• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Bağdat’tan İzmir’e gelen bir evliya TOLGA TEKİN

Bağdat’tan İzmir’e gelen bir evliya

tolga.tekin@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 24.05.2019, 00:00

Büyük alim Mevlana Halid-i Bağdadi Hazretleri'nin halifelerinden olan, İzmir'de vefat etmesine karşın kabrinin yeri bilinmeyen ehli sünnet büyüklerinden Ahmed Eğribozi Hazretleri'nin kabrinin, İzmir'de Emir Sultan Haziresi'nde olduğu tespit edildi. Nakşibendiyye yolu büyüklerinden Mevlana Halid-i Bağdadi Hazretleri'nin halifelerinden olan Ahmed Eğribozi Hazretleri'nin, uzun süre Bağdat'ta kaldıktan sonra Şam'a, oradan da İzmir'e gelip ve buraya yerleştiği bilinmesine rağmen vefat ettiği İzmir'de kabrinin yeri bilinmiyordu.

ARAŞTIRIP BULDU

Okuduğu ansiklopedilerde Ahmed Eğribozi Hazretleri'nin uzun müddet İzmir'de kaldığını ve burada vefat ettiğini öğrenen İzmirli araştırmacı Sedat Gökgedik, kabir yeri belli olmayan evliyanın gömüldüğü yeri bulmak için çalışmalar yaptı. Bundan yaklaşık 15 sene önce yaptığı çalışmalardan sonuç alamayan Gökgedik, bir tanıdığı vasıtasıyla tanıştığı kişi sayesinde kabrin yerini belirlediklerini anlatarak, "Sakarya'da bulunan bir tanıdığım İzmir'e hiç gelmemesine rağmen 'İzmir'de büyük bir Osmanlı mezarlığı var.
Kabri orada ara' dedi ve kabrin yerini konum vererek tarif etti. Hem tariften hem de hazırlanmış kaynak eserlerden yararlanarak Ahmed Eğribozi Hazretleri'nin kabir taşını Emir Sultan Haziresi'nde bulduk" dedi.

VALİLİK DEVREYE GİRDİ

Üzerinde "Hüvelbaki/ Meşayıh-ı kiram-ı Nakşbendiyye-i/ Halidiyye'den merhum ve mağfur/ Ağrıbozi eş-şeyh el-hacc/ Ahmed Efendi Hazretleri'nin ruh-ı/ şeriflerine El-Fatiha/ Sene 1270, 19 L" yazılı kabir taşını karşısında görünce heyecanlandığını dile getiren Gökgedik, "Kaynak eserlerden araştırarak kabir yerini de tespit ettik. Daha sonra konuyu İzmir Valisi Erol Ayyıldız'a arz ettik. Vali Bey konuyu sahiplenerek kabrin düzenlenmesi için talimat verdi" diye konuştu. Ahmed Eğribozi Hazretleri'nin kabrinin İzmir Emir Sultan Haziresi'nde, türbenin güneyinde yer aldığını ifade eden Sedat Gökgedik, "Yanında Şeyh Abdullah adlı başka bir Nakşi zatın kabri yer alıyor" dedi. Emir Sultan Haziresi'ne çok yakın bir mesafede bulunan Çorakkapı Camii'nde de Osman Nuri Efendi Hazretleri'nin kabir yerinin olduğunu ancak kabir taşının toprak altında kalmış olabileceğini ifade eden Gökgedik, Vakıflar Bölge Müdürlüğü'ne kazı çalışması yapmaları için başvuracaklarını söyledi.

MEVLANA HALİD'İN HALİFESİ

Büyük alimlerden olan Ahmet Eğribozi, Mevlana Halid-i Bağdadi Hazretleri'nin halifelerindendir. 19. yüzyılda yaşamış ve İzmir'de vefat etmiştir. Zamanın gerekli bilgilerini edindikten sonra, Nakşibendiyye yolu büyüklerinden Mevlana Halid-i Bağdadi Hazretleri'nin sohbetlerine ve ders halkasına katılmış, sülûkünu tamamlayıp icazet almıştır. Uzun süre Bağdat'ta kalmış ve burada evlenmiştir. Ayrıca devrinin meşhurları, Seyyid Ubeydullah Hayderpi ve Şeyh Abdülgafi Hazretleri'yle birlikte olmuş onlardan da yeterince yararlanmıştır.
Daha sonra İstanbul'a gelmişti. Mevlana Halid Hazretleri'nin vefatı üzerine, aile fertlerine yardımcı olmak ve ihtiyaçlarını gidermek üzere Şam'a davet edilmiştir. Bir müddet sonra İzmir'e dönmüş ve buraya yerleşmiştir. İzmir'de geniş bir ilim ve irfan sahası oluşturan Ahmed Efendi, etrafında toplananlara uzun yıllar feyiz saçmıştır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA