünecek.
Eşsiz doğal güzellikleri mistik bir hikâyesi olan Yağcıbedir halılarının hikâyesinden yola çıkan festival, yöresel gelenek ve göreneklerin canlandığı, sanatın her alanının hissedildiği bir atmosfer içerisinde gerçekleşecek. Zira, Yağcıbedir halıları Yörük aşiretinin örf, adetleri ve geçmişlerini yansıtan bir sanat eseridir.

MARKALAŞMANIN MİMARI

Memleketim, doğduğum topraklar Sındırgı'da son zamanlarda güzel gelişmeler oluyor. İlçemizi marka şehir yapacak festivaller, "Sanat Günleri" ve "Termal" konusunda yaşanan gelişmeler, o toprakların çocuğu olarak beni mutlu ediyor.
Bu gelişmelerin, değişimin, dönüşümün mimarı hiç kuşkusuz 3'üncü ustalık dönemini yaşayan Belediye Başkanı Ekrem Yavaş'tır. Bir vizyon ortaya koyarak Sındırgı'nın marka kent doğal şehir unvanı almasını, markalaşmasını sağlayan Yavaş, Sındırgı'yı bir turizm kenti, bir cazibe merkezi haline getirmiştir.
Hayallerin ilmek ilmek Yağcıbedir halılarına dokunduğu, şifalı suları ile ünlü doğal şehir Sındırgı, doğanın kucağında leyleklerin yuva kurduğu, mutluluk ve sağlık veren bir şehirdir. Türkiye'nin saklı kalmış şifa cennetidir. Termal turizm bölgesi olarak ilan edilen Sındırgı'nın jeotermalle ısıtılması da bir başka övünç kaynağı...
Bir şehrin geleceğe sağlam adımlarla ilerlemesi o şehrin geçmişine ve kültürel mirasına sahip çıkılması ile olur. Bu festivalde yerel halk, kendi evinde ürettiği ürünlerle kültürünü dünyaya tanıtma fırsatı buluyor. Yüzyılların kültürel mirasını üzerinde taşıyan ve kadınların büyük emekle dokuduğu Yağcıbedir Halıları, Türkiye'de "tek" olma özelliğindeki halı pazarında satılma imkânı kazanmıştır.

İKİ AYRI HEYKEL

Bu yıl ilçeye gelenleri yeni yapılan çevre yolunun iki ayrı kavşak noktasına yerleştirilen heykeller karşılayacak. Hastane girişinde Yağcıbedir halısı dokuyan kız ve leylek figürü yer alırken Kocakonak girişine de 1940'lı yıllarda dünyaya nam salmış Kırkpınar başpehlivanlarından Mehmet Ali Yağcı'nın yanında ustası, Kırkpınar'a Sındırgılı olarak nam salmış, hatta mindere Balıkesirli deyince çıkmayan ancak Sındırgılı olarak çağrılınca güreş tutan Şerif Pehlivan yer alıyor.
Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş "İlçemizdeki tarihi ve kültürel simgelerini bir bir gün yüzüne çıkarmaya devam ediyoruz. Doğal şehir Sındırgı'nın her bir köşesinde farklı bir hikaye bulunuyor.
Bizler de yaptığımız çalışmaların hikayesi olan işler olmasına özen gösteriyoruz. Yine etkinliklerle dolu festivalimizde bu güzellikleri yaşamak için doğal şehir Sındırgımıza tüm vatandaşlarımızı bekliyoruz" dedi.
Son söz; Termal ve Yağcıbedir'in başkenti, Türkiye'nin mutluluk cenneti Sındırgı 21. Yağcıbedir Festivali'ne sizi çağırıyor.
Doğal güzellikleri, 3 bin yıllık bir geleneği yaşatan Sındırgı, şifalı termal suları ile keşfedilmeyi bekleyen saklı bir cennettir.
Kuvayi Milliye ateşinin yakıldığı şehir olan Sındırgı, tarihinde yaşattığı kahramanlık destanını günümüze taşıyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA