• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Türk yemeklerinin adresi “Döner Mutfak” SEZER ALTAN

Türk yemeklerinin adresi “Döner Mutfak”

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 31.08.2019, 00:00
Ülkemizin mutfak kültürünü yansıtan lezzetleri bulabileceğiniz Döner Mutfak’ta lezzetli, sade, yöresel, doğal, özel lezzetler sunuyorlar. En iddialı yemekleri tabii ki de döner

Bu hafta lezzet durağımız, İzmir'in simgesi haline gelen Folkart Towers'ın altındaki "Döner Mutfak". Döner Mutfak, adında döner olmasına rağmen, kahvaltısı, öğleyin sulu yemekleri, zeytinyağlıları ile İzmir'in önemli lezzet adreslerinden birisi.
Folkart Towers'ın açıldığı ilk günden itibaren açık olan mekan, 2019 yılında Ahmet Başçı tarafından devir alınmış.
Ahmet Başçı... Turgutlulu bir iş insanı.
İnşaat sektöründe faaliyet gösteriyor.
2003 yılında Turgutlu'da Başçı Döner'i kurmuş ve hala faaliyete devam ediyor.
Şimdi de Döner Mutfak'la İzmir'in mutfak kültürüne hizmet etmek için yola çıkmış. Önümüzdeki günlerde akşam servisine başlayacak Cafe- Restoran konseptinde özel bir konsept tasarlıyorlar.



YEMEK KÜLTÜRÜ

300 kişi kapasiteli mekan, toplu iş yemekleri, grup ve şirket yemeklerini yapabileceğiniz teknik altyapı donanımına sahip. Yemek kültürü, bir toplumun kendisini ve yaşama tarzını ifade şekillerinden biridir. Gastronomi, kültür ve yemek arasındaki ilişkiyi inceleyen bir disiplindir.
Günümüzde bir bölgeye birincil turistik amaç olan "gezi" dışındaki ikinci önemli etken gastronomidir.
Gastronomi, kültürlerin toplumların birleştirici bir unsuru olarak karşımıza çıkıyor.
Yemek kültürü, sofraların etrafında birleşen insanları yakınlaştırıyor. Ortak bir dil konuşmalarını ve kültürlerin kaynaşmasını sağlıyor. Farklı mutfak kültürlerinin harmanlanması (füzyon mutfak) sonucu modern mutfakların ortaya çıkmasını sağlıyor.

YÜZDE YÜZ DANA

Döner Mutfak'ta ülkemizin mutfak kültürünü yansıtan lezzetleri bulabiliriniz.
Lezzetli, sade, yöresel, doğal, özel lezzetleri sunuyorlar. Döner Mutfak'ta güne kahvaltı ile başlıyorsunuz.
Serpme kahvaltı var. Kahvaltı çeşitleri en doğal haliyle sunuluyor. Kavurmalı yumurta ve menemen çeşitleri bulunuyor. Öğle servisinde döner, sulu yemek çeşitleri, zeytinyağlılar ve köfte çeşitleri mevcut. Sulu yemek çeşitleri günlük olarak değişiyor. Döner Mutfak'a gelip de döner yemeden gidilmez.
Yüzde 100 dana etinden yapılmış enfes dönerini mutlaka denemelisiniz. Döner, ülkemizde en fazla tüketilen yemeklerden birisidir.
Ayakta ya da tezgâhta yenen fast food versiyonları olduğu gibi, Döner Mutfak'taKİ gibi lokantalarda yenen versiyonları da mevcuttur. Genel olarak iki tip döner olduğunu söyleyebiliriz.
Kıyma ağırlıklı ve parça et ağırlıklı.
Benim tercihim et döner Döner Mutfak'ın et dönerine bayıldım doğrusu.
Ülkemizde lokantacılık sektörü giderek hacmi büyük, maliyet kontrolü kolay ve sürümü yüksek alanlara yöneliyor. Pizza, hamburger ve döner gibi... Tabii bu üçlüden yeni olmayanı ve hemen hepimizin her zaman hoşuna gideni; döner. Döner, tüm dünyada da bir sokak lezzeti olarak tutuluyor, iyice endüstrileşmiş durumda.
Çorba çeşitlerini de bulabileceğiniz mekanda ben klasik olan mercimek çorbasına denk geldim ve çok beğendim.
Yemek çeşitlerinden dana kavurmayı mutlaka denemenizi tavsiye ederim.
Et çeşitlerinden tas kebabı, kuzu kavurma, et haşlama, orman kebabı, salçalı köfte, fırında köfte çeşitleri var.
Soslu mantarlı tavuk, soya soslu tavuk, piliç sufle ve fırında tavuk çeşitleri mevcut.
Bir de kuru fasulye sevenlere önerim var. İspir'in meşhur kuru fasulyesi muhteşem bir lezzet. Fasulye seven birisi olarak bayıldım doğrusu. Zeytinyağlı çeşitleri brokoli, zeytinyağlı taze fasulye bamya deniz fasulyesi, börülce pırasa çeşitleri bulunuyor. Tatlı olarak fırın sütlaç, dondurmalı irmik helvası, kazandibi ve baklava yiyebilirsiniz.

Son söz; Yemek kültürü, bir toplumun kendisini ve yaşama tarzını ifade şekillerinden biridir. Yemek ve mutfak kültürümüze katkılarından dolayı Ahmet Başçı'ya teşekkür ediyorum. Marka ve lezzet yolculuğunda başarılar diliyorum.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA